Передплата 2024 «Добра кухня»

“У мороз не можна торгувати бульбою, бо зігниє”

Через похолодання картопля на ринку подорожчала на 40%

Через морозну погоду в Україні відчутно подорожчав “борщовий набір”. Лідером цінового стрибка є картопля - плюс 40%. “Середня ціна картоплі на гуртових ринках — 5 гривень за кілограм”, - каже експерт плодово-овочевого ринку Тетяна Гетьман. - Чимало картоплі на гуртових ринках продають дрібні фермери. У мороз не хочуть відкривати свої сховища і транспортувати овочі, бо вони можуть зіпсуватися. Для транспортування потрібні спеціальні утеплені авто, а для продажу картоплі — закриті приміщення”. На ринках пропозиція картоплі скорочується, а попит зростає. “Сподіваюся, з потеплінням ціна картоплі знову впаде”, - каже експерт.

У овочевому секторі львівського Привокзального ринку — по суті порожні прилавки. Ні фруктів, ні овочів... Лише поодинокі продавці виставили товар, і то такий, який не псується за мінусової температури. Немає товару — мало покупців. Продавці кажуть: мороз не сприяє торгу, тож більшість людей поміняли ринки на супермаркети.

Хлопець (на вигляд із Кавказу) припрошує купити гранати по 55 гривень і хурму. Обіцяє знижку... Шукаю на ринку картоплю та інші овочі. Обійшла всі прилавки, але потрібне знайшла лише у одної старшої пані. “Тримаю картоплю у сумках під прилавком, накрила теплим одягом, - каже продавчиня. - У мороз не можна торгувати бульбою, бо зігниє. Кілограм коштує 8 гривень, а раніше - 6. Цибуля, морква, буряк — 10 гривень. Капуста — сім за кілограм”.

У супермаркетах картоплю можна придбати по 5,5 гривні. Яйця на ринку теж подорожчали. Якщо минулого тижня коштували 2,85 грн., то тепер — 3,10 грн. У супермаркетах за десяток акційних яєць просять 25-27 гривень.

Йду в м’ясний відділ ринку. Там торг іде повноцінно, бо приміщення опалюється. Продавці припрошують купити щось, ледь не за руку тягнуть до прилавка, дають дегустувати шматок шинки чи ковбаси. Не встигнеш отямитися, як продавець накладає на вагу товар. Одна продавчиня так мене вчепилася, що “втюхала” домашню кров’янку (40 гривень за кіло). Оскільки була свіжа і ще тепла, купила півкіло. М’ясо не подорожчало. Кілограм телячої шинки — 120-130 гривень за кілограм, теляча лопатка — 100, фарш — 75. Свиняча шинка — 100 гривень за кілограм, якщо м’ясо з кісткою — правлять 90 гривень. Ціна шпондерів стартує від 55 гривень, а гарні - по 90. Сало — 48, а ось вінницьке солене — аж 200 гривень за кілограм. “Пані, вінницьке сало таке дороге тому, що подорожчав бензин, - каже продавець. - Хороший товар не може коштувати копійки. Не подобається, купуйте те штучне польське сало!”.

Домашній сир — 65-70 гривень за кілограм, літр сметани — 50 гривень.

Схожі новини