Передплата 2024 «Добра кухня»

«Розбіжися і в' ї б… ся головою у двері»…

Так відреагував на дописи у соцмережах про бійку у трамваї № 8 речник ЛКП «Львівелектротранс». Депутат закликав мера «звільнити непритомного чоловіка»

Цього тижня у трамваї № 8, який проїжджав біля ринку «Шувар» близько 9.45, стався конфлікт між контролером та пасажирами.

Під час перевірки квитків дійшло до… бійки! Цей інцидент, відео якого виклала прес-служба «Львівелектротрансу», жваво обговорювали у соцмережах. Подія, може, і не набула б такого широкого розголосу, якби на неї не відреагував депутат Львівської місько ї ради Любомир Босаневич.

«Прес-секретар ЛКП „Львівелектротранс“ у соціальних мережах запропонував львів’янину „розбігтися і вдаритися головою об стіну“. При цьому допис чиновника містив нецензурну лексику, — написав на своїй сторінці у „Фейсбуці“ Любомир Босаневич. — Пане Садовий, будьте ініціатором звільнення цього непритомного чоловіка. Прес-секретар комунального підприємства рекомендує людям суїцид… Подумайте».

Скрін зі сторінки у «Фейсбуці» Любомира Босаневича
Скрін зі сторінки у «Фейсбуці» Любомира Босаневича

Під час переписки у соцмережах про конфлікт, який стався у трамваї, Роман Качмар написав: «У багатьох випадках і сам дав би зо два шпіца контролерам…». На що речник ЛКП «Львівелектротранс» Іван Бондар (у «Фейсбуці» зареєстрований як Iv Bond) відповів: «Розбіжися і в’їб…ся головою в двері».

Я подивилася скандальне відео, зняте у трамваї № 8. На ньому видно, як контролер просить пред’явити квитки для контролю у двох молодих хлопців. Вони показують пільгові квитки. Тоді контролер просить показати студентський квиток. Хлопці показують ID паспорти. На що контролер відповідає, що «квитки недійсні, бо немає документа, який би підтверджував те, що пасажири десь навчаються. А тому необхідно сплатити штраф за вчинене правопорушення у сумі 100 грн.».

На відео видно, що контролер взяв паспорт в одного хлопця. Після чого пасажир попросив віддати документ. На це прохання контролер не відреагував… Почалася словесна перепалка і фізична шарпанина…

Так відреагував на конфлікт у трамваї заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак: «Випадок з побиттям контролера є ганебною і неприпустимою подією. Ми звернулися в поліцію, щоб притягнути до відповідальності винних осіб». Львівська міська рада, своєю чергою, звернулася до поліції провести об’єктивне розслідування і притягнути винних до відповідальності.

Я зателефонувала до речника ЛКП «Львівелектротранс» Івана Бондара, аби розпитати його про конфлікт у трамваї і його «пікантні» дописи у соцмережах. Що мене одразу здивувало, розмовляв зі мною чиновник грубим тоном.

— Ці пасажири не були «зайцями», вони мали пільгові квитки, — кажу.

— Пасажири не мали документа, який підтверджує право на пільговий проїзд, — нервово відповів Іван Бондар. — Пасажири, яких ви бачите на відео, пред’явили контролеру пільгові квитки вартістю 2, 50. Ті квитки вважаються недійсними, якщо немає документа, який підтверджує право проїзду за таким квитком. Ця інформація написана на самому квитку, що без студентського чи учнівського квитка він не є дійсним. Невідомо, чи йому 17 років, він є учнем чи студентом…

— Чому ви зі мною так агрессивно розмовляєте?

— Ви почали розмову з того, що ці пасажири не зайці… Ви стверджуєте чи ви запитуєте?

— Я на відео побачила, що ці пасажири мали квитки. Чи мав право контролер забрати цей паспорт і не віддавати?

— Як ви розумієте слово забрати? Візьміть тлумачний словник української мови… (Прошу речника «Львівелектротрансу» не підвищувати на мене голос. Він каже, що на вулиці, тому говорить голосніше. — Авт.). У вас є комп’ютер з доступом до Інтернету? Контролер, виконуючи свої службові обов’язки, попросив пред’явити документ, який дає право на проїзд за пільговим квитком.

— Він взяв цей документ і не віддавав. Чому?

— Ви або об’єктивно трактуйте ситуацію, або я не коментуватиму цю ситуацію… Оскільки пасажири забажали викликати поліцію, то у таких випадках контролер може діяти на власний розсуд, як йому спілкуватися далі, залежно від дій пасажира. Наскільки вони агресивні або ні. Контролер може вирішувати.

— Тобто він може забирати особисті документи і тримати їх при собі? Чи це поліція мала зробити?

— Він має право зафіксувати дані пасажира. На нашу думку, пасажир з метою уникнення відповідальності не давав можливості зафіксувати його дані. Хотів покинути вагон до приїзду поліції.

— Тоді чому контролер не зафіксував ці дані і не повернув документ?

— Ви справді журналістка з «Високого Замку»? Контролер всіляко намагався заспокоїти агресивного пасажира. Він зробив все для того. Він не підвищив голос до цього пасажира. Він не відповів йому фізично, хоча є в хорошій формі і міг відповісти йому фізично.

— Це теж входить в обов’язки контролера?

— Цей контролер ще є членом громадського формування «Патріоти». Він може запобігти порушенню громадського порядку у громадському місці. Тобто згідно з повноваженнями, які він має як член громадського формування «Патріоти», він міг покласти цього пасажира обличчям до підлоги.

Якщо хтось грубо порушує громадський порядок, своїми діями загрожує людям. Але він цього не зробив. Для того, щоб не ускладнювати і так непросту ситуацію.

— Чому контролер не знайшов можливості зафіксувати дані цього пасажира?

— Ви маєте думку з цього приводу. Я хочу вам сказати, наша офіційна позиція така: було проведено службове розслідування. У діях нашого працівника ми не виявили жодного, навіть найменшого порушення. Всі вимоги контролера були цілком законними, а дії його коректними і адекватними.

— Є допис у соцмережах, Роман Качмар написав: «У багатьох випадках і сам дав би зо два шпіца контролерам…» А ви відповіли: «Розбіжися і в’їб…ся головою в двері»…

— Там слово все-таки написано цензурно, з пропуском. Якщо ви відкриєте словник нецензурної лайки, то такого слова там не знайдете. Це щодо цензурної чи нецензурної лайки. На жаль, рівень нетолерантності, рівень нерозуміння і якоїсь громадської самосвідомості у нашому суспільстві є настільки агресивним щодо оточуючих… Не знаю, хто такий Качмар… Але цей агресивний шум, його інколи неможливо інакше зупинити, аніж у такий спосіб…

До речі, речником «Львівелектротрансу» Іван Бондар працює понад рік. Навчався на філологічному факультеті Львівського університету.

Я зателефонувала до обласної поліції, аби довідатися, чи розслідують правоохоронці цей інцидент. «За цим фактом порушено кримінальне провадження за ч.1 ст. 125 К К України (умисні легкі тілесні ушкодження). Призначені судово-медичні експертизи», — повідомили у поліції.

Схожі новини