Передплата 2024 ВЗ

Олександр Денисенко: «Потрібно згадати минуле, щоб змінити майбутнє»

У фільмі «Солодка Даруся» знімаються українські, польські та французькі актори

Письменниця Марія Матіос та львівський режисер Олександр Денисенко працюють над екранізацією культової книги “Солодка Даруся”. Зйомки розпочалися півтора року тому, проходять в українських Карпатах. Фільм розповідає про окупацію радянськими військами Західної України у 30-ті роки та життя буковинського села у 70-х. У стрічці задіяні українські, польські, французькі актори. Роль Дарусі виконує польська акторка 31-річна Маґдалена Ружанська, її коханого Івана Цвичка зображає львівський актор 50-річний Олег Стефан.

Найважче, зізнається кореспондету «ВЗ» режисер, було знайти акторку на роль маленької Дарусі. Нею стала 8-річна буковинка Соломійка Димитращук. Гроші на кінороман знайшли німецькі продюсери, підтримали стрічку польський режисер Анджей Вайда та президент України. Попередній кошторис — 2 мільйони євро. Фільм готують для широкого світового показу, тож стрічка повинна бути універсальною для розуміння українського та іноземного глядача. “Сьогодні Україна переживає важкі часи, коли єдність і незалежність країни опинилися під загрозою. Я свідомий того, що такі фільми, як “Солодка Даруся”, трактуватимуться зараз як політичні, оскільки люди вразливі до ситуації в країні, — розповів “ВЗ” Олександр Денисенко, режисер фільму. — Проте в мирний час ця стрічка сприйматиметься як частина української культури. Хочу створити цей фільм поза часом. Щоб через 20-30 років люди переглядали його, і він був актуальним та викликав сильні емоції. Книга Марії Матіос вже відкрила замовчувані сторінки української історії. Месидж, який я хочу показати у фільмі, — сьогодні маємо змогу змінити майбутнє. Екранізуючи роман, використовую минуле не для пояснення сьогодення, а щоб продемонструвати потенціал нашого майбутнього”.

Роман Марії Матіос отримав Шевченківську премію, витримав сім перевидань загальним накладом понад 200 тисяч примірників, перекладений німецькою, польською, російською, литовською, хорватською, а нещодавно ще й французькою мовами.

Схожі новини