Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ми пішли на крайній крок, що нарівні зі самоспаленням…»

Четверо лікарів 3-ї комунальної стоматологічної поліклініки Львова оголосили голодування, вимагаючи звільнення головного лікаря

Працівники 3-ї комунальної стоматологічної поліклініки Львова вдалися до безпрецедентної акції — оголосили безстрокове голодування і не мають наміру покидати робочий кабінет. Лікарі вимагають звільнення головного лікаря Василя Годованого, бо той, за їхніми словами, створив нестерпні умови для роботи. У розпал протесту журналіст «ВЗ» завітала до виснажених голодуванням бунтівних лікарів.

Коридори поліклініки порожні — вона раніше припинила роботу. Один із кабінетів на першому поверсі відчинений, саме тут я застала лікарів-стоматологів, котрі розпочали голодування у п’ятницю, 25 квітня. Лише трьох — одну з протестувальниць, Тетяну Умнову, госпіталізували. За словами її колег, жінці стало погано, з’явилися болі за грудиною, тому викликали «швидку». Зараз вона лежить у лікарні швидкої допомоги з попереднім діагнозом «гіпертонічний криз».

У стоматологічному кабінеті днюють і ночують лікарі вищої категорії, котрі пропрацювали у поліклініці більше двадцяти років. У трьох ослаблених блідих жінок на голові пов’язки «голодую». На розкладених стоматологічних кріслах розстелені ковдри, на столі рядком пляшки з мінеральною водою. Лікарі кажуть, що у робочий час роботі поліклініки вони не перешкоджали, дверей не блокували.

«Ми будемо йти до кінця. Голодую і п’ю таблетки — валідол, валер’яну, спазмолітики, — розповідає одна з протестувальниць, 54-річна Надія Тацій. — Рідні страшенно переживають — відмовляли, просили, щоб я такого не робила. Але ми пішли на цей крайній захід нарівні з самоспаленням. Нам уже нема що втрачати. Основна наша вимога — відставка головного лікаря. Адже він створив нестерпні умови праці в поліклініці. Найбільш відчайдушні лікарі, тридцять троє, підписалися під вимогою відставки. Дехто боїться, а комусь і вигідно, щоб він залишався». За її словами, усіх, хто виступає проти головного лікаря Василя Годованого, карають. Наприклад, нещодавно звільнили начальника медичної частини Юрія Лисака та завідувача відділу 3-ої Львівської міської стоматологічної поліклініки Олександра Бурія, які ініціювали зібрання лікарів та медперсоналу для збору підписів щодо висловлення недовіри головному лікареві через хабарництво.

Обидва лікарі звільнені, за їхніми словами, незаконно, подали позов до суду про поновлення на роботі. А колишній начмед Юрій Лисак розповів пресі, що впродовж дев’яти років перебування на посаді головного лікаря пан Годований тиснув на колектив, змушував шукати компромати для звільнення своїх підлеглих — щоб натомість влаштувати на посади лікарів, які готові заплатити великі гроші. За словами пана Лисака, суми були різними. Однак мінімальна сума за робоче місце становила приблизно п’ять тисяч євро, а доходило й до 20-24 тисяч євро.

«Щомісяця головний лікар змушував нас платити йому «данину» у сто доларів. І це при зарплаті тисячу триста гривень! — обурюється пані Тацій. — Крім того, шість років тому всім чотирьом лікарям з нашого кабінету безпідставно було забрано 0,25 ставки. Після Майдану ми вирішили більше не платити гроші головному, і тоді він почав нас цькувати. Днями під час роботи почули стукіт з даху кувалдою. Потім почав падати дощ і зі стелі потекло, бо там виявився… отвір. За якийсь час нам повідомили про наказ головного про переведення нас з кабінету через його начебто аварійний стан. Мовляв, ми працювати тут далі не зможемо, бо затекли бормашини, тому нас переводять у філію на вул. Озаркевича — на час ремонту». За словами лікарів-голодувальників, вони тут неодноразово самі робили ремонт, закупили меблі, поміняли вікна. А пошкодження стелі, кажуть, головний лікар підлаштував спеціально — щоб позбавити їх робочого місця.

