Передплата 2024 «Добрий господар»

«Співбесіда» у міліції може затягнутися на три доби

Про гарантовану Конституцією презумпцію невинуватості, кажуть досвідчені адвокати, забувають і слідчі, і судді

Типова сценка з американського бойовика: браві поліцейські, одягаючи десь у Гарлемі наручники на “поганого хлопця”, завчено виголошують: “Ви маєте право на адвоката...”. Дивлячись такі сценки, в Україні іронічно посміхнуться і адвокати, і судді, і пересічні громадяни. Хоча право на правовий захист одразу з моменту затримання виписане в Кримінально-процесуальному кодексі України...

Для втілення у життя вимог нового Кримінально-процесуального кодексу при Міністерстві юстиції два роки тому створили в кожній області Центри надання безплатної вторинної правової допомоги. За цією назвою нової правової структури криється справжня революція у сфері захисту прав громадян. З січня 2013 року, коли Центри надання правової допомоги реально працювали, правоохоронців зобов’язали у будь-який час доби одразу повідомляти про кожне затримання в Центр. Той, своєю чергою, зобов’язаний протягом двох годин забезпечити адвокатським захистом затриманого за підозрою у вчиненні кримінального злочину. Захист здійснюють адвокати, які працюють з центрами на контрактних засадах. Пізніше людина може найняти іншого адвоката. Та малозабезпечені громадяни можуть користуватися безплатними послугами адвокатів центру до завершення судових процесів. Роботу адвоката в такому випадку оплачує держава.

Хоча з часу появи центрів з надання безплатної правової допомоги минуло майже два роки, на практиці в роботі “швидкої адвокатської допомоги” залишається чимало проблем. Щоб їх обговорити, директор Львівського обласного центру з надання безплатної вторинної правової допомоги Ігор Микитин ініціював проведення круглого столу, за який запросили адвокатів, керівників міліції, суддів, представників прокуратури. Під час гострих дискусій, що точилися за круглим столом, з’ясувалося, що навіть саме поняття “затримання” правоохоронці і правники трактують по-різному...

Поки приїхали адвокати, підозрювані стали свідками

За логікою, людину слід вважати затриманою, як тільки до неї на вулиці підійшли міліціонери та “запросили” пройти у райвідділ. Адже з цього часу обмежується свобода пересування громадянина, отож він має право на адвоката. На практиці мине чимало годин, поки до затриманого нарешті допустять адвоката. Особливо часто, скаржилися правники, таке буває, якщо затримували громадян слідчі прокуратури.

Якось, згадували працівники Центру правової допомоги, слідчі прокуратури викликали адвокатів одразу до трьох затриманих. Та коли правники приїхали, з’ясувалося, що адвоката потребує лише один чоловік, а двоє його колег змінили статус підозрюваних на статус свідків. За кілька годин перебування в прокуратурі без адвокатського захисту з людьми так плідно “попрацювали”, що вони купили собі свободу, заклавши третього затриманого, який чи менше знав, чи був менш балакучим.

Чимало нарікань від адвокатів довелося вислухати й начальнику штабу

ГУ МВСУ у Львівській області Юрію Гладуну, який брав участь у диспуті. Йому довелося зізнатися, що на практиці правоохоронці визнають людину затриманою та сповіщають про затримання в Центр безплатної правової допомоги тоді, коли слідчий підпише протокол про затримання. Та поки людина потрапить до кабінету слідчого, з нею можуть дві-три години “проводити співбесіду” дільничні чи оперативники.

Порушення конституційних прав громадян на захист міліціонери намагаються пояснити недоліками законодавства. Згідно з законом, через дві години після затримання правоохоронці мусять офіційно висунути затриманому звинувачення або ж випустити його на волю. Цього часу, зазначив заступник начальника слідчого управління ГУ МВСУ у Львівській області Віталій Желізко, не вистачає для зібрання необхідних доказів. Ось і “хитрують” міліціонери. Був випадок, згадав пан Віталій, коли міліціонери мусили незаконно утримувати людину “на співбесіді” три доби не з власної ініціативи. Чоловіка затримали наприкінці п’ятниці. До понеділка правоохоронці не змогли знайти судді-слідчого, який би обрав міру запобіжного заходу для затриманого. Отож його мусили утримувати під вартою без жодних правових підстав до понеділка.

У кожному райвідділі міліції є офіцер — відповідальний за затриманих. Та правоохоронці зізналися, що знайти такого офіцера в райвідділі можна лише під час робочого дня — з 9-ї до 18-ї години. Пізніше адвокатові спілкуватися із затриманими ніхто не допомагатиме. Навпаки, коли захисник нагадає про право на конфіденційність та попросить надати кабінет для спілкування із затриманим, йому скажуть у відповідь, що вільних приміщень немає...

“Слідчі ніби не знають, що стаття 62 Конституції гарантує громадянинові презумпцію невинуватості”, — підсумував претензії адвокатів до право­охоронців один із правників. “Та що там слідчі! Про презумпцію невинуватості іноді забувають і судді”, — додав хтось із його колег...

Як тільки згадали про судову владу, чимало нарікань на слуг Феміди довелося вислуховувати присутньому на круглому столі голові Апеляційного суду Львівської області Петру Каблаку. “Типова картина в суді, — гарячкував один із адвокатів. — Оголошується перерва в засіданні, судді йдуть у нарадчу кімнату. Адвокат та слідчий залишаються в залі. Через кілька хвилин до зали заглядає секретар суду і викликає представника обвинувачення в коридор. Потім веде слідчого в нарадчу кімнату, де представник звинувачення радиться з суддею, яке рішення прийняти у справі...”.

«Свої» адвокати

Щоб унеможливити захист затриманих, йшлося на круглому столі, слідчі іноді підсовують громадянам “своїх” адвокатів. Щоб припинити цю ганебну практику, розповів Ігор Микитин, працівники Центру надання правової допомоги почали вимагати, щоб відмову від адвоката — представника Центру — слідчий фіксував в присутності цього представника.

Як працюють “свої” адвокати, розповіла одна із присутніх на круглому столі захисниць. До неї звернулася сусідка, яка лише о першій годині ночі дізналася, що близько 18-ї години затримали та доставили до райвідділу її сина. Жінка попросила знайому правницю допомогти синові. Коли адвокат приїхала до райвідділу, слідчий вже допитував хлопчину. Він, щоправда, допустив адвоката до цієї слідчої процедури, хоча в кабінеті вже сиділа якась молода захисниця. Перебуваючи на допиті, досвідчена адвокат зрозуміла, що хлопчині “шиють на чиєсь замовлення” вчинення тяжких злочинів. А молода колега, яку запросив слідчий, ставила своєму підзахисному питання, які їй перед допитом написав на папері той же слідчий! Лише завдяки втручанню досвідченого адвоката з хлопця, який міг років на десять потрапити за ґрати, під ранок зняли всі звинувачення!

Схожі новини