Передплата 2024 «Добра кухня»

Переселенець з Донбасу спалив квартиру в центрі Львова

У будинку на вул.Фурманській у Львові сталася пожежа. Це елітний район, неподалік Оперного театру.

Як розповів журналісту «ВЗ» речник ГУ ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев, 7 жовтня о 15.55 до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу на вул.Фурманській,1/а на другому поверсі триповерхового будинку. На місце пожежі виїхали працівники МНС. О 16 год. 11 хв., завдяки професійним діям вогнеборців, пожежу ліквідували.

Працівники МНС встановили: помешкання підпалили. «Квартиру облили з балончика бензином, який використовують для заправки запальничок, і підпалили. Цим питанням нині займаються правоохоронні органи», — сказав Віталій Туровцев. З власних джерел журналіст «ВЗ» дізналася, що спалив квартиру у центрі міста переселенець з Донбасу.

Піднімаюсь на другий поверх будинку на вул. Фурманській. У квартирі, де була пожежа, роблять ремонт. Застати власників мені не пощастило. Помешкання знищене вщент. Сильний запах горілого. Майстрам довелося демонтувати підвісну стелю, зривати підлогу. Сусіди розповіли, орендували цю квартиру чоловік з жінкою років 30. Час від часу до них заходили друзі. Якщо вдень той чоловік виглядав цілком пристойним, вітався з сусідами, вигулював собачку, то ввечері напивався і буянив... Сварки між чоловіком та жінкою чули усі сусіди. Якоїсь ночі, як розповів мені один із сусідів, він вже хотів викликати міліцію, бо той чоловік безперестанку погрожував жінці...

«Вони заїхали сюди місяців чотири тому, — розповів ще один сусід погорільців. — Напередодні знову посварилися. У неділю жінка зібрала речі і пішла. У вівторок він підпалив квартиру»... Я поцікавилася у сусідів, чи не сварилися вони через політику. Як виявилося, сварки між ними були через різні побутові дрібниці. Щодня з’ясовували cтосунки.

У той день, коли сталася пожежа, той чоловік був неадекватний. Коли у сусідів з квартири, розташованої поруч, пішов дим з-під плінтуса, вони побігли до помешкання, яке орендував переселенець. Замість того, аби гасити вогонь, той зачинив залізні двері на балконі і нікого до квартири не підпускав. «Коли приїхали пожежники, скидав драбину, кидав їм на голову цеглу, — каже пан Іван. — У квартирі пожежники побачили розкидані таблетки... Спочатку орендар просто сидів на балконі, а потім все це почав знімати на мобільний...». За словами сусідів, не згоріли хіба що холодильник та бойлер... Квартира, у якій був добротний ремонт, вигоріла дотла.

За оренду квартири у цьому будинку переселенці платили п’ять тисяч грн. на місяць. Будинок на вул. Фурманській, 1, — пам’ятка архітектури. А ось інша його частина (Фурманська, 1/а) прибудована після війни. Оскільки житло господарі квартири здавали через агенцію нерухомості, викликали й маклера, який це все бачив (раніше господарі здавали квартиру подобово). Ймовірно, й агенції доведеться відшкодувати частину коштів за завдані збитки. Перед тим, як селити в орендовану квартиру, маклери цікавляться, чи людина працює, який у неї заробіток, оскільки вони відповідають за клієнта.

Через три дні після пожежі в обгорілій квартирі почали робити ремонт. А самого переселенця-палія не раз бачили біля готелю на вул. Гнатюка... Як мені повідомили в обласному управлінні міліції, за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 КК (умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу, вибуху), проводиться експертиза...

До речі...

Чимало людей зі сходу бідкаються, що не можуть орендувати у Львові житло. Як тільки вони кажуть, що приїхали з Донбасу, в оренді помешкання їм відмовляють. Учора я зустріла на вулиці жінку з Донецька. У руках вона тримала картонку з оголошенням: «Біженець з Донецька. Нема де жити»... Вона розповіла, що уже була і в Києві, і в Івано-Франківську. Але усюди їй дозволяли жити тільки по кілька днів, а потім просили покинути помешкання (грошей жінка не має). Кращої долі разом зі своїм 15-річним сином вирішила шукати у Львові.

Не так давно львівська родина безкоштовно прийняла у себе біженців з Криму. Створила їм всі умови для нормального життя. Натомість кримчанам не сподобалося, як львів’яни виховують своїх дітей... Почали «качати права». Одного дня переселенці зібрали речі і поїхали. Без попередження. Та ще й скаргу «накатали» у профільне міністерство...

Схожі новини