Передплата 2024 «Добрий господар»

На хліб мастять палений цукор, а зупу приправляють... гіпсом

Які продукти харчування підробляють найчастіше?

Департамент національної безпеки США оприлюднив перелік продуктів харчування, які підробляють найчастіше. Вони не завжди шкодять здоров’ю (хіба “протягнеш ноги” від олії з горіха, яку видають за оливкову?). Але кому приємно знати, що його водять за ніс...

Якщо на пакеті зі соком написано “грейпфрутовий”, не тіште себе ілюзіями. Насправді це — підфарбований апельсиновий сік з додаванням ароматизатора.

Оливкова олія.Якісну олію розводять олією фундука, грецького горіха, соняшника, кукурудзи, арахісу або сої. Як відрізнити підробку? Виставіть олію на холод (+8°С і нижче). Якщо продукт — якісний, “зарясніє” білими кришталиками. Правильний колір — або зелений, або яскраво-жовтий (не прозорий). Оливкова олія не повинна гірчити та має інтенсивний специфічний запах. Справжня коштує у 3-4 рази дорожче за якісну соняшникову.

Молоко.Меламін, каустична сода, сечовина, рослинні жири, молочний порошок — яких тільки складників не знаходили у популярному продукті. То в одній країні скандал вибухне, то в іншій. Щоб не нарватися на підробку, купуйте товар лише перевірених торгових марок і уважно читайте, що написано на упаковці.

Мед. Більшість контрафактного товару, який потрапляє на світові ринки, — “родом” з Китаю. 75% меду, який продали минулоріч у США, взагалі не містив пилку! Спритні ділки навчилися “варити” мед з молока, цукрового сиропу, фруктози і глюкози. Підроблений мед — рідкий, не тягучий. Якщо тримати його у теплі, швидко зіпсується. Підробка не має характерного аромату, натурального смаку. Скуштувавши ложечку, відчуєте присмак паленого цукру.

Шафран.Замість екзотичної спеції нам підсовують висушені квіти календули, куркуму, крохмаль, сульфат барію, пилок сандалового дерева, крейду і навіть гіпс! Краще надати перевагу іншим приправам. Щоб купити 100 г справжнього шафрану, зарплати не вистачить, бо це — найдорожча спеція у світі.

Кава.Як нас тільки не обманюють — пропонують замість відбірних мелених зерен робусти та арабіки запарити смажений ячмінь, смажені соєві боби, житнє і картопляне борошно, цикорій, палений цукор, карамель, сушений інжир, насіння фініків... Тому краще купувати каву у зернах.

Коментар для «ВЗ»

Борис Скачко, лікар-дієтолог, фітотерапевт

Не можу радити людям закуповуватися тільки у супермаркеті чи тільки на ринку. І там, і там є ризик придбати підроблений продукт. Надавайте перевагу відомим торговим маркам. Вони не стануть “клепати” підробки, бо вклали великі гроші у свою “розкрутку”. Не в їхніх інтере­сах втрачати покупців. Та й пильнувати будуть, щоб шахраї не наживалися на їхньому імені. Читайте уважно, що написано на упаковці. Якщо є така можливість, зелень, овочі-фрукти вирощуйте у себе на дачі. Потоваришуйте зі садоводами-любителями та торговцями на ринку, які продають те, що самі ж виростили.