Передплата 2024 ВЗ

Кіно і польський шлях до свободи

Третій перегляд сучасного польського кіно «Під Високим Замком» триватиме з 10 по 19 жовтня.

У його програмі — 33 найновіші польські фільми у 80 кіносеансах. Всі документальні та художні стрічки супроводжуватимуться професійними субтитрами українською мовою.

Показ фільмів відкриє стрічка «Джек Стронґ». Це правдива історія про людину, яка, перебуваючи в самому центрі системи, починає самотню боротьбу з совєтами. Завдяки своїй рішучості багато років співпрацює з ЦРУ. Польські художні новинки — “Іда”, “Папуша”, “Камені на зміцнення”, “Мій полюс”, “Під міцним янголом”, “Хочеться жити”, “В укритті”, а також “Біжи, хлопче, біжи” — доповнять документальні стрічки про Львів та Борислав. У стрічці «Особистий Львів Людвіка М.» видатний польський режисер Януш Маєвський проведе екскурсію містом свого дитинства. Будуть і старіші фільми, зокрема «Серце на долоні» (2008 рік), де одну з головних ролей зіграв Богдан Ступка.

Зважаючи на ситуацію в країні, цікавими будуть фільми до 25-ї річниці падіння комунізму у Польщі — «Польські стежки до Свободи». Тут буде показано «Допит» Р. Буґайського, а також «Людину з мармуру», «Валенса. Людина з надії» А. Вайди.

Чому у програмі з’явився відчутний політичний акцент, “ВЗ” пояснив консул Респуб­ліки Польща, координатор та співавтор остаточної концепції фестивалю Яцек Жур: “У 2014-му відзначаємо річницю частково вільних виборів у Польщі, які відбулися 4 червня 1989 року. Це був початок змін у країні. Тому шість фільмів у цьому блоці розповідають про польський шлях до свободи”.

Окрім того, у рамках фестивалю заплановано зустрічі з режисерами й акторами, виставку, концерти та спектакль. Львівська публіка має унікальну нагоду поспілкуватися з актором, поетом, письменником і драматургом Кшиштофом Пєчинським, з легендою польського кіно акторкою Данутою Шафлярською та авторами незвичного документального фільму про священика Юзефа Тішнера — молодим режисером Шимоном Врублем та братом священика Казімєжем Тішнером.

Перед деякими фільмами буде короткий україномовний вступ про тематику фільму, обставини його виникнення, культурного та історичного тла подій у ньому. Фільми показуватимуть у двох кінотеатрах міста — в «Кінопалаці» та «Копернику». Ціна на перегляд одного фільму символічна — 15 гривень.

Варто зазначити, що цьогорічний перегляд сучасного польського кіно вже вдруге вийде поза межі Львова та Львівської області. З 9 по 14 листопада Перегляд завітає до Івано-Франківська, де жителі та гості міста матимуть змогу побачити близько 20-ти найновіших польських фільмів.

Схожі новини