Передплата 2024 «Добрий господар»

«Те, що грабіжників спіймали на місці злочину, для судді не аргумент...»

Злодіїв, які «чистили» квартиру, зняла відеокамера. Однак Феміда поставилася лояльно до «домушників»...

В «айтішника» Андрія Кошеля, який живе у п’ятиповерхівці на останньому поверсі, пограбували квартиру. Чоловік з дружиною якраз поїхали з міста до родичів. Банда орудувала близько другої години ночі. Один замок злодії відкрили, інший відкрити не змогли, тож його фактично вирвали. Сусіди, на жаль, тривогу не підняли... Злочинців зафіксувала камера відеоспостереження, яка була встановлена у помешканні. (За цей рік, каже Андрій Кошель, це уже четверте (!) пограбування квартир у їхньому під’їзді). Але далі події розвивалися, як у детективі...

Усі відеодокази Андрій Кошель передав правоохоронцям. І вони зловили банду грабіжників «на гарячому». Ті якраз обчищали квартиру на Сихові. Однак львівська Феміда виявилася досить лояльною до «домушників». Лише один із членів банди у СІЗО, двоє внесли заставу та накивали п’ятами. Четвертого злочинця поліцейські затримали у Борисполі, він вдруге збирався втекти. Раніше його на волю відпустив районний суд. Здається, те саме намагається зробити і Апеляційний суд у Львівській області...

Сума збитків, за словами Андрія Кошеля, — 65 тисяч грн. Злодії поцупили антикварні прикраси, які у родині передавалися з покоління у покоління (за ними найбільше шкодують), та близько 500 доларів. Відеокамера, яку встановив господар, реагує на рухи (якщо у квартирі нічого не відбувається, пристрій працює у режимі очікування). Родина має кота, тож вирішили, коли поїдуть, зможуть за ним спостерігати онлайн.

«Відеозапис я побачив лише зранку, — розповів журналісту «ВЗ» Андрій Кошель. — І був шокований. На ньому троє злочинців грабують нашу квартиру (ще один, як з’ясувалося, стояв «на шухері» і підтримував з «колегами» зв’язок по телефону. — Авт.). Розмовляли грузинською. Ми одразу виїхали до Львова». Коли власники квартири повернулися додому, побачили, що усі речі перевернуті догори дриґом. Обличчя злодіїв на відеозаписах добре видно. «Так виходить, що правоохоронці ловлять злодіїв, а суд їх відпускає», — додає чоловік.

Андрій Кошель вирішив надати цій справі публічного розголосу. «Спершу Сихівський суд дозволяє цим злочинцям вийти під заставу у розмірі 128 тис. грн., — написав він на своїй сторінці у «Фейсбуці». — Це для них, вочевидь, не є великою сумою. Бо не треба бути детективом, щоб зрозуміти, що квартири вони «чистять» по дві-три у тиждень. Те, що їх спіймали на місці злочину, схоже, для судді не аргумент. Поліція тут же пред’являє їм звинувачення у моїй справі і надає всі докази, але тепер вже суддя Шевченківського суду Дарина Глинська вирішує, що цих доказів мало, і виносить взагалі «фантастичне рішення»: відпустити їх під особисті зобов’язання. Навіть без додаткової застави. Але на цьому наші судді не зупинились. В аеропорту Борисполя при спробі покинути Україну був затриманий один з учасників цієї банди і доправлений в Апеляційний суд Львівської області. Але навіть спроба втечі не змусила переглянути лінію поведінки нашу Феміду. Судді Березюк, Галапац та Галин приймають рішення перенести розгляд цієї справи на 23 червня. А до цього часу злочинець далі залишається на волі, де він може знову пробувати втекти з країни. Або, усвідомивши свою безкарність, продовжувати займатись своїм ремеслом і обкрадати чергові квартири. До речі, де ще двоє злочинців, вже ніхто не знає. Вони у розшуку і, хотілось би помилятись, але швидше за все, на відміну від свого дружка, їм таки вдалося втекти з України завдяки отакій «гуманності» наших судів...».

Схожі новини