Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Марія Яценюк навчила французької сотні студентів. Крім власного сина…

Через участь у Євромайдані Арсеній Яценюк привітав маму з ювілеєм телефоном, а дружина Терезія для свекрухи заспівала

м. Чернівці

У колі рідних та найближчих друзів Марія Григорівна Яценюк, мама відомого політика, відсвяткувала у неділю свій ювілей. Святкували з французьким лейтмотивом. Адже французькій мові мама Арсенія Яценюка присвятила більше як 40 років: працювала на кафедрі французької мови ЧНУ ім. Ю. Федьковича, згодом — у педколеджі цього ж університету.

Терезія Яценюк зізналася “ВЗ”, що до ювілею свекрухи спеціально брала уроки вокалу, хоч і має за плечима музичну школу. Підготувала дві пісні — знамениту “Гуцулку Ксеню” та світовий хіт “Бесаме мучо”. А ось молодша донька Софія уроки вокалу бере вже давно, і для бабусі виконала “Червону руту” та англомовний хіт. Після свого виступу Софія перевтілилася у Катю Осадчу і брала інтерв’ю у всіх гостей. Через участь у Євромайдані Арсеній Яценюк не зміг приїхати до Чернівців, але привітав телефоном дуже оригінально: “Бачиш, мамо, сьогодні у Києві на честь твого дня народження зібралося стільки людей!”. На дні народження лунали французькі пісні. Не випадково запросили і відомого у Чернівцях виконавця Георгія Постевку, який завжди надзвичайно майстерно виконує французькі хіти. Ще одна вокалістка, Кароліна Жиатру, подарувала ювілярці відомий шлягер Патрисії Каас Mon mec a moi. Друг родини Тарас Івасютин, завідувач кафедри іноземних мов факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ, заспівав відомий Tombe La Neige.

Серед вихованців Марії Григорівни — сотні студентів, які нині живуть не лише в Україні, а й у Франції. Навчила французької не одне покоління. Зате рідні діти цієї мови так і не вивчили (лише донька Аліна трохи володіє французькою). Як то буває, у шевця — діти без чобіт… Арсеній Яценюк, коли приїжджає до батьків у Чернівці, жартує: “Ну що, мамо, де моя французька?”. Політик, який досконало володіє англійською, не раз зізнавався, що вивчити французьку — його мрія…

Навіть зараз, уже на пенсії, Марія Яценюк продовжує займатися з учнями. “Звісно, не для заробітку, — каже Марія Григорівна, — а щоби не поривати із французькою, не втрачати професійності”. А яким саме викладачем є мама Яценюка, можу сказати і сама. Коли ми розпочали мій курс французької, вже після першого уроку зрозуміла: викладає так, що хочеться приходити на ці уроки якнайчастіше, тому не вивчити французьку — неможливо. Чоловік Марії Яценюк, Петро Іванович, з яким разом живуть 48 років, жартує: “Якщо Марія береться за учня, то без французької він вже не вийде…”.

— Є така улюблена моя французька пісня “Під небом Парижа”, — розповідає Марія Григорівна. — А паралельно з нею — ще одна, де є такі рядки: “Понад Прутом моя Коломия…”. Бо саме там, у моїй рідній Коломиї, у середній школі №1, і були закладені основи французької мови. А після школи ми з подругою і однокласницею Іриною Івасютин вирішили їхати вступати до Чернівців на факультет іноземних мов. Вивчали французьку, слухаючи діалоги, записані на тогочасних магнітофонах. Були навіть такі спеціальні кабінки, де кожен студент зачинявся. Слухав діалог і потім його повторював. Це не те що зараз, коли до послуг студентів — все в одному комп’ютері. На четвертому курсі, вийшла заміж за студента історичного факультету Петра Яценюка. У гуртожитку студенти історичного факультету та факультету іноземних мов жили разом. І познайомилися ми на студентських танцях. А після навчання залишилася викладати на кафедрі французької мови.

У 1980 році Марія Григорівна проходила стажування в Саскачеванському університеті в Канаді. Тамтешні викладачі сказали їй: “Не віримо, що можна так добре вивчити французьку, не будучи у Франції”. До столиці Парижа мама політика таки поїхала — разом зі своїми студентами.

— Мої студенти другого курсу французького відділення, — пригадує Марія Яценюк, — у 1997 році виграли Гран-прі у конкурсі французького телеканалу TV-5 на тему “П’ять скарбниць нашого міста”. І ми ще з одним викладачем і зі студентами вісім днів провели у Парижі. Мали зустрічі з керівництвом і працівниками каналу, побували у телестудії. Спілкувалися нарівні із французами!

Довідка «ВЗ»

Марія Григорівна Яценюк народилася 22 листопада 1943 року в селі Княждворі Коломийського р-ну Івано-Франківської області. В 1953-му родина переїхала до Коломиї. У 1962 році вступила на факультет іноземних мов Чернівецького університету. Через три роки вийшла заміж за Петра Яценюка, студента історичного факультету. У 1967 році народилася донька Аліна, а в 1974-му — син Арсеній.