Передплата 2024 ВЗ

Микола Колесса – назавжди з диригентською паличкою у руці

На Личаківському цвинтарі урочисто відкрили пам’ятник видатному українському композитору, засновнику львівської диригентської школи Миколі Філаретовичу Колессі (1903-2006).

На центральній алеї, навпроти могили Каменяра і поряд із могилами знаменитих композиторів Станіслава Людкевича та Анатолія Кос-Анатольського відтепер завмер у бронзі Микола Колесса. Скульптурне погруддя — це копія скульптури роботи видатного скульптора Сергія Литвиненка (він же — і автор скульптури Каменяра на могилі Івана Франка). Мистецький задум пам’ятника Колессі втілив львівський архітектор Микола Рибинчук.

Про непростий шлях від ідеї пам’ятника до її втілення розповів кореспондентові «ВЗ» онук Миколи Філаретовича Ярема Колесса: «Задум про встановлення пам’ятника був ускладнений почесним розташуванням могили Миколи Колесси — поряд із похованнями Людкевича і Кос-Анатольського та навпроти могили Івана Франка. Це зумовило неординарний підхід до проекту пам’ятника. Перед нами постало складне завдання — знайти такий алгоритм мистецького вирішення цього пам’ятника, щоб він, з одного боку, повністю вписався в навколишній ландшафт між іншими пам’ятниками, а з другого боку — щоб він не «вистрілював» композиційно і не руйнував архітектурний мікроклімат на тому полі поховань. Ми звернулися до відомих архітекторів. Умова була одна — має бути використана скульптура Миколи Колесси роботи Сергія Литвиненка. Оригінал цієї скульптури знаходиться у нас вдома. В 30-х роках минулого століття Микола Філаретович зустрічався з Сергієм Литвиненком, який і зробив потім його погруддя. Микола Колесса дуже ним пишався і любив цю скульптуру. Сам пам’ятник виготовлено з одного з найкращих українських гранітів — чорного граніту габро». Родина Колессів пропонувала владним структурам міста й області долучитися фінансово до благородної справи, але, на жаль, позитивної відповіді не отримала… Відтак встановила пам’ятник Миколі Колессі власними силами.

Під час церемонії відкриття пам’ятника на могилі Миколи Колесси Ярема Колесса ще раз подякував усім, хто долучився до цієї події, а також тим, хто не заважав. Священик освятив пам’ятник.

P.S. Уже майже готова пам’ятна дошка, яку буде встановлено на будинку, в якому Микола Філаретович жив в останні десятиліття на вул. М. Конопніцької, 10. Готуються святкові концерти, приурочені до дня народження (6 грудня) патріарха української музики; готова до друку книга спогадів Миколи Колесси від 1906 до 2004 років, а також іде робота над впорядкуванням музею Філарета і Миколи Колессів.

Схожі новини