Передплата 2024 «Добрий господар»

«Якщо такий допис був, такий вчитель не має працювати у школі…»

Службова перевірка щодо скандальної депутатки ЛМР і вчительки Мар’яни Батюк, яка вважає Гітлера «великим чоловіком», триває. Чому у комісію не залучили правоохоронні органи?

У п’ятницю, 20 квітня, інформаційний простір «підірвала» новина про те, що 28-річна депутатка Львівської міської ради від «Свободи», заступник директора школи № 100 з виховної роботи, Мар’яна Батюк привітала українців з днем народження… Адольфа Гітлера і навела дві цитати основоположника нацизму з його книжки «Моя боротьба».

Скрін скандального допису Мар’яни Батюк, зроблений користувачами «ФБ» до видалення авторкою
Скрін скандального допису Мар’яни Батюк, зроблений користувачами «ФБ» до видалення авторкою

«Великий чоловік, як не крути…, — написала на своїй сторінці у «Фейсбуці» Мар’яна Батюк. — «Нація і Вітчизна — ось єдина, по-справжньому важлива доктрина для мене і для всіх справжніх націонал-соціалістів». «Хто хоче жити, той повинен боротися, а хто не захоче чинити опір у цьому світі вічної боротьби — той не заслуговує права на життя».

Фото Адольфа Гітлера з привітанням до дня народження, яке поширила Батюк, першою опублікувала 20-річна Іванка Біла-Кондратьєва з Кривого Рогу. У її профілі також було зазначено, що вона працює у ВО «Свобода».

Щоправда, вже у понеділок її профіль був недоступний…

Коли цей «шедевр» на своєму сайті розмістила інформаційна агенція Zaxid.Net, приблизно за годину депутатка видалила свій допис. А її однопартійці у дописах почали «наїжджати» на журналістів, мовляв, фейк, а не новина!

Сама ж Мар’яна Батюк думала-гадала, як прокоментувати скандальне привітання, яке, до речі, з’явилося на її сторінці о 8.45. І лише о 16.27 Батюк написала: «Я шокована тим, що зараз відбувається. Я нічого не писала і не поширювала. Очевидно, мою сторінку зламали. Знаю, як і хто вбивав мій народ. Я націоналістка. Як історик знаю, що нацистський та комуністичний режими — це два вогні, між якими українці боролись. Гітлер — злочинець! Це моя позиція!». Запізніла реакція… Депутатка явно кривить душею і говорить неправду…

Справа львівської горе-вчительки набула широкого розголосу. У міській раді заявили, що проведуть службове розслідування і у понеділок, 23 квітня, оприлюднять висновки. По обіді я зателефонувала до начальника міського управління освіти Зоряни Довганик.

— На даний час перевірка триває, — спокійно заявила чиновниця. — Остаточного рішення не прийнято. Як тільки ми його приймемо, одразу повідомимо.

— А чому так довго триває перевірка? — запитую.

— Це не довго… Бо в п’ятницю, коли ми приїхали до школи, вчителя вже не було у школі. Слухавки вона не брала. Їй телефонували люди… Я з нею говорила вже у понеділок. Вона всі факти заперечує. Думаю, завтра-післязавтра остаточне рішення буде прийняте.

— Яке саме рішення? Вона отримає догану чи буде звільнена з роботи? Ви зверталися з заявою, наприклад, до кіберполіції?

— Рішення буде прийняте за результатами роботи комісії, яка зараз працює у школі. У цю комісію входять представники управління освіти, навчальних закладів. З заявою до поліції ми не зверталися.

— Що вам відомо про Мар’яну Батюк? Хто її брав на роботу?

— Працевлаштуванням на той час займався відділ освіти, керівник навчального закладу давав погодження на її призначення на посаду вчителя. Вона працює у школі вже сім років. Директор каже, що не бачив якихось очевидних фактів, які стосувалися тих речей, які ми бачили у п’ятницю.

— Як ви вважаєте, яке має бути рішення щодо подальшої долі цієї вчительки?

— Якщо такий допис був, однозначно такий вчитель не має працювати у школі. Але наш комп’ютерний відділ від управління освіти довести цей факт не може. Але комісія працює. Наперед не можу нічого сказати. Думаю, що ці речі можна довести.

Директор СШ № 100 Василь Титар у коментарі «ВЗ» сказав, що одразу після скандального допису спілкувався з Мар’яною Батюк. У розмові вона визнала, що саме вона опублікувала цей пост, однак пізніше у письмовому поясненні відмовилась від своїх слів.

«У школі виданий наказ про проведення службового розслідування, — каже Василь Титар. — Представники відділу освіти розмовляли з Мар’яною Володимирівною… Я говорив вже з журналістами на цю тему. Інформація незмінна. У письмовому поясненні вона повідомила, що цього не робила. Я не є той орган, який може встановити цей факт».

«Це дуже скандальний випадок. Хіба може така вчителька працювати у школі?» — питаю директора.

«Є такий термін — презумпція невинуватості. Якщо буде доведений факт поширення даного допису… Чи зламали її аккаунт чи що там відбулося. Сторінка виглядає, що почищена. Хоча там багато чого було».

«А що вас найбільше обурило?» — запитую.

«Хто як сприймає інформацію, — веде далі директор. — Діти підняли руку, коли прощалися зі школою, а хтось сприйняв це як нацистське вітання… Члени комісії, які проводять службову перевірку, провели серед дітей спеціальне анкетування. Одне з запитань було, наприклад, чи відомо дітям щось про те, як віталися фашисти. Анкети мені не показували, їх опрацьовує комісія».

Запитую директора, що діти думають про цю вчительку. «По-різному говорять, — каже директор. — Але у межах роботи вчителя ми подібних фактів за нею не зауважували. Вона є депутатом міської ради…».

P. S. Ми декілька разів телефонували пані Мар’яні, але її телефон не відповідав.

Довідка «ВЗ»

28-річна вчителька історії і заступниця директора львівської школи № 100 з виховної роботи Мар’яна Батюк стала депутатом Львівської міськради у 2015 році від партії ВО «Свобода». У ролі депутата найбільше запам’яталася ініціативою вивішування червоно-чорного прапора ОУН-УПА на вежі львівської Ратуші і на флагштоку на Високому замку, однак депутати міськради її не підтримали. Ця ж депутатка нещодавно зареєструвала проект ухвали Львівської міськради про заборону виконання пісень російською мовою, однак чи розглядатимуть цей проект ухвали на найближчих засіданнях сесії ЛМР депутати, наразі не відомо.

Схожі новини