Передплата 2024 «Добра кухня»

Прокурор вимагає запроторити марокканця за ґрати на все життя

У відповідь араб, якого звинувачують у вбивстві відомого лікаря Леона Фрайфельда, заявив, що нічого й нікого, окрім Бога, не боїться.

У Личаківському районному суді міста Львова добігає кінця перший в Україні процес за участі суду присяжних. Вирішується доля 25-річного громадянина Марокко Шакіба Отмана, якого звинувачують у вбивстві відомого лікаря, 67-річного Леона Фрайфельда.

Напередодні дебатів адвокат Шакіба Отмана Ярослав Гандзюлевич надав суду близько п’ятнадцяти клопотань, що здебільшого стосувалися проведення додаткових експертиз та повторних допитів свідків, зокрема експертів. Захист наполягав на повторному допиті судмед­експерта, який першим після загибелі Фрайфельда оглядав труп у морзі. У складеному тоді акті експерт неправильно вказав зріст загиблого та побачив карієс на його зубах. Хоча донька лікаря Людмила Веріго розповідала, що батькові ще років двадцять тому зробили повне протезування зубів. “Від ознайомлення з цим актом складається враження, що судмедексперт оглядав труп іншої людини”, — зауважив адвокат, наполягаючи на повторному допиті свідка. Суд у цьому клопотанні відмовив.

Не погодився суд і з вимогою захисту дослідити мобільний телефон “Нокіа”, який вилучили у Шакіба Отмана під час затримання. Марокканець доводив, що в момент вчинення нападу, який зафіксували правоохоронці, він перебував далеко від місця злочину, що може засвідчити його розмова телефоном з товаришем. Проте суд вирішив, що якими б не були висновки дослідження мобільного телефону, “вони не доведуть і не спростують факту вчинення злочину”.

«Винен. Має сидіти довічно...»

Розпочав судові дебати представник державного звинувачення прокурор Богдан Дяків. Доводячи вину Шакіба Отмана, прокурор ще раз послався на показання свідків, членів одної родини, які казали, що бачили, як молодик гамселить літню людину. Ці показання, вважає прокурор, підтвердив і слідчий експеримент — відтворення подій. На встановлених неподалік місця злочину відеокамерах, вважає Богдан Дяків, того ранку зафіксовано саме силует Шакіба Отмана.

Прокурор зазначив, що вбивство Отман вчинив “з прямим умислом, що виник раптово”. Тобто, припускає прокурор, 19 жовтня 2012 року, близько 6-ї години ранку, Шакіб, повертаючись додому з нічного розважального закладу, випадково зустрів на вулиці Леона Фрайфельда та про щось його запитав. Відповідь лікаря чомусь розлютила молодика, і він кинувся бити літню людину. Бив з особливою жорстокістю: скакав по голові збитого з ніг лікаря, ламав йому ребра.

Прокурор закликав суд засудити Шакіба Отмана до довічного ув’язнення.

«Він не приніс жодної користі суспільству»

Услід за прокурором участь в судових дебатах взяла потерпіла — старша донька Леона Фрайфельда Людмила Веріго. Жінка заявила, що вважає доведеним, що батька убив саме Шакіб Отман. “Ця людина, — зазначила потерпіла, — небезпечна для суспільства, вона не принесла жодної користі суспільству”. Решту свого життя, вважає донька загиблого, Шакіб Отман має провести за ґратами.

Людмила Веріго передала суду звернення, яке підписали чимало відомих представників інтелігенції та науки, яким колись Леон Фрайфельд, завдяки лікарському таланту, врятував життя. Ці люди також просили максимально суворого покарання убивці.

«Слово честі! Я там не був!»

Коли надали слово Шакібу Отману, той почав згадувати про дії правоохоронців, які його затримували. За словами марокканця, правоохоронці вдавалися до психологічного і фізичного тиску на нього та вимагали п’ять тисяч доларів за звільнення. Навіть перші перекладачі з арабської, серед яких був і земляк, доводив Шакіб, вимагали від затриманого за свої послуги 30 тисяч доларів.

Шакіб Отман в дебатах продовжував наполягати на тому, що вбивства не вчиняв. “Слово честі! Я там не був!” — намагався переконати учасників процесу. “Я кажу правду і не боюсь вироку, яким би він не був, — з притаманним арабам фаталізмом завершив свій виступ Шакіб. — Якщо така моя доля, нехай так буде. Я нічого й нікого, окрім Бога, не боюся. Хочу лише, щоб вирок суду був справедливим...”.

Участь у дебатах залишилося взяти лише адвокатові Отмана Ярославу Гандзюлевичу. Після чого вперше в Україні вирок виноситимуть не професійні судді, а присяжні.

Схожі новини