Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Оксана – «Золота ручка»

Як директор трускавецької філії «Укрінбанку» ошукала тисячі людей, серед яких чимало представників «еліти» .

У місті Дрогобичі (Львівська область) та курортному Трускавці тільки і розмов про цю аферистку! Директор трускавецького відділення “Укрінбанку” Оксана Губерська нині перебуває у камері СІЗО. Вона може вийти на свободу, якщо заплатить призначені судом чотири мільйони гривень застави. Для 51-річної пані, яка встановила рекорд із заволодіння чужими грошима, знайти таку суму, подейкують слідчі, буде нескладно.

Жителька Дрогобича Оксана Губерська багато років пропрацювала на керівних посадах у банківських установах. Симпатична комунікабельна пані швидко зійшлася з місцевим політичним і бізнесовим “бомондом”. Долучитися до “вершків суспільства” їй допоміг вступ у трускавецький міський осере­док Партії регіонів. З часом пані Оксана стала постійним учасником усіх фуршетів, імпрез та інших заходів, у яких брала участь регіональна верхівка.

2009 року одна із місцевих газет публікує розлоге інтерв’ю із відомою бізнес-леді, присвячене Дню банківського працівника. Зустрічаючись з тоді керуючою відділенням “Брокбізнесбанку” Оксаною Губерською, журналіст зазначає: “Розмова з чарівною жінкою — це завжди гармонійне поєднання приємного спілкування з корисною інформацією”. Кокетуючи з представником преси, пані Губерська виголошує своє життєве кредо: “Я скажу банальну річ: намагаюся ставитися до людей так, як би хотіла, щоб вони ставилися до мене...”

Минулого місяця жителів Трускавця і Дрогобича приголомшило повідомлення прес-служби ГУ МВСУ у Львівській області: “Оперативники Трускавецького міськвідділу міліції, - йшлося у повідомленні, - затримали жительку Дрогобича, яка працювала в одній із банківських філій. Завдяки добре продуманій і відпрацьованій схемі зловмисниця привласнила

3 млн. 500 тис. гривень, що належали фінансовій установі. Протягом тривалого часу спритниця обманом привласнювала ще й кошти клієнтів банку. Правоохоронці встановили двадцять епізодів її злочинної діяльності та задокументували схему, яку використовувала фінансистка для незаконного збагачення”.

Люди одразу зрозуміли, що правоохоронці арештували Оксану Губерську. “Ну й хитра ж аферистка Оксанка! — коментувала у соцмережах повідомлення міліції жителька Дрогобича. — Молодець баба! Всіх отих самодурів під себе підім’яла, організувала їм політичний клуб. Екс-мера та його синів заарканила, іншу депутатню. Видурювала у них гроші на політичні афери разом зі своїм дружком з Києва. А дурні охломони бабло платили. Хіба варто їх жаліти?..”. Ще один користувач соцмереж зауважив: “Оксана Іванівна обдурила не лише політиків. Вона видурила обманним шляхом гроші і у простих людей. Хоча такі вертихвістки завжди кидаються на людей при грошах...”.

На арешт своєї працівниці відреагував “Укрінбанк”. Його прес-служба поширила заяву: “Шановні клієнти Трускавецького відділення ПАТ “Укрінбанк”! Наглядова рада, правління ПАТ “Укрінбанк” просить у Вас вибачення за ситуацію, що склалася через неправомірні дії екс-директора відділення О. Губерської. Нам прикро усвідомлювати, що колишній працівник банку, скориставшись репутацією нашої фінансової установи, Вашою довірою до банку та до неї особисто, дозволила собі скористатися коштами, які їй не належать. ПАТ “Укрінбанк” наголошує: усі договори, що були підписані вкладниками, є чинними. Банк несе відповідальність за свої зобов’язання, згідно з чинним законодавством України. Щодо особистих домовленостей пані Губерської з мешканцями Трускавця щодо валютних операцій, нагадуємо: Кримінальним кодексом України передбачена кримінальна відповідальність за незаконні валютні операції для обох сторін конфлікту. Однак у будь-якому випадку банк максимально сприятиме поверненню коштів громадянам, які стали жертвами фінансових шахрайств з боку О. І. Губерської”.

