Передплата 2024 «Добрий господар»

Божі заповіді – і на футбольному полі, і на боксерському рингу

В УГКЦ створено відділ, який опікуватиметься спортсменами.

Новостворений відділ душпастирства спорту, що діятиме при патріаршій комісії Української греко-католицької церкви у справах мирян, очолив отець Олег Кобель. За його плечима — досвід організації спортивних змагань, футбольних турнірів і секції з настільного тенісу у своїй парафії в селі Кавське на Стрийщині. А ще отець Олег — колишній бодібілдер. Завдяки культуризму священик не лише досягнув значних успіхів у спорті, а й подолав недугу.

Спортом отець Олег активно зайнявся під час навчання у духов­ній семінарії. «З дитинства я хворів на бронхіальну астму, — розповідає священик. — Хворобу поборов на першому курсі навчання, бо почав активно займатись бодібілдингом. Ректорат мені у цьому не перешкоджав. Я навіть мав можливість раз на тиждень тренуватись у Львові. Тому завжди раджу людям, які мають хвороби, пов’язані з органами дихання, займатись атлетизмом».

Наполегливіть священика не була марною — на обласних змаганнях з бодібілдингу він здобуває «золото» у своїй категорії. Окрім цього, отець Олег був капітаном семінарської баскетбольної команди. Вже під час служіння на парафії створив секцію з настільного тенісу та ініціював футбольний турнір між священиками Стрийської єпархії. «Спорт — це унікальний майданчик для спілкування з молоддю, - каже отець Олег. — Для мене він є навіть способом катехизації і євангелізації. Я ніколи не переконую і не намагаюсь нав’язати свої правила. Однак спілкування поза межами храму є не менш важливим. Церква мусить бути там, де є люди, — чи то на стадіоні, чи в

Інтернеті або деінде. Божі заповіді мають бути основними і на футбольному полі, і на боксерському рингу. Тому мені завжди хотілося працювати у відділі, який займатиметься душпастирством спорту».

Мета новоствореної структури — популяризація здорового способу життя серед молоді, організація спортивних змагань і таборів, створення секцій та гуртків при парафіях. За словами о. Олега Кобеля, створюватиметься мережа священиків-спортовців у всіх єпархіях, в тому числі і за кордоном. Допомагати відділу душпастирства спорту охоче погодився владика Борис (Гудзяк), який є шанувальником баскетболу. Під егідою відділу вже найближчим часом відбудуться турніри з футболу, волейболу, шахів, більярду і тенісу. До участі буде запрошено представників різних конфесій.

Коментар для «ВЗ»

Роман ДЖУМАН, боксер, тренер

Віра завжди допомагала мені у спорті. Перед кожним поєдинком я просив у Бога щасливого його завершення. Божі заповіді для мене завжди були першочерговими. Окрім віри, потрібно ще й постійно працювати над собою, наполегливо тренуватись. Опіка Церкви для спортсменів є надзвичайно важливою. Це сприятиме вихованню здорової молоді.

Схожі новини