Передплата 2024 ВЗ

Місяць «форумень»

Чотири дні роботи ХХІІ Форуму видавців наповнені по вінця.

10 вересня у Львові відкрилося найбільше книжкове свято року — ХХІІ Форум видавців, де всі охочі зможуть не лише придбати очікувані літературні новинки, а й взяти участь у дискусіях, читаннях, автограф-сесіях та презентаціях.

За 22 роки свого існування Форум видавців вріс у культурне життя не лише Львова, розрісся по всьому світу. Організатори жартують, що у році з’явився новий місяць — форумень. І не важливо, що “форумень” має не 30 днів, а лише чотири і є найкоротшим у році, зате є найспекотнішим. Ще одна його відмінність у тому, що дні у “форумні” - дуже довгі, а ночей нема взагалі. Протягом чотирьох днів фестивалю відбувається така кількість читань, презентацій, круглих столів, семінарів і дискусій, що їх можна розтягнути на цілий рік.

Центральні вулиці перекриті. До основної локації, серця Форуму — вулиці Коперника, могли доїхати хіба що машини з форумними книжками. Видавці розставляють столи у наметах і “прицінюються”, де яка книжка має бути. На моє запитання, скільки коштує винайняти такий столик на чотири дні, всі, кого я застала за розкладанням книжок, “морозилися”. Хтось називав смішну ціну за оренду погонного метра — тисяча гривень за чотири дні, інший пан “загнув” - шість тисяч, а ще одна нервова пані “послала мене у бухгалтерію”, мовляв, там все скажуть.

Цього року буде встановлено рекорд. Окрім того, що буде представлено понад п’ять тисяч книжок, участь у святі книги візьмуть понад 50 тисяч осіб.

За словами президента книжкового Форуму Олександри Коваль, цього року вперше буде проведено рекордну кількість заходів. За чотири фестивальні дні їх буде аж 1428!

У суворій таємниці тримають і назву книжки-переможниці у номінації “Найкраща книга Форуму-2015”. Її, за словами Олександри Андріївни, було дуже важко обрати, бо 87 видавництв подали аж 467 найкращих книг на суд журі.

Слоган цьогорічного Форуму — культура і пропаганда. А книжка — як засіб перемоги. За словами начальника управління культури міської ради Ірини Магдиш, у нас останніми роками триває війна за книжку. Дуже важливо цю війну не програти, бо програна війна за книжку — це програне наше майбутнє.

Про свої наміри взяти участь у Форумі видавців заявили 22 країни. Спеціальною країною-гостем на ХХІІ Форумі буде Франція.

Бажаними гостями на Форумі будуть французькі письменники, серед них — Леонор де Рекондо. Це — молода письменниця. Роман «Кохання», що вийшов у січні 2015 року, є її четвертим літературним твором. Досі творча біографія Леонор де Рекондо була тісно пов’язана з музичним мистецтвом, бо грати на скрипці Леонор почала в п’ять років. Музичного вундеркінда рано помітили, французьке телебачення присвятило їй цілу програму, коли вона була ще підлітком. 18-річною дівчиною Леонор отримала від французького уряду стипендію Лавуазьє, яка дозволила їй поїхати навчатися Музичну консерваторію у Бостоні. Ще під час свого навчання вона стала солісткою Бостонського національного оркестру. За три роки, повернувшись у Францію дипломованою скрипалькою, створила струнний квартет Arezzo. Вона грає першу скрипку з багатьма відомими диригентами, сама диригує оперою, створює спектакль, в якому поєднує музику бароко з сучасною популярною музикою, виграє міжнародний конкурс музики бароко, записує п’ятнадцять дисків у найвідоміших лейблах звукозапису. У жовтні 2010 року, з виходу роману «Грація білого кипарису», почалася нова сторінка її творчості — літературна. Після виходу кількох романів, серед яких “Кохання”, що завоював дві престижні премії, про Леонор де Рекондо як про письменницю заговорив світ. Олександра Коваль пожартувала: “Якби Леонор на відкритті нам ще й на скрипці заграла — ото би було свято!”.

Та Леонор — не єдина поважна гостя Форуму. Вперше до Львова завітає китайський письменник-дисидент Бей Лінг. За словами програмного директора Форуму Григорія Семенчука, Бей Лінг зараз живе не в Китаї, був звідти видворений. Він є засновником китайського ПЕН-клубу в екзилі. Серед інших спеціальних гостей фестивалю — польський письменник Марек Бьєнчек, польський журналіст, письменник, головний редактор Gazeta Wyborcza Адам Міхнік, колишній посол Польщі в Білорусії Маріуш Машкевич, британський нейрохірург Генрі Марш, німецька письменниця Крістіне Кошель, нідерландський письменник і перекладач Ганс Боланд, німецька письменниця українського походження Катя Петровська, а також відомий журналіст та медіаексперт з Великої Британії Пітер Померанцев.

Вперше цього року буде представлено дитячу програму, у рамках якої відбудеться 400 акцій для дітей та батьків. На Дитячому Форумі відбудуться майстер-класи з танців, рукоділля, а також ігри та розваги. Мета акції — залучити дітей до розвиваючої діяльності та активного відпочинку через читання, творчість.

Родзинкою ХХІІ Форуму видавців 10 вересня стане презентація книги української льотчиці Надії Савченко «Сильне ім’я Надія». У книжці — роздуми і спогади Надії Савченко, які записувала під час свого голодування. Ідейним натхненником у написанні книжки виступив російський правозахисник і адвокат льотчиці Ілля Новіков. До друку книжку «Сильне ім’я Надія» готувала сестра льотчиці Віра Савченко. Їй також належить авторство ілюстрацій до кожного розділу. Сподіваються, що у презентації видання візьме участь Віра Савченко.

Фото автора

Схожі новини