Передплата 2024 ВЗ

Дорослі натирають голову Шевченка, діти просять у левів презентів

Міні-копії пам’яток архітектури допомагають пізнавати місто не лише незрячим, а й туристам

У Львові реалізовують соціальний проект “Львів на долонях”, у рамках якого незрячі можуть доторкнутися до мініатюрних копій у бронзі визначних пам’яток архітектури. На площі Ринок — мініатюрна Ратуша, на Святоюрській площі — міні-собор Святого Юра (біля кожної скульптури — табличка, надрукована шрифтом Брайля з інформацією та історією про об’єкт). А нещодавно біля пам’ятника Кобзареві встановили бронзову скульптуру Тараса Шевченка. Її туристи полюбили найбільше - за кілька днів натерли маківку до блиску (на фото). Можливо, гіди придумали чергову легенду, мовляв, "потріть частину скульптури і буде вам щастя".

Над проектом цієї міні-скульптури працювали фахівці архітектурного бюро Олександри Лібич та брати-скульптори Андрій і Володимир Сухорські. Вартість виготовлення макета - 200 тисяч гривень.

“Це доволі ювелірна робота, бо пам’ятник містить багато складних елементів, - сказала “ВЗ” Олександра Лібич. - Спочатку скульптуру вилили у гіпсі, потім у бронзі. Цим займалися майстри Львівської скульптурної фабрики. Проект “Львів на долонях” важливий насамперед для людей з обмеженими можливостями, які пересуваються на інвалідних візках чи незрячі. Добре, що вони теж мають змогу торкнутися пам’яток у мініатюрі”.

Як розповів “ВЗ” скульптор, заслужений діяч мистецтва України, викладач Львівської національної академії мистецтв Василь Одрехівський (він виготовив мініатюрну Ратушу та собор Святого Юрія — Авт.), туристи також натирають до блиску годинник на скульптурі Ратуші, аби всюди встигати у справах. А дітям пропонують торкатися левів, мовляв, це принесе щедрі презенти на Свято Миколая.

Пан Василь планує виготовити ще одну-дві копії пам’яток архітектури Львова. Та наразі не каже, що саме. Міський голова Львова Андрій Садовий поінформував, що у рамках соцпроекту планують виготовити скульптуру Оперного театру. “Площу перед Оперним мають реконструювати, вже є проект фонтана «відкритого» типу – як на площі Митній. Було б добре, якби до відкриття фонтана можна було відкрити і бронзову міні-копію театру”, - підкреслив міський голова.

А тим часом...

Міні-макет пам’ятника Тарасу Шевченкові, який нещодавно відкрили, намагалися зірвати невідомі зловмисники. Доведеться підсилити кріплення основи скульптури. Про це повідомив голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля. “Щоб скульптуру не вкрали, на площі патрулює Муніципальна варта, - каже Андрій Зозуля.

Схожі новини