Передплата 2024 «Добра кухня»

«Міліція в місті є»

Переконує Сергій Зюбаненко. Щоправда, форми наразі не одягають

На вході до міського управління міліції Львова чатує варта “Самооборони”. У розтрощеній черговій частині, що біля “вертушки”, нікого не видно. На поверхах управління вже прибрано. У деяких кабінетах продовжують прибирати одягнуті у цивільне правоохоронці. Перебрався з Ратуші у свій службовий кабінет начальник міської міліції підполковник Сергій Зюбаненко. У цьому кабінеті лише видряпані на стінах написи нагадують, що управління захоплювали та трощили.

Штурм управління міліції мало нагадував вияв народного гніву. Трощили та палили, як це роблять насправді розгнівані люди, далеко не все. Цінні речі, скажімо, комп’ютери, нападники не розбивали об стіни, а виносили. Хтось по-господарськи обгорнув і спакував зняті з вікон кабінетів кондиціонери. Та винести їх з управління чомусь не встиг.

“Я зібрав журналістів, — пояснював Сергій Зюбаненко, — аби довести, що міліція в місті є. Надходить багато дезінформації. Деякі громадські діячі та політики стверджують, що міліція не працює. Справді, після погромів райвідділів, на ранок, не всі працівники міліції змогли вчасно зорієнтуватися та вийти на службу. Проте зараз міліція в повному складі спільно з “Самообороною” забезпечує громадський порядок у місті”.

Міліціонери, розповів Сергій Зюбаненко, форми наразі не одягають. Слідчо-оперативні групи райвідділів розташовуються в приміщеннях районних адміністрацій, де правоохоронців забезпечили кабінетами. Щодня охороняти громадський порядок у Львові виходять сто міліціонерів і п’ятсот активістів “Самооборони”. Вночі спокій львів’ян охороняють близько трьох сотень міліціонерів та близько тисячі активістів.

Така кількість охоронців далася взнаки. З 19 по 24 лютого на вулицях Львова вчинили близько сорока кримінальних порушень, десять з яких вже розкрили. Приблизно така ж криміногенна ситуація завжди спостерігалася в обласному центрі. Отже нічого надзвичайного не відбувалося.

Запрацювала служба 102. Проте, зауважив Сергій Зюбаненко, міліціонерам і “Самообороні” докучають панікери, які на цей номер повідомляють неперевірену інформацію. То в одному, то в іншомурайоні Львова “бачать” автобуси з озброєними військовими та банди “тітушок”. 98 відсот­ків таких повідомлень виявляються дезінформацією. Чимало львів’ян, незважаючи на напружену ситуацію, “дістають” міліціонерів “сигналами” про те, що в сусідній квартирі голосно грає музика, а за стіною свариться подружжя.

Від нічних погромів, розповів Сергій Зюбаненко, найбільших збитків зазнали приміщення Галицького, Франківського, Залізничного, Личаківського, Шев­ченківського райвідділів і міське управління міліції. Зараз ці приміщення намагаються відремонтувати. Та для налагодження всіх комунікацій і зв’язку піде чимало часу. Збитки від пошкодження цих комунікацій “колосальні та вимірюються мільйонами гривень”.

Сергій Зюбаненко спростував припущення, що райвідділи міліції та приміщення її головного управління штурмували якісь заїжджі молодики. “Я був у головному управлінні, коли його захоплювали,- розповів він. — Люди були в масках, і їх важко було упізнати. Під час захоплення приміщення між більш поміркованими та більш радикальними групами почали виникати суперечки і навіть бійки. З людей падали маски, і ми упізнавали осіб, які раніше були добре відомі міліції. Вони — місцеві...”

Сергій Зюбаненко розуміє, що всю міліцію, і в першу чергу її керівництво, очікує люстрація. Та її слід проводити, переконаний головний міліціонер Львова, коли мине ейфорія. Чув від деяких керівників області, — розповідав Сергій Зюбаненко, — що слід звільнити всіх міліціонерів без винятку та замінити їх активістами “Самооборони”. Хто тоді розкриватиме економічні злочини, вистежуватиме злодіїв?.. Мені найлегше, — завершив спілкування з журналістами Сергій Зюбаненко, — зачинити двері кабінету та повернутися до міста, з якого я приїхав (приїхав з Кременчука Полтавської області). Поки що цього не роблю. Навпаки, умовляю багатьох своїх підлеглих, які пишуть рапорти про звільнення через досягнення пенсійного віку, залишатися на службі. Завжди була злочинність, і завжди були професіонали, які з нею боролися”.

А тим часом...

Андрій Садовий: «Кількість злочинів у Львові зменшилась у 2-3 рази»

Впродовж останніх чотирьох діб кількість злочинів у Львові зменшилась у 2-3 рази. Про це 24 лютого під час брифінгу розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

«Коли громадськість вийшла на вулицю, зуміла зробити те, чого не могла зробити міліція, маючи зброю і повноваження», — сказав міський голова.

Андрій Садовий розповів, що за останню добу на вул. Науковій викрито підпільний гральний салон і будинок розпусти. «Ви думаєте, силовики не знали про цей салон? Думаю, знали, і переконаний, що хтось його контролював», — зазначив він.

На запитання, куди везуть людей, яких затримують, Андрій Садовий сказав, що до Сихівського райвідділу, а також до міського управління міліції.

Схожі новини