Передплата 2024 ВЗ

«На Новий рік – два манікюри і одна зачіска...»

Новорічний «марафет» витягне з кишені до тисячі гривень. Попит на ці послуги у «бюджетних» салонах різко впав

“На календарі — майже кінець грудня, а жінки не поспішають записуватися на 31 грудня на манікюр, зачіски. Певно, криза і брак грошей далися взнаки? — скаржиться власниця перукарні на вул. Медової Печери пані Ірина. — Минулих років записувалися ще з початку грудня. В останній день року на роботу викликали додаткових перукарів, працювали до 21-ї години”. Жінка з сумом показує журнал записів, а там — два манікюри і одна зачіска. Журналіст “ВЗ” дізнавалася, скільки цього року коштуватимуть святковий макіяж та зачіска на Новорічну ніч.

Майстер манікюру Вікторія Швець розповідає, що цього року у Новорічну ніч є попит на художній манікюр. Клієнтки просять намалювати сніговика, візерунки “морозу на вікні”, декор із символом 2015 року — овечкою і написом “2015”. Художній манікюр на одному нігті — 5 гривень, якщо на всіх — 65-80 (ціна залежить від складності роботи, кількості використаних блискіток). Модний манікюр у національному стилі — синьо-жовтий прапор, тризуб, вишиванка. Але на Новорічну ніч це не дуже популярно. Найдешевша чистка нігтів у перукарнях — 30 гривень, в салонах краси — 40-50. Покриття лаком — 5-20 гривень. У тренді — гель-лаки: “френч” — 130-150, покриття кольоровим лаком — 100-110. Педикюр — 120 гривень (чистка), 10 гривень — покриття лаком.

Зателефонувала в кілька перукарень, щоб дізнатися ціни на святковий макіяж. Найдешевший — 150 гривень. У салонах краси доведеться заплатити від 300 гривень. “Цього року попиту на макіяж на Новорічну ніч майже немає — одне-два замовлення, — каже адміністратор перукарні Вікторія. — Жінки економлять на красі, будуть самі робити собі макіяж”.

Щоб виглядати на вечірці вишукано, не завадить наростити вії. Економ-варіант — скористатися послугами майстра з викликом додому (200-250 гривень). У салонах і перукарнях нарощення вій коштує від 350 до 450 гривень, корекція — 150 гривень. Косметичні процедури догляду за обличчям (чистка, тонізація, живильні маски, пілінг-ліфтинг) — 275-300 гривень.

Який новорічний образ без зачіски? У найдешевших перукарнях зачіска спустошить гаманець на 100 гривень. Перукар з п’ятирічним стажем Олена розповідає, що для економії клієнтки просять накрутити волосся і підколоти кучері у грецькому стилі. Залежно від довжини волосся, така засічка коштує 90-120 гривень. У салонах святкові зачіски спустошать жіночий бюджет щонайменше на 150 гривень.

Власниця салону краси пані Іванна розповіла “ВЗ”, що на 31 грудня записів на макіяж та зачіски мало. Трохи більший попит на ці послуги з 27 по 30 грудня (період корпоративів). “Зараз зачіски на Новорічну ніч майже ніхто не робить, бо це трохи дорого — 250-500 гривень, — каже власниця. — Жінки самі укладають собі волосся на вечірку. Зараз найбільший попит на фарбування і стрижку. Вже не маємо таких прибутків, як раніше. Ми не підвищували цін напередодні Нового року на послуги манікюру, макіяжу, бо розуміємо, що прибутки людей впали”.

Журналіст “ВЗ” запитала кількох жінок, чи будуть на Новорічну вечірку робити в салонах та перукарнях макіяж, зачіску? Прес-секретар міського голови Львова Христина Процак сказала, що події на сході не спонукають до гучних святкувань. “31 грудня — робочий день, тому не буде часу ходити по салонах краси, — каже вона. — Макіяж та зачіску зроблю в домашніх умовах. У попередні роки Новорічну ніч проводила в колі сім’ї та друзів. Кожна дівчина і жінка сама, без допомоги стилістів, може підкреслити свою красу. І не обов’язково за допомогою пишної зачіски чи яскравого макіяжу. Щира усмішка — найкраща окраса”.

Працівниця банку Ярина Хмельова сказала, що напередодні Нового року записалася в салон на так званий гель-манікюр — “френч”. Макіяж на вечірку зробить вдома, а ось послугами перукаря таки доведеться скористатися. “Жінка не повинна економити на красі, особливо в Новорічну ніч. Хочу зробити на забаву оригінальну зачіску, щоб виглядати ефектно, привабливо, — розповіла Ярина. — Майстер-перукар сказала, що зачіска кош­туватиме 150 гривень”.

А тим часом...

Журналіст “ВЗ” зателефонувала в нічний клуб та ресторан, щоб дізнатися, чи активно львів’яни та туристи бронюють столики на новорічні вечірки. Адміністратори в один голос кажуть: потенційні клієнти не хочуть платити більше півтори тисячі гривень за святкову вечерю на 31 грудня, очікують від закладів знижок. Якщо 28-29 грудня певна частина столиків не буде продана, тоді кафе, ресторани і нічні клуби суттєво зіб’ють ціну.

“На жаль, цього року вперше за багато років відчувається спад бронювання, — розповів адміністратор нічного клубу Віктор. — Ціни на святкування майже не піднімали, хіба що трохи подорожчали послуги артистів. Святкове меню — майже за собівартістю. Клієнти, які відмовляються бронювати столики на вечірку, готові прийти до нас на дискотеку після 2-ї ночі (вхід — 150 гривень)”.

У турфірмах кажуть, що попит на новорічні тури за кордон суттєво знизився порівняно з попередніми роками. “Ми сильно знизили ціни на деякі тури, а клієнтів все одно немає, — розповіла власниця турфірми Галина. — Автобусний тур на святкування Нового року у Венеції включає відвідання чотирьох міст — Егера, Будапешта, Трієста та Венеції. Ціна туру — 94 євро, проживання у чотиризірковому готелі. Не будемо пускати в тури напівпорожні автобуси, бо навіть вартість бензину не окупиться. Колись люди на Новий рік активно вибиралися за кордон — в Єгипет, ОАЕ, Європу. Тепер всі святкуватимуть вдома...”.

Директор “Тез тур турагенції” Уляна Курпіль розповіла “ВЗ”, що новорічні тури бронюють в’яло. “Минулих років в цей період (кінець грудня. — Авт.) люди хоча активно телефонували в агенції, цікавилися подорожами за кордон на новорічні свята. А тепер менше є запитів щодо звернень, — каже вона. — Деякі клієнти, які звикли їздити на новорічні свята за кордон, бронюють тури в Єгипет, але зменшують апетити, шукають дешевші варіанти. Одиниці бронюють подорож в Австрію. За ціною доступні автобусні тури в Прагу”.

Схожі новини