Передплата 2024 «Добрий господар»

Мінус 52 кілограми!

За дев’ять місяців чоловік втратив третину своєї ваги – без дієт та фізичних навантажень

Лікарю з Донецька Михайлу Колеснику (на фото) вдалося схуднути більш ніж на 50 кг — без виснажливих дієт та занять у спортзалі. Чоловік навіть ранкову зарядку не робив і їв... 5-6 разів на день!

«Ніколи не був худим, але у молоді роки на те не зважав. Коли почав відчувати задишку, з’явилися болі у хребті, варикозне розширення вен, зрозумів, що треба худнути. Постановив за рік позбутися 50 кг. За дев’ять місяців втратив 52 кг», — розповідає. Чоловікові — 58 років. Зріст — 1,8 м. У квітні минулого року важив 152 кг. Тепер важить 100.

“Харчувався кожні три години (сніданок, обід і вечеря плюс 2-3 перекуси). Порції — великі (ще більші, ніж їв до того). Жував до болю у щелепах!” — каже, смію­чись.

Основа меню — білкові продукти (птиця, нежирне м’ясо, риба, молоко, сир — твердий і домашній, капуста, каші, овочі, фрукти, листя салату). Старався, щоб рослинних і тваринних білків було порівну. Обмежив смажене, солодке (кондитерські вироби, цукерки), жирне. З часом на таку їжу взагалі перестало тягнути. Однак зовсім виключати жири і вуглеводи з меню лікар не радить, бо почне випадати волосся, з’являться проблеми зі шкірою.

“Що їсти? Те, що любите. Але перед тим сядьте і порахуйте на калькуляторі, скільки калорій містять ваші улюблені страви, скільки у них білка і який у них глікемічний індекс. Щоб розпочався процес схуднення, треба з’їдати трошки менше норми”, — пояснює.

“У спортзал не ходив, групових занять не відвідував, — зізнається. — Тому й втрачав за тиждень по 100-500 г. Якби рухався більше, то й схуднув би більше. Вів звичайний спосіб життя — дім-робота. Вже за якийсь час покращилося самопочуття. Міг бігти за автобусом без задишки. Тиск зі 150 знизився до 110-115. Рівень цукру — зі 6-7 до 4,5-5,5. Перестали набрякати ноги, зменшилося навантаження на хребет (зайва вага тисне на міжхребцеві диски, у яких проходять нерви, через що виникають збої у роботі внутрішніх органів). Якби за місяць втрачав по 15-20 кг, шкіра була би як у шарпея — збиралася б у складки. А так — усе у нормі”.

Пацієнти, які востаннє навідувалися до Михайла Васильовича 2-3 роки тому, не впізнають свого лікаря. “Відчиняються двері. Заходить хворий. Дивиться на мене і питає: “А що, Михайло Васильович вже тут не працює?”. Не могли повірити, що то я. Питали, чи не захворів. Це питання ставили мені і колеги”, — розповідає.

Худнув разом з дружиною. “За дев’ять місяців вона втратила 36 кг (її зріст — 1,53 м). Жінки худнуть повільніше за чоловіків. Видно, така у них природа. Якщо людина має ендокринні захворювання (особливо, якщо хворіє щитовидка), буде повільніше втрачати вагу”, — каже.

“Це — не дієта у чистому вигляді, а модифікація здорового харчування. Людина втрачає не воду, шлаки чи м’язову тканину, а позбувається жирових запасів. Протипоказань немає. Головне — коригувати меню відповідно до захворювань, які маєте (у будь-якому випадку хворому на діабет не можна їсти згущеного молока, а хворому на гастрит — гострих страв). Вікових обмежень також не існує — навіть якщо вам 70 років, це ще не привід здаватися! Дотримуватися такої “дієти” можна все життя. Схуднувши раз, уже не поправитеся”, — переконує.

Щоб процес пішов швидше, радить 2-3 рази на тиждень відвідувати спортзал. В ідеалі маєте втрачати по 3-5 кг на місяць. З часом стрілка на вазі може завмерти. Тоді беріть до рук сантиметрову стрічку і проводьте заміри — окружності талії, грудей, стегон.

Чоловік не палить (останню затяжку зробив 20 років тому) і практично не вживає алкоголю. “Спиртне — це порожні калорії, — каже. — Воно стимулює апетит і підвищує рівень цукру у крові”. Від пива взагалі відмовився, бо вважає, що саме через хмільний напій почав набирати вагу. Медикаменти замінює біологічно активними рослинними добавками. “Можу прийняти жарознижувальне, якщо температура висока. Антибіотиків не визнаю”.

За дев’ять місяців тричі міняв гардероб. Одягу, який носив, коли важив 150 кг, не викидає — використовує його як наочний матеріал, щоб показати, якого результату досягнув.

Худнув під наглядом медиків — попри те, що має медичну освіту (за спеціальністю Михайло Васильович — хірург). Тепер сам проводить безкоштовні вебінари для тих, хто мріє позбутися ненависних кілограмів...