Передплата 2024 ВЗ

«Пане Садовий, якщо ви керуєте містом, то зобов’язані вміти керувати оркестром»

На двадцятирічному ювілеї оркестру «ІNSO-Львів» міський голова Львова Андрій Садовий випробував себе у ролі... диригента.

Міський голова Львова Андрій Садовий шокував музичну спільноту не лише Львова, а й України. На двадцятирічному ювілеї оркестру «ІNSO-Львів», який відбувся у Львівській обласній філармонії, мер Львова вийшов на сцену, взяв диригентську паличку і під оплески публіки кілька хвилин виступив у ролі диригента. Відео, оприлюднене у соцмережах, назбирало чимало лайків.

Телефоную по коментар до Андрія Садового. “Мав велику честь бути запрошеним на ювілей оркестру, – каже він. – «ІNSO-Львів» – візитна картка не лише Львова, а й України. Під час урочистостей колишній міністр економіки України Павло Шеремета (сьогодні працює керівником компанії «Прорив.in.ua») спонтанно запропонував мені стати диригентом оркестру. В мене не було вибору. Пан Павло сказав: “Пане Садовий, якщо ви керуєте містом, то зобов’язані вміти керувати оркестром”. Велика подяка оркестру за те, що ми разом упоралися з непростою задачею. Отримав задоволення від диригування. Це було вперше в житті. Можливо, тепер буду більше часу приділяти своїй музичній грамотності. Мої діти активно займаються музикою: Іван грає на саксофоні, Тадей – на трубі, Михайло і Йосип – на піаніно. Найменший Антоній наразі ще пробує свої сили в музиці. Вчора ввечері грав на барабанах, це було зворушливо”.

Андрій Садовий каже, що учасники оркестру настільки злагоджені, що навіть можливі ляпи диригента непомітні глядачам залу, бо оркестр його страхує. “Під час диригування відчував неабияку відповідальність, – каже Садовий. – Це мене зворушило. Старався бути в такті з музикою. Які емоції переживав? Насправді це все відбувалося так швидко, що не мав часу на роздуми, на емоції. Просто вийшов на сцену, привітався, вклонився, взяв паличку і почав працювати”.

На урочистостях Андрій Садовий вручив «Золотий герб міста Львова» Іоланті Пришляк, заступнику генерального директора Львівської обласної філармонії, голові правління Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів».

Довідка «ВЗ»

Оркестр «ІNSO-Львів» було засновано у 1998 році швейцарським диригентом та гобоїстом Гунгардом Маттесом. У жовтні 2011 року постановою колегії Міністерства культури і туризму України та Указом Президента України Молодіжному симфонічному оркестру «INSO-Львів» було присвоєно статус академічного.

Художнім керівником оркестру є народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, академік Академії мистецтв України, професор, кандидат мистецтвознавства, Герой України Мирослав Скорик.

Оркестр відкриває слухачам невідомі сторінки української музики різних часів та епох, знайомлячи і закордонного слухача з багатою музичною спадщиною України завдяки щорічним турне країнами Західної Європи (Швейцарія, Італія, Франція, Австрія, Польща, Німеччина, Португалія, Іспанія), містами Колумбії та Китаю.

Щороку оркестр традиційно бере участь у міжнародних фестивалях, які проводяться у Львові, – Міжнародному фестивалі музичного мистецтва «Віртуози», Міжнародному фестивалі сучасної музики «Контрасти», Фестивалі єврейської музики «LvivKlezFest». Колектив уже протягом багатьох років представляє Україну на міжнародних фестивалях та мистецьких проектах у Польщі.

Фото з відкритих джерел (Іnstagram)

Схожі новини