Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Гемодіаліз для хворих чи для чиновників?”

Хворі з хронічною нирковою недостатністю знову вийшли на пікет

Хворим, які перебувають на гемодіалізі, увірвався терпець. У вівторок зранку розгнівані пацієнти перекрили дорогу біля будівлі Львівської облдержадміністрації. Вимагають, аби з відділення гемодіалізу, яке нещодавно відкрили у Новояворівську, демонтували апарати, які туди поставили без згоди хворих, і поставили інші.

“З нами ніхто не радився. Жодних тендерів не проводили. Потайки завезли обладнання компанії, яка, за результатами перевірки та обшуку, проведеного СБУ у Київської області, винна у підробці медичної продукції, смерті як мінімум десяти пацієнтів у Дніпропетровській міській лікарні №4 та нанесенні державі багатомільйонних збитків”, - повідомила журналістам президент Благодійного фонду “Асоціація життя” Ірина Куцьо. Жінка понад 10 років підключена до апарату “штучна нирка”.

“Влаштували черговий пікет, бо можновладці нас не чують, - каже. - У Львівській обласній лікарні зі січня стоїть обладнання фірми “Фрезеніус”, яке надали нам як благодійну допомогу. Ці апарати нас повністю влаштовують. У хворих покращилося самопочуття. Нам обіцяли, що ці машини передадуть у відділення у Новояворівську. Замість цього тишком-нишком поставили апарати скандальної фірми. Ніхто з пацієнтів на них не ляже. Хворі продовжують їздити до Львова. До лікарні добираються двома-трьома видами транспорту. А це — інваліди І групи. Подивіться, які жовті, ледь на ногах тримаються! Хочемо запитати у пана Синютки — гемодіаліз для пацієнтів чи для чиновників? Планують відкрити ще три таких відділення — у Стрию, Буську та Львові. 29 травня підписали меморандум, згідно з яким на Львівщину мають доставити 30 діалізних машин. Це — 75% від наявного обладнання. Куди подінуть апарати, на яких хворі не помирають?”

Це — не перша акція протесту хворих з хронічною нирковою недостатністю. Аналогічні вимоги висували керівництву області 29 травня. Однак тоді до думки пацієнтів чиновники не прислухалися.

Спочатку до протестувальників вийшов заступник Олега Синютки Юрій Підлісний, який попросив звільнити проїжджу частину. “Наша думка не змінилася, - наголосив Юрій Підлісний. - Не допустимо монополії на ринку. Лобіюєте інтереси фірми “Фразаніус”. Ми — за здорову конкуренцію. У відділеннях повинно стояти обладнання різних фірм, різних виробників. Пацієнт повинен сам вибирати, на яку машину лягати”.

Хворих ця відповідь обурила: “Але ж у відділенні у Новояворівську стоїть обладнання лише однієї фірми — тієї, яку підозрюють у махінаціях!”

“Це — не у нашій компетенції. СБУ має тим займатися”, - зауважив заступник очільника області.

Згодом до протестувальників вийшов голова ЛОДА, який пообіцяв “розібратися у ситуації”.

Фото Андрій ГЕЛИЯ