Передплата 2024 «Добра кухня»

Чому Михайла Гичку не затвердили головним лікарем ЛОКЛ?

Керівник ЛОКЛ перебував на лікарняному, який, до слова, оформив у своїй же лікарні

Сесія Львівської обласної ради затвердила дев’ятеро із десяти кандидатів на посади генеральних директорів і директорів закладів охорони здоров’я Львівщини. Усі вони були визнані переможцями у конкурсах та… усі досі очолювали ці ж медичні заклади. До порядку денного не включили питання щодо керівника Львівської обласної клінічної лікарні, хоча її чинного керівника, Михайла Гичку, визнано переможцем у конкурсі. Це було 16 квітня, тобто напередодні сесії, і залишалося тільки затвердження на сесії. Ця ситуація викликала інтригу, зокрема і в медичних колах. Журналіст «ВЗ» з’ясовувала, чому Михайла Гичку досі не затвердили головним лікарем ЛОКЛ.

Заступник голови Львівської облради, голова конкурсної комісії з визначення переможців на посади керівників лікарень Володимир Гірняк у розмові з журналістом «ВЗ» повідомив, що питання затвердження головного лікаря

ЛОКЛ не розглядали, перенесли на наступну сесію, тому що стало відомо, що Михайло Гичка не зможе прийти на сесію через складні сімейні обставини. «Із дев’яти членів конкурсної комісії Михайла Гичку підтримали вісім, один — утримався, — сказав Володимир Гірняк. — Я утримався. Хотів би ще заслухати пана Гичку щодо пропозицій розвитку цього медичного закладу.

Крім того, він поєднує посади голови постійної комісії та керівника закладу (Михайло Гичка є головою постійної комісії ЛОР з питань охорони здоров’я, материнства, соціального захисту.Авт.)".

Михайло Гичка — багаторічний незмінний керівник Львівської обласної клінічної лікарні. Він — людина впливова, родич братів Дубневичів (сват Богдана Дубневича). Подейкують, що брати Дубневичі в разі переобрання Михайла Гички головним лікарем ЛОКЛ, пообіцяли надати значні інвестиції у розвиток цього медичного закладу. Чому ж Михайло Гичка не прийшов на сесію, яка, так виглядає, лише формально мала схвалити його затвердження?

Компетентні джерела «ВЗ» розповіли, що нині керівник ЛОКЛ на лікарняному, який, до слова, оформив у своїй же лікарні. Чи коректно це з юридичної точки зору? Як розповів журналісту «ВЗ» сам Михайло Гичка, на сесію не зміг прийти, тому що взяв лікарняний із 17 квітня — «схопило серце», бо перехвилювався за дружину, Галину Гичку, яка потрапила в ДТП.

Нагадаємо, 12 квітня у селі Оброшине, що на Львівщині, трапилась ДТП за участі вантажівки та двох легкових авто. Постраждала, зокрема, і голова Пустомитівської райради Галина Гичка. Вона їхала зранку з водієм на роботу службовим автомобілем «Нива». Назустріч виїхала вантажівка — лоб у лоб. Трагедії не сталося лише завдяки реакції водія «Ниви», який відвернув кермо… Того ж дня пані Галина пройшла комп’ютерну томографію в обласній клінічній лікарні, серйозних травм не має.

«Чотири дні перед сесією моя дружина потрапила в ДТП, у мене піднявся тиск, схопило серце, — сказав Михайло Гичка. — Я за своє здоров’я також переживаю. З дружиною, дякувати Богу, все нормально. Взяв лікарняний у своїй лікарні. Там, де працюю, там і беру лікарняний. Я довіряю своїм лікарям. Це юридично можливо».

Але, все ж таки, дружина пана Михайла потрапила у ДТП 12 квітня, а взяв лікарняний з 17 квітня, у день сесії. Вже наступного дня його бачили у лікарні, куди приїхав машиною, сам був за кермом. Значить, аж таким хворим не був. Може, взяв лікарняний спеціально «під сесію», бо не був упевнений, що на сесії його кандидатура пройде аж так беззастережно? На посаду директора ЛОКЛ, крім нього, претендувала ще й його нещодавня заступниця Наталія Ван Доеверен (нині — заступник адміністратора з медичної частини Шпиталю ім. А. Шептицького). У 2017 році у пані Ван Дое верен був тривалий конфлікт із головлікарем ЛОКЛ Михайлом Гичкою. Нині вона захищається в суді від обвинувачень у кримінальних правопорушеннях, які вважає сфабрикованими на замовлення її колишнього керівника — Михайла Гички. За інформацією «ВЗ», пані Наталія виступала на засіданні конкурсної комісії з обрання керівників лікарень із гострою критикою Михайла Гички.

Після того, як конкурсна комісія все ж таки визнала перемогу пана Гички, Наталія ван Доеверен заявила, що залишає за собою право звернутися до суду з приводу її незаконного усунення з конкурсу. Може, пана Михайла схопило серце і він пішов на лікарняний саме після «гарячого» засідання конкурсної комісії? Можливо, думав, що Наталія Ван Доеверен прийде на сесію облради і там перед камерами оприлюднить"компромат" проти нього. Вирішив не випробовувати долю.

Питання про затвердження Михайла Гички на посаді гендиректора ЛОКЛ та кандидатів на посади керівників ще трьох лікарень (Львівського обласного перинатального центру, Львівської обласної психіатричної лікарні, Львівського обласного госпіталю ветеранів війни та репресованих ім. Ю. Липи) депутати планують розглянути на сесії ЛОР 15 травня.

До речі
Навіщо конкурс, якщо обрали тих самих?

«Не вважаю, що можна назвати конкурсом процес, де на конкурс подається лише одна людина, — прокоментувала ситуацію для „ВЗ“ екс-перший заступник голови Львівської обласної ради Парасковія Дворянин. — Подавалися ті, що й були керівниками. Затвердили усіх тих, що й були. Не заперечую, керівники закладів — професіонали, серйозні адекватні люди. Тоді виникає питання: який інтерес у цьому переобранні для конкурсної комісії обласної ради?».

Схожі новини