Передплата 2024 ВЗ

«Стукайте, і нехай цей стукіт почують у Львові…»

На знак протесту проти самобуду міський голова Золочева Ігор Гриньків оголосив голодування і «переселився» у центр міста

Чи не кожен міський голова в Україні має обов’язковий «менінгіт» — незаконне будівництво. Зазвичай мери борються із цим явищем без особливих емоцій, так би мовити, в рутинному форматі. Однак міський голова Золочева Ігор Гриньків проявив неабиякий креатив. Від понеділка, 14 травня, привселюдно оголосив, що переносить свій робочий кабінет… у центр міста і оголошує безстрокове голодування. Усе це — на знак протесту проти незаконного будівництва офісного центру, яке проводить місцевий підприємець Ігор Бартків на площі Вічевій. Кількаповерхову цегляну споруду мостять на центральній магістралі міста, в історичному ареалі, неподалік пам’ятника славному земляку золочів’ян, поету-просвітителю Маркіяну Шашкевичу.

«У зв’язку з бездіяльністю Держархбудінспекції та поліції я прийняв рішення перенести свій робочий кабінет на бульвар Сковороди, — йдеться у відеозверненні Ігоря Гриньківа. — Оголошую безстрокове голодування. Щодня, з ранку до вечора, пильнуватиму, аби правопорушники не продовжували свого самовільного будівництва. Моє робоче місце буде тут. Ми зупинимо цей самобуд. Звертаюся до небайдужих золочів’ян — приходити сюди, брати з собою молотки і стукати в мури цього самобуду, щоб достукатися до совісті тих, хто робить спробу захоплення площі Вічевої. Стукати, і цей стукіт нехай почують у Львові, у Державній будівельній інспекції, котра півтора року не може знайти тих, хто чинить самобуд на площі Вічевій. Закон понад усе. Але якщо правоохоронна система не працює, на бік закону має стати громада».

Невже міський голова, як людина непересічна, наділена владою, не може знайти управу на локального підприємця? З усього виглядає, що ні, якщо мер пішов на такий екстраординарний крок. Ба більше, кількарічна історія протистояння мерії із Бартківим детально викладена на сайті Золочівської міської ради. Справа зав’язла у судах, які, стверджує міський голова, тримають сторону Бартківа.

«Ми 2011 року виконали проект «Реконструкція площі Вічевої та вулиці Шашкевича і прилеглих вулиць», — розповів «ВЗ» міський голова Золочева Ігор Гриньків. — Пройшли всі експертизи, залучили кошти з держбюджету. Зробили благоустрій, замощення бульвару, лавочки поставили, провели підземні комунікації. Це громадський простір. Після цього цей підприємець самовільно захопив частину бульвару і почав зводити там самобуд. На сьогодні у судах — чотири справи з цього приводу. Дві вже вирішені на користь громади. Скасовані незаконні постанови суддів — голови Золочівського райсуду Володимира Сивака і судді Львівського окружного суду Ірени Гулкевич.

Ще дві справи є в суді. Це справа про скасування переуступки земельної ділянки (скасування права власності третьої особи на незаконно здобуту земділянку) і позов про згорнення самочинного будівництва. Натомість незаконне будівництво триває — всупереч рішенню суду, який заборонив будь-що робити на цій території. Що власне будують?

Ніхто нічого не знає, немає затвердженого проекту. Інспекція ДАБК приїжджала і стверджувала, що не може встановити власника. Каже, допоможіть нам встановити того порушника. А що його встановлювати, он він сам на будівництві ходить. Його син сидить за кермом приватного крана, а він сам кладе панелі. Підрядної організації нема. Найняли якихось «хляпарів», вони мури хляпають. Бачу з документації, що будують кафе-бар і торгові приміщення. Натомість говорять, що їм не дають будувати кінотеатр. Чоловік взявся будувати кінотеатр, але замість того, щоб його розширити, набудував величезний торговий центр. Там відкрили супермаркет. Продовжує будувати якісь приміщення, а все говорить про кінотеатр. Уже забрали в міста серйозний шмат землі. Намагалися мешканців міста ввести в оману. Звертаюся до поліції — не реагує. Приїде, постоїть і їде. А будівництво потроху триває — у вихідні, увечері, вночі. Захоплюють тишком-нишком по два-три метри. Порушено кримінальне провадження, але експертизи призначені на кінець 2019 року. Поки буде ця тяганина, вони повністю забудують бульвар Сковороди. Можливо, моя акція протесту приверне увагу чиновників Мінрегіонбуду, ДАБК, депутатів різних рівнів. Бо така ситуація є по всій Україні. Я відмовився від їжі, п’ю тільки воду".

Мер розповів, він у суді довів, що рішення про набуття Бартківим земельної ділянки — незаконне. Але той встиг її перепродати іншому підприємцю. «Я

9 травня приїхав сюди, — каже мер. — Телефонував усім — народним депутатам, у прокуратуру, НАБУ. Врешті-решт сам завалив шматок паркана і повиганяв будівельників. Позривав брезенти, якими вони закрили мури і закликав журналістів. Але вони й далі будують, але вже всередині. Не хочу великого протистояння, не хочу наганяти сюди велику техніку і розвалювати".

Ігор Гриньків розповів, місцева громадськість активно його підтримує — аж до того, що готова розвалити самобуд. Наразі сюди зносять кувалди, аби продемонструвати, що готові до серйозних дій. «Я говорив із цим забудовником, — каже мер. — Пропонував йому розібрати будову на території, захопленій від громади. Але це захланний чоловік, який хоче захопити все. Він пообіцяв мені розібрати, ми підписали мирову угоду. Але тим часом за два дні до того вже перепродав цю землю третій особі. Він затягує час. Якби не ці двоє безчесних суддів, такого би не було. Я подав на них скарги у Вищу раду правосуддя».

Своєю чергою підприємецьзабудовник Ігор Бартків стверджує, що приносить лише користь для міста, бо відбудував у Золочеві сучасний 3D кінотеатр, вклавши туди інвестицію у 5 млн. грн. Скаржиться, що через тяганину із Золочівською міськрадою не може завершити третій кінозал…

Схожі новини