Передплата 2024 «Добра кухня»

Кишенькові злодії відстежують модні тенденції

Злочинці не підуть у небуття, навіть якщо весь світ відмовиться від гаманців і одягатиметься у скафандри

Ніхто так не чекає на осінь, як кишенькові злодії. Літо для цієї касти злочинців — мертвий сезон. Та лише люди починають одягати тепліший верхній одяг, активність кишенькових злодіїв різко зростає. Це вже встигли відчути на собі чимало громадян, особливо ті, хто користується громадським транспортом.

Помиляються ті, хто вважає, що кишенькові злодії, або, як вони себе називають, щипачі, належать до низів злочинного світу. Навпаки, саме зі щипачів виросло чимало злодіїв у законі та кримінальних авторитетів. Фах примушує цю категорію злочинців постійно вдосконалюватися. Якось зустрів у магазині модного одягу знайомого щипача. Він терся у відділі, де продавали модні жіночі сумочки. То одну просив показати, то другу. “У цих сумочках, — пояснив пізніше, — постійно змінюють дизайн, отож і замки та розташування внутрішніх кишень. Тому мушу відстежувати модні тенденції...”.

У зоні небезпеки

Вважається, що викриттям кишенькових злодіїв, від злочинної діяльності яких страждають найнезахищеніші верстви населення (багата людина в маршрутці не їздить), переймаються всі співробітники карного розшуку, дільничні інспектори та інші міліціонери. Насправді у кожному великому місті у карному розшуку міського управління міліції служать 10-15 оперів, які спеціалізуються саме на кишенькових злочинах. Для мегаполіса така кількість борців із кишеньковими крадіжками далеко не достатня.

Кишенькові злодії обирають для полювання на чужі гаманці місця великого скупчення людей. Таким місцем може стати навіть храм під час великого релігійного свята. Розділені між окремими злодійськими групами й чи не всі банкомати в центрі міста. Злодії “випасають” біля них людей, які знімають великі суми, щоб пізніше їх обікрасти.

Великий ризик залишитися без гаманця і під час відвідування ринку чи супермаркету. В останніх, щоправда, через наявність камер спостереження щипачі лише “випасають” жертву, а обкрадають її вже на вулиці. Та найчастіше щипачі працюють у громадському транспорті.

Маршрутка до спального району

Найбільше крадіжок у транспорті, доводить міліцейська статистика, стається між 7-ю та 10-ю годинами ранку, а також між 16-ю та 20-ю годинами. Тобто коли люди добираються на роботу або повертаються з неї. Найчастіше потерпають від злодіїв пасажири маршруток, що прямують у спальні райони. Ознайомлення з методами роботи більшості щипачів, про які “ВЗ” розповіли оперативники міліції, допоможе нашим читачам вберегти власні гаманці.

Чимало злодіїв, кажуть міліціонери, діють групами з двох-трьох осіб під час посадки у маршрутку. Такі молодики штучно створюють штовханину, ледь не заносять вас у маршрутку і при цьому “вибивають” гаманець чи мобільний телефон. Крадена річ одразу передається напарникові, і сам злодій позбувається доказу вчинення злочину.

Ніколи, попереджають правоохоронці, не кладіть гаманець та цінні речі у задню кишеню, яку злодії називають “чужою”, бо з неї найлегше непомітно витягти гаманець. Жінкам, особливо повненьким, не варто тримати свої сумки в руках чи на плечах. У транспорті їх краще притиснути до грудей. Ризикують стати жертвами злодіїв і жінки, які зайняли сидячі місця та поклали сумки на коліна. Таких шипачі “беруть на вилку”: один із них стає впритул до жінки, другий, якого жертва не бачить, непомітно протягує руку між ногами напарника та нишпорить у чужій сумці.

Небезпечно класти гроші в усі зовнішні кишені верхнього одягу, навіть ту, що на грудях. Краще ховати гаманці у внутрішні кишені. Якщо перевозите велику суму готівки, краще загорніть гроші в целофановий пакет та киньте його, скажімо, між продуктами у господарську сумку. Там кишеньковий злодій здобичі точно не шукатиме.

Якщо у транспорті відчули, що у вашу кишеню лізе чужа рука, сміливо бийте по ній та починайте ґвалт. Кишенькові злодії, доводить практика, тонко відчувають межу між крадіжкою та пограбуванням (відкритим заволодінням чужим майном), за яке передбачене набагато суворіше покарання. Тому вони не застосують до жертви сили, а намагатимуться відійти подалі від людини, яка їх викрила.

Щоб не стати жертвою злодіїв у громадському транспорті

— Розраховуючись за проїзд, не виймайте грошей з гаманця. Злодій може простежити, у яке місце ви його згодом покладете. Краще приготуйте дві гривні заздалегідь, ще підходячи до зупинки, та тримайте їх у руці.

— Без потреби не користуйтеся на зупинці та в салоні маршрутки дорогим мобільним телефоном. Мобілку взагалі під час проїзду краще тримати не у кишені чи чохлі, а в руці.

— Сидячи у маршрутці, не слухайте плеєр та не читайте книжку. Бо це відволікає вашу увагу. Не варто також бавитися в ігри на мобілці.

Схожі новини