Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Під час джазового фестивалю Львів стає містом майбутнього»

Організатори Alfa Jazz Fest та громадськість міста дискутували, яким повинен бути цьогорічний фестиваль

25-29 червня у місті Лева пройде п’ятий Alfa Jazz Fest, який традиційно збере навколо себе провідних світових джазменів та поціновувачів джазової музики. Аби обговорити проведення фестивалю в умовах сучасних реалій та викликів, організатори організували відкриту дискусію — «Alfa Jazz Fest: платформа для реалізації нових ідей». До розмови долучились студенти, митці, політики, був присутній міський голова Львова, представники готельного та ресторанного бізнесу, громадські активісти та організатори Alfa Jazz Fest.

У жодного з присутніх на дискусії не викликав сумнівів факт, що джазовий фестиваль потрібний місту, проте кожен мав свій погляд та ідеї щодо умов та формату його проведення. Олександр Кобзарев — директор Інституту міста закликав учасників бойкотного руху зважити на те, якої шкоди зазнає Львів у культурному та економічному сенсі, втративши фестиваль. Цю думку підхопила представник готельного бізнесу Олександра Гагаріна, наголосивши, що за останній рік популярність Львова серед туристів впала, готелі не в змозі оплатити комунальні послуги, скорочують персонал, а фестиваль міжнародного рівня щороку збирає у місті тисячі гостей з України та з-за кордону. Мер Львова Андрій Садовий зауважив, що місто давно намагається відновити у Парку культури, де зокрема проходить фестивальне музичне дійство, літній театр (який згорів у 70-х роках). Його відновлення, зауважив міський голова, позбавило б організаторів фестивалю необхідності везти сценічну конструкцію з-за кордону. Представник львівського студентства, соліст гурту Lviv Jazz Orchestra Юрій Григораш запропонував проводити в рамках Alfa Jazz Fest, окрім традиційних джем-сейшенів, ще й майстер-класи відомих джазменів для студентів вищих музичних навчальних закладів.

Наприкінці дискусії, яка, на щастя, минула без зайвих емоцій та образ, старший радник «Альфа банку» Роман Шпек повідомив, що фестиваль пройде без зовнішньої реклами банку. Також пан Шпек погодився з Андрієм Садовим щодо необхідності створення у Парку ім. Б.Хмельницького залу-трансформеру та подякував присутнім за велику кількість думок, нехай протилежних, зауваживши, що це є ознакою демократичного суспільства.

Кілька витягів з відкритої дискусії:

Отар Довженко, журналіст, активіст «Економічного бойкотного руху»

Фестиваль хороший, потрібний, і ми вдячні, що він є. Але місто, організатори і громадськість опинилися у незручному становищі, бо зараз у нас війна з Росією, а спонсор фестивалю — російський бізнес. Не можна дозволяти компаніям, що мають російських інвесторів, рекламуватися за рахунок цього заходу і опосередковано підвищувати свої прибутки. Якщо організатори позиціонують фестиваль як подарунок місту, то цивілізованим і компромісним рішенням буде, якщо усі його заходи будуть проходити без реклами бізнесів Alfa Group.

Ірина Магдиш, начальник управління культури ЛМ