Передплата 2024 «Добрий господар»

«Квітка – не гречка, довго не постоїть...»

Продавці обіцяють не піднімати ціни до свята, бо через долар квіти і так подорожчали в два-три рази

“Добре, що 8 Березня припало на неділю, бо я б на тих тюльпанчиках розорився. Нас у школі шестеро, а жінок — 48. А ще дружина, теща, дочка. Їм по одній квіточці не подаруєш”, — каже знайомий вчитель. Для нього 8 Березня зажди було ударом по і без того невеликих вчительських заробітках, а цього року — особливо. Адже один тюльпан тепер — 15-18 гривень, а вчительок — 48! Тому чоловіча частина вчительського колективу цього року свято вирішила проігнорувати. У п’ятницю вітати зарано, у понеділок — вихідний, а у вівторок вже пізно...

Розуміючи такі настрої, продавці квітів цього року особливих заробітків не чекають і обіцяють ціни не піднімати — нема куди. “Квітка майже вся імпортна. Дорожчає долар — росте ціна, — каже продавець з Галицького ринку. — Колись на 8 Березня були “святкові” ціни, і ми собі могли добре заробити. А тепер думаєш не про заробіток, а про те, аби не зазнати збитку. Квітка — не гречка. Вона довго не постоїть.

Дивіться, он скільки лежить у смітнику...”. Продавець показує на картонний ящик зі зів’ялими трояндами, ірисами та ще якимись екзотичними квітами, назви яких з першого разу й не запам’ятаєш.Зізнає­ться, що тюльпани тепер у них можуть стояти тиждень, поки продадуться.

“Звичайно, нам хочеться продавати свіжі квіти, адже і самій приємно, і людині та квітка потім постоїть. Але що зробиш? Мусимо продавати, не салат же з тих квітів робити...”, — каже інша. Поки розмовляю з продавцями, роздивляюсь “ведмедиків” (квіткові композиції у вигляді м’яких іграшок), покупців і справді нема. Якийсь чоловік походив, попитав ціни, та й пішов. Ще б пак, гарні троянди з великими квітками — 40 гривень штука, менші — по 30. Але одну квітку старшому пану дарувати вже якось не випадає, пасувало б купити хоча б п’ять. А це вже 200 грн. А колись, згадують продавці, були часи, коли брали букети зі 101 троянди. Тепер це було б 4000 гривень.

Орхідеї у вазонах, які останнім часом були такими популярними, — по 350 гривень. Але їх перевага в тому, що можуть в магазині стояти по кілька місяців і не перецвітати. Звичайно, якщо за ними правильно доглядати.

На вулиці неподалік ринку круглий рік квіти у горщиках продає пан Мирослав. Влітку купувала у нього сульфінії — тоді переконував, що все “наше”. Зараз має гіацинти — вони також популярні на 8 Березня. І постоять довше, ніж зрізані квіти, і наступної весни знову можуть зацвісти. Один гіацинт — 35 гривень (торік було вдвічі менше). Чоловік каже, що у нього весь товар — вітчизняний, але наші виробники також підвищили ціну. “Є підприємство в Дублянах, у Малечковичах, як їхати на Стрий — також є великі квіткові теплиці. У самому Львові також є кілька невеличких господарств, які вирощують квіти”, — каже. Зрізаними квітами пан Мирослав не торгує, але каже, що продавці “зрізу” лукавлять, коли кажуть, що українських квітів практично нема на ринку. Є велике господарство у Дрогобичі, яке вирощує і троянди, і тюльпани, і гербери, і лілії, у Закарпатській області багато квіткових фермерів. Гуртові ціни на імпортні тюльпани у Львові — 29-30 євроцентів. Це приблизно 9-10 гривень. Рідкісні сорти — дорожчі.

“Маємо і імпортні квіти, і наші. Звичайно, ціни на квіти зросли, але я б не сказала, що квіти стали купувати значно менше. Мабуть, львів’яни дуже люблять жінок і дарують їм квіти, — каже власниця гуртівні квітів Ганна Заставна. — У нас цей рік — особливий. Ми маємо тюльпани, які виростили самі! Минулого року ми вагались — садити чи ні, бо в країні війна, і невідомо, як воно буде, але наважились. Це дуже складний процес. Щоб квіти розцвіли до 8 Березня, висадили цибулини наприкінці серпня. Насіння брали голландське. Технологія вирощування складна і затратна, бо спочатку треба було їх охолоджувати, а потім всю зиму опалювати. З Божою допомогою у нас все вийшло. Перші квіти розцвіли до Дня святого Валентина, решта якраз встигли до 8 Березня. Хоча ми продавали їх досить дорого — по 10-12 гривень за штуку, уже розпродали практично всі, бо квіти вийшли великі, красиві, а головне — свіжі, бо вирощуємо їх у Бірках біля Львова”.

Схожі новини