Передплата 2024 «Добра кухня»

Марія ЯРЕМЧУК: «Вперше колесо з’явилося на сцені не у Лободи, а значно раніше»

На цьогорічному «Євробаченні» нашій представниці Марії Яремчук довелось несолодко: звинувачення у фальсифікаціях на національному відборі, вимоги скасувати участь у конкурсі через трагічні події в Україні, та ще й у чотиригодинному фіналі довелося виступати першою

Коли Марія здобула шосте місце, обігнавши дівчат з Росії, цей успіх пояснили політичними симпатіями до України. Що думає з цього приводу сама Марія, за кого вболівала і чим жертвувала заради конкурсу, співачка розповіла “ВЗ”.

— Маріє, після національного відбору ви сховались від телекамер. Переживали через критичні заяви колег стосовно вашої перемоги?

— Нормально, навіть з вдячністю ставлюся до критики, якщо вона конструктивна. Але якщо ця критика не має під собою жодного підґрунтя, то, звичайно, це неприємна річ. Знаючи історію всіх національних відборів на «Євробачення», морально була готова до того, що люди будуть говорити.

Завжди знайдуться такі, яким щось не подобається. У мене є команда, до чиєї думки дослухаюся. Серед них — режисер і хореограф Олена Коляденко. Довіряюся їм повністю.

— У національному відборі разом з вами на сцені були три чорношкірі парубки. Чому вирішили поміняти їх на колесо з акробатом?

— Ідея з колесом належить Олені Коляденко. Колесо — це символ часу, який невпинно біжить. Також Олені належить ідея плаття, а втілювала у життя цю ідею стиліст Ганна Осмєхіна.

— Олена Коляденко підгледіла те колесо у виступі Світлани Лободи на “Євробаченні-2009”?

— Колесо — це частина сценічної декорації. Вперше воно з’явилося на сцені не у Лободи, а значно раніше.

— Чому вирішили не додавати національного колориту до пісні чи виступу? Після перемоги Майдану це було б доречно і символічно.

— Україна була повсюди, хіба що на сцені її не було. Ми цілими днями розповідали про Україну, носили з собою прапор та стрічки жовто-блакитні, писали на інтерактивному екрані у м. Копенгагені, що пишаємося своєю нацією, і вболівали душею і серцем за нашу країну.

— У півфіналі ви виступали 9-ю, засмутились, коли довелося відкривати фінал під номером один? Нелегко запам’ятати перший виступ після перегляду виступів 26 учасників...

— Напередодні фінального жеребкування прокинулася серед ночі з важким серцем. Зайшла до соцмереж, щоб подивитися, чи не пройшло жеребкування. І коли побачила перший номер… зрозуміла причину свого хвилювання. Виступати під №1 на «Євробаченні» важко, але, з іншого боку, — престижно, бо я відкривала конкурс.

— Правда, що ви відмовилися від участі у вечірці сестер Толмачових?

— Так, правда. І не тільки від вечірки сестер Толмачових. У зв’язку з подіями, що відбувалися в Україні, обмежила відвіду­вання розважальних заходів.

— Під час оголошення результатів Толмачових з екранів було чути, як публіка кричала «Фу». Як оцінюєте їхній виступ, чого не врахував гуру і наставник дівчат Кіркоров?

— Для мене політика політикою, а музика — музикою. Сестри Толмачови — дівчатка, які ще ходять до школи. Вони привітні, сонячні. Але доросле життя часом суворе. Особисто мені їхній виступ сподобався, як і багато інших номерів.

— Велику роль відіграє політика на «Євробаченні»?

— Попри все, що говорять, «Євробачення» — це насамперед музика, а не політика. Люди голосують за пісню. І потім ця пісня цілий рік є хітом №1 чи не у кожній європейській країні. Її співають усі, незалежно від політичних уподобань.

— За кого вболівали на конкурсі? Припускали, що переможе Кончіта?

— Вболівала за хлопця з Угорщини. А перемога Кончіти була очікувана. Вона чи він… молодець!

— Перемога Кончіти дала підґрунтя для розмов у Росії про «загниваючий Захід». На вашу думку, образ бородатої Кончіти — це жарт?

— Чому жарт? У європейців вільні погляди на людей нетрадиційної орієнтації. А виступ Кончіти з точки зору професіоналізму був бездоганний.

— Плануєте взяти тайм-аут чи одразу до роботи?

— Хочу працювати, працювати і ще раз працювати. Я заряджена енергією. Зараз працюю над новими піснями і новими кліпами. Скоро все побачите.

Схожі новини