Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Злодіїв на заможні квартири «наводять»... самі власники осель

Досвідчений «домушник» за кілька хвилин «вирахує», де є що взяти

Під час Великодніх, а згодом травневих свят, традиційно активізуються “домушники”, тобто квартирні злодії. Чимало жителів міст їдуть на свята у рідні села. А їхні квартири залишаються на кілька днів порожніми. Найчастіше обрати “нафаршировану” квартиру злодіям допомагають... її власники.

Найважче правоохоронцям розкрити квартирні крадіжки, які вчиняють “гастролери”. Якщо до помешкання заліз “свій” злодій, оперативники карного розшуку можуть довідатися про це через агентуру в злодійському середовищі. Або ж упіймати злодія, коли він здаватиме крадені речі в ломбард. Підпільні скупники крадених речей також на міліцейському обліку. “Вирахувати” таким чином “гастролерів” з іншого регіону складно. Місцева “братва” їх не знає. Після вчинення серії крадіжок “гастролери” повертаються до рідного міста. І там, іноді за тисячі кілометрів від місця злочину, збувають крадене.

У чужому місті “гастролери” не можуть мати власної агентури, що здатна підказати, де живуть заможні громадяни, а де знайдеш хіба що “заникані” чоловіком від пильної дружини сто гривень. Вибрати у багатоповерхівці з сотні квартир “нафаршировану” досвідченим “домушникам” допомагає спостережливість.

Покажіть мені двері, і я скажу, що за ними ховають

Щоб запобігти квартирним крадіжкам, чимало завбачливих громадян встановлюють дорогі двері та облаштовують їх надійними імпортними замками. Проте такі двері іноді не лише не допомагають, а шкодять профілактиці крадіжок. Злодії знають, що встановити дорогі броньовані двері можуть дозволити собі лише заможні люди. Наявність “престижних” дверей підказує зловмисникам, що в квартирі є чим поживитися.

Хоча і благенькі двері можуть провокувати злодіїв до активних дій. Отож, радять фахівці з безпеки, для захисту власних помешкань варто обирати двері середнього варіанту. Або ж маскувати надійні броньовані двері під звичайні.

Найчастіше від злодіїв потерпають жителі квартир перших і других поверхів будинків. Це пояснюється не лише тим, що в ці помешкання легше забратися, скажімо, через “віджате” вікно. Обираючи для вчинення чергового злочину житло, злодії придивляються до вікон квартир. Досвідчений “домушник” навіть по люстрі, яку побачив через вікно, зрозуміє, якого статку люди живуть у квартирі. Ну а якщо побачить через вікно дорогий телевізор-кінотеатр... Руки одразу свербітимуть. Отож, окрім ґрат на вікнах, жителям перших та других поверхів варто повісити щільні штори.

Підказати злодіям ймовірну здобич може навіть кількахвилинний перекур зловмисників поблизу встановлених у дворах багатоповерхівок сміттєвих баків. Побачить негідник, що з якогось під’їзду чоловік виніс і викинув у смітник коробки від дорогої побутової чи комп’ютерної техніки, й завдяки цьому “маячку” знатиме, де є що взяти.

Перевірка лічильника

Часто в помешкання громадян заходять люди, яких не можна не впускати. Це і працівники газової служби, і робітники жеків. Хтось із цих людей може (свідомо або випадково) поділитися своїми враженнями від багатої квартири зі зловмисниками. Експерти радять обмежувати спілкування з такими людьми перебуванням на кухні чи в передпокої. Ці “гостьові” помешкання не варто заставляти дорогими меблями. З них не мають проглядатися решта кімнат.

Чимало ризиків породжують й ремонтні роботи в оселі. Якщо міняєте сантехніку чи затіяли ремонт, краще мати справу або з працівниками солідних фірм, або ж з роботягами, яких вам, покладаючись на власний досвід, порекомендували знайомі. Тоді не будете після ремонту підраховувати збитки від крадіжки.

Зів’ялі квіти, переповнена поштова скринька...

У злодіїв є чимало перевірених способів, що дозволяють встановити, чи не залишилася квартира надовго без нагляду. Про це злодіям підкажуть, скажімо, переповнені рекламними буклетами та квитанціями поштові скриньки. Зів’ялі квіти, що стоять у горщику на підвіконні кімнати, також послужать сигналом для досвідченого злодія.

Після виявлення таких “маячків” злодій “на справу” не піде. Спочатку, для підстраховки, він, наприклад, кине камінець у віконечко. Якщо на це ніхто не відреагує, повторить експеримент хвилин через п’ятнадцять. Знову навіть не колихнулася штора? Можна залазити...

Тривожним дзвіночком для власників квартир має стати поява у серцевині замка дверей сторонньої речі, скажімо, сірника. Якщо через таку “дрібницю” не змогли з першого разу запхати ключ у замок, не вважайте, що це хуліганять сусідські діти. Це може бути ще один злодійський спосіб перевірки, як часто відчиняються двері квартири.

Те, що можна сміливо йти на злочин, зловмисникам може підказати навіть вихід “у місто” всієї святково одягнутої родини. Ну а якщо при цьому дружина та діти несуть квіти, злочинець сміливо припускає, що порядна родина попрямувала всім складом у гості. Отож кілька годин у помешканні нікого не буде...

Щоб не стати жертвами “домушників”, жителі під’їзду мають хоча б скинутися на встановлення на дверях під’їзду домофона. Ще краще — винайняти разом консьєржа. Достатньо посадити при вході літню жінку, яка не гірше за відеокамеру фіксуватиме, хто до кого заходив, хто від кого виходив.

Та найкращим способом захисту житла, доводить практика, залишаються послуги ДСО — Державної служби охорони міліції. Якщо для вас такі послуги надто дорогі, скористайтеся ними принаймні на час, коли їдете у відпустку.