Передплата 2024 «Добрий господар»

Злодії в законі вже винесли вирок «бєспрєдєльщикам»

Попереду – державний суд, який, сподіваються бандити, буде більш лояльним

4 квітня у Сихівському районному суді міста Львова розпочнеться процес над членами організованої злочинної групи, які спеціалізувалися на рекеті, викраденнях людей, заволодінні транспортними засобами. На лаву підсудних посадять шістьох раніше судимих чоловіків віком від 35 до 40 років: двох чеченців, жителя Сокаля, жителя Рава-Руської та двох львів’ян. Навіть у злодійському середовищі ці зловмисники вважалися “бєспрєдєльщиками” та “відморозками”.

100 тисяч «зелених» — за свободу

Очолював групу здирників громадянин Росії чеченець Аслан Бекієв. Він постійно жив в України останні десять років. Встиг за цей час побувати за ґратами. Незадовго до затримання Аслан мав отримати українське громадянство.

Навіть поверхневе ознайомлення з діяннями цієї групи ставить під сумнів твердження керівників силових структур про те, що рекет, як явище, в Україні давно здолали. Принаймні в шахтарському місті Червонограді чи не кожний підприємець мусив платити бандитам відкупні.

В одного з червоноградських підприємців, який тривалий час відмовлявся платити данину, бандити забрали автомобіль “Тойота Прадо”. Самого підприємця силою привезли в один із готелів та ув’язнили у номері. Після цього бандити розділилися. Одна група залишилася разом з бранцем в готелі. Здоровані протягом двох діб били чоловіка, чинили психологічний тиск та вимагали, щоб той переписав на них частину свого бізнесу. Друга група тим часом об’їжджала родичів бранця — його дружину, брата, матір. За звільнення заручника бандити вимагали у родичів заплатити 10 тисяч доларів. Коли бізнесмена нарешті звільнили, статки бандитів збільшилися на 100 тисяч доларів. Та завдяки цій історії про діяння банди дізналися правоохоронці. Родичі полоненого бізнесмена звернулися по допомогу до УБОЗ (управління боротьби з оргзлочинністю).

Проводячи оперативні заходи, розповів “ВЗ” заступник начальника

УБОЗ ГУ МВСУ у Львівській області Роман Рибіцький, убозівці задокументували ще два злочини, вчинені цією групою. На одній із автомийок Львова бандити забрали у чоловіка “БМВ Х6”. Діяли при цьому, використовуючи класичний рекетирський набір: вигадували якісь неіснуючі борги, ставили “на лічильник”... Згодом зловмисники підробили паспорт потерпілого та, оформивши доручення, продали його машину.

Ще однією жертвою негідників став чоловік, який одного вечора помітив, що його син вживає наркотики. Провівши “домашнє розслідування” із застосуванням саморобного “детектора брехні” — ременя — чоловік дізнався, хто саме продає синові та іншим неповнолітнім наркотичні засоби. Після чого зустрівся з наркоділком та провів з ним відповідну “виховну роботу”.

Наркозбувач, коли зійшли синці, побіг до свого бандитського “даху”, тобто Аслана. І до доморощеного борця з наркомафією вирушили бандити. За “наїзд” на наркозбувача зловмисники примусили чоловіка виплатити їм 30 тисяч доларів.

Співробітники УБОЗ розуміли, що, якщо не поспішати, можна “накопати” ще чимало доказів злочинної діяльності цієї групи. Та розслідування тоді б затягнулося на роки, а бандити тим часом продовжували б “доїти” своїх жертв. До того ж чимало потерпілих відмовлялися співпрацювати зі слідством. Хтось з цих людей просто боявся бандитської помсти. Та й свої “наїзди” зловмисники здебільшого чинили на підприємців, які або мали напівлегальний бізнес, або ж якісь кримінальні гріхи.

“Данину” групі Аслана, скажімо, платили чи не всі перевізники, які долали кордон в пункті пропуску “Рава-Руська”. Асланівські “митники” примушували водія кожної машини заплатити їм від 50 до 100 гривень. Якщо водій відмовлявся платити, йому могли порізати шини, розбити фари чи лобове скло, побити самого водія. “Податки”, що цікаво, бандити збирали на польському боці кордону, де українські водії почуваються незахищеними.

Зібрані убозівцям докази за трьома епізодами давали “залізні” підстави висунути бандитам звинувачення у “незаконному заволодінні транспортним засобом”, “розбої, “вимаганні”, “незаконному позбавленню волі або викраденні людини”. Зловмисників вирішили “брати”. До затримання небезпечних рекетирів долучили бійців спецпідрозділу УБОЗ “Сокіл”. Бандитів брали “теплими”, витягаючи їх з ліжок власних домівок. Втекти від правосуддя вдалося лише трьом зловмисникам. Одного з них, земляка Аслана, 26-річного чеченця, незабаром затримали в Одесі та етапували до Львова. Ще двох бандитів оголосили у міжнародний розшук.

Злодії і політика

Для утримування під вартою у СІЗО для членів “крутого” угруповання, щоб вони дожили до суду, довелося підшуковувати камери, в яких не сидять “блатні” — представники професійного злодійського світу. Бо з’ясувалося, що задовго до суду державного свій вирок відморозкам вже винесли злодії в законі. Через повне попрання злодійських “законів” групою Аслана до Львова мусив приїжджати зі столиці відомий грузинський злодій у законі Теймураз Болквадзе, більш відомий за прізвиськом Ти­мур Самтредський. Під головуванням цього генерала злочинного світу відбувся такий собі злодійський “трибунал”, на якому відморозків Аслана “об’явили”. Говорячи простіше, заочно “опустили”. Після чого спокійне життя у зоні цим відморозкам не гарантували б навіть дуже великі гроші.

Розуміючи це, бандити, перебуваючи в СІЗО, почали через своїх спільників шукати будь-яку можливість уникнути довготривалого ув’язнення. Зловмисники навіть спробували пограти в політику. Вони писали скарги в столицю та намагалися довести, що убозівці затримали її за... “збирання пожертв на потреби Майдану”!

Напередодні початку процесу, стало відомо “ВЗ” з власних джерел, з підконтрольних бандитам комерційних структур почали вичавлювати кошти, які мають піти на найняття кращих адвокатів та інші “судові витрати”.

Схожі новини