Передплата 2024 «Добрий господар»

Якщо зібрались на мітинг...

«Натовп – це особливий біологічний організм, якому начхати на безпеку своїх окремих складників»

В умовах зовнішньої агресії та політичних викликів навіть у більш-менш спокійних регіонах України громадяни не почуваються у безпеці. Особливо зростає напруження напередодні відзначення “червоних” дат. Зокрема, напередодні 1 та 9 травня. Відомі політики та керівники силових структур попередили громадськість, що на травневі свята можливі різноманітні провокації, які влаштовуватимуть “заслані козачки”.

Та найстрашнішим ворогом у ці дні, попереджають психологи, можуть стати навіть не провокатори чи диверсанти, а... психологія натовпу. Яка відрізняється повною байдужістю до окремо взятої людини.

У 1997 році в шахтарському Червонограді школярів повели в кінотеатр “Україна” на перегляд фільму з красномовною назвою “Армагеддон”. Коли попередній сеанс фільму завершувався, а глядачі ще не встигли вийти, до зали кінотеатру намагалися потрапити глядачі-старшокласники, яких привели на наступний сеанс. У дверях виникла тиснява, під час якої четверо підлітків загинули, п’ятнадцять отримали важкі травми та стали каліками.

Учені з пострадянських країн (психологи, фахівці з надзвичайних ситуацій) почали вивчати так звану психологію натовпу і методи боротьби з нею після трагічних подій у Мінську (Білорусь) 30 травня 1999 року. Того вечора понад дві тисячі осіб, переважно молодь віком від 14 до 18 років, поверталися з концерту рок-груп. Ховаючись від несподіваної зливи, більшість з них побігли до стометрового підземного переходу. Міліція намагалася пропускати в перехід по черзі. Та розігріті виступами рок-гуртів молодики рвалися униз. Люди падали на мокрих сходах, по них бігли інші... У підземному переході загинули 54 особи, 100 — госпіталізували.

“Натовп, — попереджають пси­­хологи, — це особливий біо­логічний організм, якому начхати на безпеку своїх окремих складників”. Отож краще проведіть “червоні” дні календаря на городах чи влаштуйте виїзди на шашлики. Утримайтеся в ці дні від прогулянок центром міста та поблизу монументів, біля яких щороку збираються на свої заходи люди різних ідеологічних поглядів. Пізніше побачите всі події у телевізійних новинах.

Якщо вирішили не стояти осторонь подій у своєму місті, заздалегідь приготуйтеся до відвідин місць особливої небезпеки. Перш за все, збираючись на масовий захід, який має всі шанси завершитися сутичками, продумайте свій гардероб. Найкраще одягнути прилеглий до тіла одяг і спортивне взуття. Жінкам не варто одягати туфлі на високих підборах, бо в таких у разі небезпеки далеко не втечеш. Панянкам краще залишити удома й сережки. Бо якщо почнеться тиснява, їх можуть вирвати з вух разом з м’ясом.

Чоловікам слід залишити удома краватки, ланцюжки, шалики — все це в тисняві може перетворитися на зашморг. Та найголовніше — зняти з себе всі ознаки ідеологічної належності: стрічки відповідних кольорів, значки, символіку, яка може подіяти на ідеологічних ворогів як червона ганчірка на биків.

У політично заангажованому натовпі навіть нестандартні зачіски (козацький оселедець, довге волосся, “ірокез”) можуть спровокувати радикалів. Тож краще одягніть на голову спортивну шапочку. У натовпі взагалі краще виглядати сірою мишею, яка ні поведінкою, ні зовнішністю нікого не провокує.

Збираючись на масові заходи, варто пригадати “географію” району, в якому вони відбуватимуться. Слід заздалегідь подумати, куди краще тікати, якщо почнеться бійка або захід почнуть розганяти озброєні “демократизаторами” право­охоронці. Адже можна провулками вибігти у сусідній район, а можна через незнання кварталу опинитися в тупику, де затопчуть.

Поведінка у натовпі

l Якщо опинилися, навіть не за власним бажанням, серед борців за якусь ідеологічну ідею, тримайтеся краю та не лізьте всередину. Тоді залишиться більше шансів утекти з “поля бою”. Ні в якому разі не висловлюйте голосно свої погляди на події. Поруч може опинитися опонент, який трісне вас пляшкою чи битою по голові.

l Якщо почалися заворушення та паніка, спробуйте знайти у натовпі мовчазних однодумців. Серед сотень людей завжди знайдеться чоловік, що, як і ви, не піддався загальній паніці. Удвох легше пробити собі дорогу.

l Натовп — не завжди скопичення неорганізованих людей. “Заводять” громадян окремі оратори. Уважно прислухайтесь до закликів, що лунають з “матюкальників”. Якщо почули агресивні заклики, не чекайте, коли їх почнуть втілювати у життя. Швиденько “робіть ноги”. Якщо не встигли утекти і натовп вас кудись “поніс” (боронь Боже, на правоохоронців чи на такий же розлючений натовп ідеологічних ворогів), намагайтеся рухатися, стискаючи руки у ліктях на грудях. Ні в якому разі не нахиляйтеся, якщо на тротуар впав фотоапарат чи парасолька, бо за мить затопчуть.

l Якщо впали, притисніть коліна до грудей, а потім розпряміться як пружина та скочте на ноги. Рятуючись від тисняви, у крайньому випадку, залізайте на дах якоїсь ятки, забігайте у брами та займайте там верхні поверхи. Слід уникати стовпів, ліхтарів, припаркованих на вулиці автомобілів, до яких можуть притиснути та розчавити.

l Якщо пішли погуляти у центр міста всією родиною, з дружиною та дитиною, й несподівано опинилися в епіцентрі вуличних заворушень, перш за все рятуйте від натовпу дитину. При цьому не притискайте її до себе, як це показують у кінофільмах. Краще візьміться з дружиною за руки. В утвореному таким чином кільці намагайтеся вивести дитину з натовпу. Ні в якому разі, вибираючись із тисняви, не садіть дитину на плечі. Якщо впаде — не врятуєте!

l Якщо потрапили в натовп у компанії двох-трьох друзів, беріться за руки, а всередину кільця ховайте дітей і жінок. Три-чотири рішучі чоловіки здатні таким чином вивести слабких у безпечне місце.

Схожі новини