Передплата 2024 «Добра кухня»

Коли війна – не до любощів?

Чому виникають проблеми з потенцією

Головний уролог Москви оприлюднив шокуючу статистику: 85% його земляків віком від 20 до 70 років потерпають від еректильної дисфункції. Більшість не вважає це проблемою і не звертається до лікарів. “Серед українських чоловіків приблизно такий же відсоток, — каже лікар-психотерапевт, сімейний психолог, сексолог Олександр Коломійчук. — У більшості випадків діагностуємо психогенну еректильну дисфункцію — потенція порушується на тлі психологічних проблем”.

«Раніше чоловіки частіше потерпали від нерозуміння з боку партнерок (раз не вийшло — жінка підняла на кпини і це закарбувалося у пам’яті), через те, що не змогли реалізуватися, зайняти гідну нішу у суспільстві (не заробили на дім, дорогу машину, не посіли керівної посади). Тепер статева функція у чоловіків порушується значною мірою через політичну і економічну нестабільність у країні. Тривожні думки не дозволяють представнику сильної статі зосередитися на інтимному процесі”, — пояснює лікар.

Знижувати потенцію можуть і фізіологічні чинники. “Хронічні стреси, хронічне недосипання, зловживання алкоголем, тютюнопаління, хронічні недуги — діабет, інфекції, гормональні розлади, судинні патології, — перелічує фактори ризику травниця Ольга Степанко. — Звертався до мене за порадою чоловік. Йому — 32 роки. Має хворий хребет, що потягло за собою еректильну дисфункцію. У віці 20 років влаштувався на роботу вантажником на кондитерську фабрику — тягав на плечах мішки з какао-бобами. Один мішок — це 75 кг! Надірвав спину... Травми, операції на поперековому і крижовому відділах, грижі з часом також можуть негативно вплинути на статеву систему чоловіка”.

Якщо з’явилися “перебої” з потенцією, травниця радить частіше їсти морепродукти, молодий часник і зелену цибулю, горіхи, фрукти і ягоди, додавати до страв оливкову олію, натуральні спеції. “І не виправдовуйтесь, що це дорого, тому будете й далі їсти смажену картоплю”, — каже. Пачка віагри у дозі 100 мг (4 таблетки) коштує 1000 гривень.

“Одна з причин, чому виникають порушення ерекції, — банальна перевтома. Син моєї подруги працює ночами, а вдень — на підробітках, трактором оре людям городи, возить сіно, дрова. Безвідмовний, бо заробити хоче. Роками не був у відпустці, не відпочивав, але коли відчув зниження потенції, не посоромився звернутися за порадою. Порадила йому обстежитися, проконсультуватися з лікарем. Не захотів. Але два тижні відлежувався-відсипався, досхочу їв суниці, смородину, малину, горіхи, рибу, підлікувався травками, і все у нього налагодилося”, — ділиться досвідом травниця.

“Препарати-стимулятори потенції не лікують, а дають тимчасовий ефект за рахунок збільшення притоку крові до чоловічого дітородного органу, — пояснює. — Перш ніж приймати левітру, віагру, сіаліс чи інший стимулятор потенції, раджу проконсультуватися з кардіологом, терапевтом, урологом і сексопатологом. Зверніть увагу на протипоказання до прийому цих засобів. Відомо багато випадків, коли таблетка-стимулятор у поєднанні з вжитою великою дозою алкоголю призводила до смерті. Урологи попереджають: підхльостування ерекції хімпрепаратами може призвести до тяжких збоїв у серцево-судинній системі — викликати ішемічну хворобу серця, стенокардію, серцеву недостатність, порушення мозкового кровообігу. Неконтрольований прийом стимуляторів потенції часто призводить до постійної хворобливої ерекції. Майте на увазі: таблетка не зупинить розвиток імпотенції”.

Радить час від часу вживати напій, що здатний посилювати сексуальне збудження.

“Вилийте у невелику емальовану посудину дві склянки натурального червоного вина, додайте подрібнені гілочки ялівцю (російською — можжевельник) — приблизно сірникову коробку, нагрійте до 75°С, накрийте кришкою, почекайте 15 хвилин, процідіть. Влийте одну столову ложку коньяку і розчиніть одну десертну ложку цукру. Випийте у теплому вигляді одну склянку. Другу можете запропонувати партнерці. Часто від жінок, які давно у шлюбі, доводиться чути, що сімейний обов’язок для них став відбувайлівкою — аби скоріше. Цей напій повертає жінкам радість близькості”, — запевняє Ольга Степанко.

“Якщо еректильна дисфункція викликана психологічними причинами, допоможе будь-який засіб, якщо будете вірити у його дієвість, — каже Олександр Коломійчук. — Всі ці золоті корені, витяжки, настойки — це по суті плацебо, “пустушки”. Чоловік випив — ніби подіяло. Другий, третій раз прийняв — є ефект. На четвертий вже й без стимуляторів зможе довести справу до логічного завершення”.