Передплата 2024 «Добрий господар»

Студентський гаманець

Спудеї уміють і рахувати, і заощаджувати свої доходи

Хто не був поблизу університетських банкоматів у день нарахування стипендій, той не бачив справжньої черги. Старші люди у такі моменти, мабуть, згадують часи дефіциту — настільки купчасто студенти формують струнку шеренгу. Річ не у тім, що усім водночас горить «зняти» з картки свій прожитковий мінімум — просто далі тягнути вже нема куди. Та, незважаючи на це, саме студенти є справжніми доками у сфері практичної економіки. Про свої «стосунки» з грошима журналісту «ВЗ» розповіли Анастасія Галєєва (біофак КНУ імені Тараса Шевченка) і Роман Чихарівський (факультет літературної творчості ЛНУ імені Івана Франка).

Питання, як краще зберігати гроші, викликало між опитуваними суперечку. Настя ратує за надійність: «Якщо замислиш щось грандіозне, відкривай банківський депозит! Ну а для повсякденних витрат згодиться й звичайна картка». З точки зору безпеки, такий варіант додає студентам упевненості. Загублену або вкрадену картку завжди можна заблокувати, і гроші не пропадуть. А от такі, як Роман, не готові миритися з відчуттям віртуального багатства: «Це таке непереборне й підсвідоме бажання бачити купюри, тримати їх у руках, чути цей запах…».

Прошу Настю та Рому перелічити джерела їхнього прибутку. Виявляється, маю справу зі студентами-«олігархами». Рома торік видав книгу й досі отримує кошти з видавництва. А ще він, як і Настя, є стипендіатом президента України. Отримують 1100 гривень. Такий «скарб» найкращі спудеї отримують за регулярні перемоги в олімпіадах, наукових змаганнях тощо. Але не все так райдужно, як здається. «Насправді на президентську стипендію треба чекати аж до листопада, — розповідає Настя. — Процедура доволі абсурдна. Мусимо написати відмову від звичайних бюджетних коштів, віднести усі раніше отримані гроші у бухгалтерію. Потім їдемо до Києва на урочистості. Ціна питання — 300 гривень різниці між звичайною стипендією та президентською». Проте найбільше мене вразив інший бонус — так звана «підвищена стипендія» — 780 гривень з копійками... Це — за відмінні досягнення у навчанні. На 50 гривень більше, ніж у всіх інших (звичайна стипендія — 729 грн.).

Питаю, чи вдається у таких умовах щось відкладати «Я ще дитиною мала таке «поросятко», де збирала копійки, тому зараз психологічних труднощів з цього приводу не відчуваю. Навіть спокійніше якось, коли знаю, що не все піде на друзів і посиденьки», — розповідає Настя. А от Рома визнає, що довго не застосовувати набутки у нього зазвичай не виходить: «Гроші не мають лежати. От піду собі скоро фотоапарат куплю…».

Студенти зійшлися на думці, що вирахувати місячний бюджет — завдання не з простих. «Я на вільних хлібах не так давно, — каже Настя. — Але вже розумію: якоїсь постійної суми не буде. Звичайно, є сталі витрати на транспорт, канцелярію… Але ті самі продукти змінюються у цінах сезонно, і від безлічі форс-мажорних витрат теж нікуди не дінешся. Я сама зі Львова, тому зараз багато грошей іде на те, щоб обжитися на новому місці. А загалом Київ трохи дорожчий». Ромкові наразі допомагають батьки, тож він не судитиме про вартість життя у місті Лева: «Знаєте, оці усі закрутки та салатики — зовсім не дрібниці, а серйозна економія. Проте, навіть отримуючи «дотації», маю претензії до кількості пільг, що надає студентський квиток. Більшість культурних заходів потребують чималих витрат…».

Питаю, чи варто гроші дарувати. Настя переконана, що презент у конверті жодним чином не зачіпає чиєїсь гідності і є виявом цілком здорового практицизму: «Мені от подарували гроші. Купила в’язаний светр, фікус собі на балкон… Не скажу, що це раціональний розподіл бюджету. Зате мала можливість задовольнити кілька примх». А от Рома з цього приводу дещо іншої думки: «Такі подарунки не особливо ціную. У 4-му класі робив малюнки, а потім обмінював на якесь печиво, цукерки, вафлі… На гроші — ніколи. Зараз я так само більше зрадію книзі, ніж грошам».

Чи можна прожити лише на стипендію?.. Настя вважає, що ні, треба бути аскетом. А от авантюрист Рома каже, що можна: «Головне — правильно налаштуватись. Я от останні два тижні прожив із 5-ма гривнями. Нічого, живий, здоровий. Треба такий проект влаштувати: «Проживи на стипендію». Обов’язково вийшло б щось гостросюжетне…».

Схожі новини