«Ми доведені до відчаю! Куди ми тільки не зверталися! У різні інстанції — від прокуратури до міського голови. Скаржилися, що з нашим головним лікарем працювати неможливо, — зауважує бунтівний стоматолог, мати трьох дітей Ірина Шишковська.- Були перевірки, у головлікаря знайшли не одне порушення, але віз і далі там. Якщо чиновникам потрібно, щоб нас всіх звідси виносили на носилках, то, очевидно, так і буде. Працюємо тут лікарями більше двадцяти років. За весь період ми мали двох головних лікарів. З теперішнім працювати — це просто жах. Багато людей бояться сказати свою думку. Ми теж боялися, але терпець увірвався. Є документальні порушення з боку головного, які міськздороввіділ оприлюднив, але ніхто з тим нічого не робить».

Бунтівні лікарки говорять емоційно. Вони не мають наміру відступати. Кажуть, що відчувають то сонливість, то, навпаки, збудження та легке запаморочення. З кабінету виходять лише в туалет. Для того, щоб помитися, використовують умивальник, для спання — стоматологічні крісла і дерев’яні лавки з коридору. «Ви знаєте, як зараз важко знайти робоче місце?! — запитує третя протестувальниця Галина Степанюк. — Ми можемо втратити все, тому тут зараз перебуваємо. Замучені, але тримаємося, бо мусимо обстоювати свої права і правду. Зараз йдемо на роботу як на каторгу, боїмося, бо не знаємо, яку капость від головного далі чекати. Сподіваємося, нам не доведеться переносити наш протест під міську раду, і нас нарешті почують!»

Коментар для «ВЗ»

Василь ГОДОВАНИЙ, головний лікар 3-ї комунальної стоматологічної поліклініки Львова

Ситуація напружена вже два місяці. У лютому в поліклініку зайшли невідомі особи в камуфляжі. Це було після того, як згоріли прокуратура і міліція, тож звертатися по допомогу не було до кого. Ініціювали цю групу так званої самооборони члени Партії регіонів і СДПУ(о), зять і тесть Бурій, тодішній заввідділеням, і тодішній начмед Юрій Лисак. А метою захоплення було звільнення головного лікаря і призначення головним лікарем Бурія, зятя начмеда. Вони зібрали на свою підтримку групу звільнених мною за дев’ять попередніх років працівників. Мої лікарі зібрали трудовий колектив, і його рішенням було доручено мені забезпечити роботу поліклініки в нормальному режимі. На мою підтримку одноголосно висловилися 180 осіб. Було звільнено заколотників — згідно із пунктами посадової інструкції, які вони порушили. Тепер вони судяться. Але зараз такий час, коли використовуються всі засоби: і законні, і незаконні. Один з таких засобів — вчора (у суботу, 26 квітня. — Авт.) був пікет, блокування роботи поліклініки. Принесли шини, облили їх бензином. Була викликана міліція. Що стосується голодуючих працівників, їхній кабінет один вступив у змову з заколотниками, про яких я згадував раніше. Вони програють суди, тому їм треба було зробити якусь провокацію. Зараз підтопило і той восьмий кабінет, в якому вони голодують. Там знаходиться електрообладнання — установки, бормашини… Я видав відповідний наказ тимчасово заборонити експлуатацію кабінету, дав доручення завгоспу ліквідувати наслідки підтоплення і провести комісійне обстеження установок. А на період, коли кабінет знаходиться в ремонті, я маю надати місце працівникам. В одинадцятій вечора я мав розмову з протестувальниками і пояснював, що вони можуть взяти відпустку за свій рахунок на час ремонту. Після того за мною бігали якісь бомжуватого вигляду люди з битами, стукали по машині. У поліклініці постійно ночує звільнений заввідділенням Бурій. Щодо того, що я змушував сплачувати мені по сто доларів — це наклеп, який хочуть використати у брудній війні.

Схожі новини