Читаючи останній абзац заяви “Укрінбанку”, чимало жертв пані Губерської чухали собі потилиці та кликали ознайомитися з банківською позицією своїх юристів. Бо більшість людей, яких “кинула” Губерська, не оформляли відкриття власних рахунків у банківських клерків, а віддавали свої заощадження пані Оксані... з рук у руки!

3 млн. 600 тисяч гривень (у міліцейському повідомленні помилилися на сто тисяч), у привласненні яких правоохоронці звинуватили Губерську, є лише “квіточками” розпочатого кри­мінального провадження. Насправді, з’я­сував “ВЗ” з власних джерел, банкірша збагатилася на значно більшу суму. Міліціонери затримали директора відділення “Укрінбанку” напередодні її втечі. Бізнес-леді, розуміючи, що почала горіти земля, вирішила покинути Україну. Шахрайку підвела жадібність. Окрім коштів, які, ймовірно, зберігаються десь на закордонних рахунках, пані вирішила прихопити із банку ще кілька мільйонів гривень “на кишенькові витрати”. Зробити це директору відділення було не складно. Вона просто наказала касирці відчинити банківський сейф і віддати їй 3 млн. 600 тисяч гривень, які там лежали. З цими грошима зловмисницю і затримали.

Коли стало зрозумілим, що справа про провінційну шахрайку набуває небаченого для регіону масштабу, подальше розслідування кримінального провадження, початого проти Оксани Губерської, з Трускавця передали до Львова. Тут Губерській висунули нову підозру. Слідчі встигли задокументувати, що банкірша ошукала понад тисячу потерпілих у справі на суму понад 14 мільйонів 500 тисяч гривень! Ця сума, кажуть джерела “ВЗ” у правоохоронних колах, не остаточна. Заяви від ошуканих продовжують надходити. Дивує слідчих те, що серед людей, яких банально “кинула” банкірша, є її родичі та добрі знайомі.

Для привласнення чужих коштів Оксана Губерська використовувала схему, вибудовану за принципом фінансової піраміди. Завдяки зв’язкам у місцевому бомонді товаришувала з людьми, які накопичили чимало валюти. Ці люди вагалися, чи варто довіряти значні суми банкам. Пані Оксана пропонувала відкрити рахунки у відділенні, яким керувала, обіцяючи при цьому нечувано великі відсотки на вклади. Спокусившись на вигідну пропозицію, чимало “крутеликів” віддавали свої валютні “загашники” особисто в руки “своїй” банкірші...

Чи то у людей не вистачало елементарної фінансової грамотності, чи то вони забували про обережність під жіночими чарами привабливої бізнес-леді, та чомусь ніхто із обдурених людей не вимагав від директора філії, щоб вона дала квитанції чи показала інші документи, які б свідчили про відкриття банківських рахунків. Насправді Губерська брутально привласнювала чужі гроші, не відкриваючи жодних банківських рахунків. Коли надходив час сплачувати відсотки першим “привілейованим вкладникам”, Губерська, знову ж таки на руки, видавала їм частину грошей, які вже встигла отримати від чергових “лохів”... Схема успішно діяла тривалий час, збагачуючи банкіршу. Та кожна піраміда колись починає сипатися...

Окрім вивчення фінансових документів банку, слідчим доводиться перевіряти чимало чуток, які поширюються районом. Наразі у справі про привласнення понад 14 мільйонів гривень є лише одна підозрювана — Оксана Губерська. Та люди, які добре знають арештовану, пліткують, що чинити фінансові шахрайства банкірші допомагав її “бойфренд”. Одні кажуть, що ця загадкова людина працює десь у владних кабінетах столиці. Другі переконують, що привласнені кошти пані Оксана перераховувала своєму партнерові, який мешкає в Лондоні. Наразі ці чутки не знаходять підтвердження. Та розслідування лише почалося...

Фото зі соціальних мереж.

Схожі новини