Передплата 2024 «Добра кухня»

“Нічого не ремонтувати, а усі кошти віддати на компенсацію пільгового проїзду?”

У Ратуші порахували, скільки треба коштів із міської скарбниці, аби приватні перевізники возили пенсіонерів безкоштовно

На компенсацію пільгового проїзду пенсіонерів за віком з міського бюджету потрібно виділити 338 мільйонів гривень в рік. Про це повідомив на брифінгу заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак.

“Станом на жовтень 2017 року у Львові зареєстровано понад 140 тисяч пільговиків, які мають право на безкоштовний проїзд, з них 92 тисячі - пенсіонери за віком, - каже чиновник. - Якщо припустити, що один пенсіонер робить в день одну поїздку (туди і назад), це коштує 10 грн. У рік назбирується суттєва сума - 338 мільйонів. А це майже третя частина бюджету розвитку”.

За словами Сергія Бабака, кошторис, який потрібно виділити перевізникам для того, щоб вони безкоштовно возили пенсіонерів, дорівнює 400 відремонтованим ліфтам або ж ремонту п’яти таких вулиць, як Замарстинівська. Також це купівля десятка нових автобусів і тролейбусів...

“Ці 338 млн. грн з чогось треба взяти, - наголошує Сергій Бабак. - Як діяти? Нічого не будувати і не ремонтувати, а віддавати ці кошти за компенсацію пільгового проїзду? На компенсацію проїзду усіх категорії пільговиків потрібна ще більше коштів – 511 млн. грн в рік. Можемо безкоштовно возити пенсіонерів лише у комунальних автобусах. Звичайно, Кабмін має терміново врегулювати всю законодавчу базу щодо пільгового перевезення пенсіонерів в громадському транспорті. У 1993 році була видана постанова Кабміну, де вказано, що пенсіонери мають право на пільговий проїзд. Але у 2000 році видано закон України, де цієї категорії вже нема. Минуло 18 років і за цей час Кабмін мав або внести пенсіонерів, як пільгову категорію у Закон, або анулювати постанову”.

Нагадаємо, з 20 січня 2018 року приватні перевізники Львова та області вирішили не возити пенсіонерів безкоштовно. Тож пенсіонери платять повну вартість квитка.

Схожі новини