Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Закрий рота! Ви – цигани!..»

Роми з Борислава звинувачують львівський спецназ у брутальності і ксенофобії.

До редакції “Високого Замку” звернулися члени великої сім’ї Капральових, роми за національністю. Повідомили, що у їхнє помешкання, як і до будівель півтора десятка інших ромів, удосвіта 11 грудня, без попередження, не пред’являючи документів, зокрема дозвільних рішень суду, увірвався львівський спецназ. Поводився грубо, безцеремонно.

Два слова про цю родину. Глава сімейства, багатодітна мати Марія Капральова, 57 років, хворіє на цукровий діабет, потерпає від гіпертонії, серцевих хвороб. Двадцять років тому втратила чоловіка. За останні п’ять років у вдови померли дві доньки і внучка. Пані Марія стала опікуном трьох внуків, один з яких - інвалід. Не мають доброго здоров’я і двоє її синів — Василь, інвалід дитинства, 28 років, та Степан, інвалід ІІІ групи, 32 роки. Капральови живуть у відремонтованій трикімнатній квартирі, отримують пенсію і соціальні допомоги. Свого часу поліція інкримінувала синам... викрадення людини. Капральови у суді довели безпідставність цього звинувачення і домоглися компенсації 513 тис. грн. моральної шкоди. У Бориславі кажуть, через такий “облом” правоохоронці мають зуб на цих ромів.

- Того ранку я почула сильний удар у двері, - згадує 26-річна Марія Капральова, донька господині. - Виглянула у вікно і побачила групу людей у камуфляжі і масках. Великим молотом вони били у броньовані двері нашої хати. Я схопила телефон і почала дзвонити у поліцію, що на нас нападають. У цей момент якийсь чоловік у масці виламав пластикове вікно і заскочив у хату. Я перелякалася, забігла у кухню. А він кричить: лягай на землю! Стягнув мене з ліжка — при цьому я сильно вдарилася, коліно опухло, з’явився синець (згодом медики діагностували забій). Коли лежала на підлозі, побачила, що невідомі змушують лягти на землю мою хвору маму. Вона казала, що не може цього зробити, бо має грижу. Чоловік у масці до неї закричав: на коліна! І штовхнув маму. У неї тиск підскочив на позначку поза 200. Того дня я тричі викликала до мами “швидку”, а також до 9-річного племінника, який після цього штурму не міг заспокоїтися. Коли хворій на діабет мамі настав час прийняти ліки і про це сповістив будильник, люди у масках не дозволили зробити їй укол...

- Я запитувала: “Хто ви такі? - продовжує жінка. - Ми нічого поганого нікому не зробили?” А один з цих високих чоловіків закричав до мене: “Закрий рота! Ви — цигани!..”.

- Коли мого брата Василя, в якого з дитинства важка хвороба, викликана внутрічерепним тиском, повалили на землю, зв’язали, він повернув голову, щоб подивитися, що довкола робиться. А один чоловік у камуфляжі закричав до нього: “Опусти голову!” - і копнув його в обличчя черевиком-берцом. Пізніше, коли Василь повернувся з поліції, йому стало зле, блював, очевидно, отримав струс мозку, - каже Марія.

Шокований вранішнім нальотом спецназівців й інвалід ІІІ групи Степан Капральов:

- Я пробудився від гуркоту у двері. Коли побачив, як розбивають наші двері, побіг у сусідню кімнату, де спав мій племінник Василь, щоб заспокоїти малого. Спецназівці довго не дозволяли нікому з рідних підійти до нього. Хлопчик налякався, не їсть нічого. Мене так сильно зв’язали будівельними застібками, що руки довго були синіми. Кричали: де зброя, наркотики? Матюкалися, принижували нас. Досі не можу отямитися — як і вся моя родина. У Бориславі живу від народження. Так, у мене кров — циганська, але є українцем. Намагаємося жити так, щоб про нас люди поганого слова не сказали. А поліція нас ображає, каже, що займаємося крадіжками, наркоторгівлею. Не хочу цього попускати! Написали заяву у Львівську прокуратуру.

Мати Степана, Марія Михайлівна, розповіла кореспонденту “Високого Замку”, що в той же день невідомі у масках чинили погроми в оселях багатьох інших бориславських циган. Одного так вдарили прикладом автомата, що той потрапив у лікарню. Згодом силовики змусили написали “відмову” - і він тепер каже, що свою травму отримав, коли рубав дрова...

P. S. Коли номер уже був готовий до друку, керівник Дрогобицької місцевої прокуратури Ю. Малахівський повідомив “Високому Замку”, що відомості про заяву громадян С. В. Капральова і В. В Капральова про вчинення злочину працівниками правоохоронних органів у Бориславі внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 162 КК України.

Олег МИЦИК, адвокат

Правоохоронці повинні діяти, виходячи з вимог 19 статті Конституції, лише в порядку та у спосіб, передбачений законами. Встановлено, що жодних ухвал судів про проведення обшуків в осіб, до яких вривалися у Бориславі, силовики не пред’являли. Жодних процесуальних документів не складали. Іншими словами, не було ніяких процесуальних дій...

Використовувати спецпідрозділ можна для наведення громадського порядку при масових акціях. А те, що робив спецпідрозділ “Львів” у помешканні Капральових, законодавством про поліцію не передбачено. Навіть якщо б такі дії носили законний характер (були б дозволені судом), то застосування сили має бути мотивованим, чимось виправданим, пропорційним до ситуації. Іншими словами, вибивати двері-вікна можна було би лише тоді, коли, незважаючи на пред’явлену ухвалу суду, ті чи інші громадяни відмовилися її виконувати. “Маски-шоу” спецназу у Бориславі відбувалися після того, як вступили у дію зміни у КПК України, відповідно до яких всі обшуки від початку до кінця повинні фіксуватися на відео. Поліція стверджує, що це були не обшуки, а спецоперація, рейд. Такі визначення відсутні у законі про поліцію і у Кримінальному процесуальному кодексі. Відшукання ножів, телефонів, інших речей та їх забирання — це обшук. Він був незаконним — без санкції суду, із застосуванням насильства. Такі дії слід кваліфікувати як перевищення влади посадовими особами. Вони передбачають позбавлення волі.

Схожі новини