Передплата 2024 «Добра кухня»

Після 35­-річчя Ані Лорак співатиме на своєму сольнику у Кремлі

Тато везе доньці до Києва велику картину, яка називається як пісня доньки – «Я стану морем»

Чернівці

Більш як половину свого життя Кароліна Куєк живе у столиці, куди поїхала, аби стати зіркою. І якщо порівнювати чернівецьке і київське життя, то це як небо і земля — такі вони різні, ці два життя співачки. Недаремно ж Кароліну часто називають Попелюшкою українського шоу­бізнесу.

Хоч Кароліна Куєк ніколи не забуває називати Чернівці своїм рідним містом, все ж тут вона не має ні подруг, ні надто близьких друзів. Приїджає сюди рідко, здебільшого з концертами. Залишилася тут мама співачки — Жанна Линькова, а тато — Мирослав Куєк, живе у місті Кіцмані, де й народилася співачка. Батьки Лорак розлучилися ще до її народження, тому артистці доводиться по черзі відвідувати маму і тата, бо ж у кожного з батьків — своє життя.

Журналістам більше вдається поспілкуватися з батьком Кароліни — журналістом і поетом. Він більш відкритий до спілкування, розповідає про доньку, яку у Києві завжди відвідує зі своєю дружиною Сильвією. Мама співачки — колишній диктор радіо “Буковина” ­ рідко впускає пресу у своє життя. Однак її часто можна бачити на вулицях міста, влітку навіть в коротких шортах — фігура дозволяє їй носити такі речі.

Якщо робити екскурсію чернівецькими адресами Ані Лорак, то їх зовсім небагато. Перша — школа­інтернат в мікрорайоні Садгора. Саме там дівчинка колись виховувалася із братом, а на вихідні йшла до рідних. Зараз це звичайна школа №34, але тут всі знають свою відому випускницю. І навіть хочуть це якось увічнити у вигляді спеціального стенда.

«Вони жили скромно, якщо не бідно», ­ згадують родину Лорак у Чернівцях.Це вже було згодом, коли мама дівчинки отримала тут квартиру, коли працювала диктором телебачення. Рідна мамина сестра Ірина, яка залишилася у Кіцмані, розповідає:

­ Наші мама, тато (тобто бабуся і дідусь Кароліни), я, брат і сестра Жанна з трьома дітьми — маленькими Каролінкою, Ігорем і старшим Сергієм ­ всі ми жили в одній невеликій хаті в Кіцмані. Коли сестра народила Каролінку, з чоловіком вже не жила. І коли Жанна вже мала житло у Чернівцях, вона забрала дітей. Важко їй було, хоча ми й допомагали. Тому і Сергій, і двоє молодших вчилися в інтернаті. Потім Жанна вийшла заміж і народила ще одного сина — Андрія.

Про те, що майбутня співачка виступала на різних інтернатівських вечорах, розкаже кожен, хто тоді там працював. А ось знаковий, поворотний у долі дівчини, виступ Кароліни Куєк відбувся у 1991 році у тоді ще старому Літньому театрі у Парку Шевченка. Це був конкурс «Первоцвіт», і саме там майбутня Ані Лорак познайомилася зі своїм майбутнім продюсером Юрієм Фальосою.

Кілька років тому, коли Ані Лорак відвідувала Чернівці з концертом, її запитали, чи підтримує вона стосунки зі своїм педагогом по вокалу Марією Аронівною. Співачка не відразу зрозуміла, про кого запитують. А між тим, саме Марія Когос дала майбутній зірці перші уроки вокалу. Кароліну до неї привів сам Фальоса.

Сьогодні студія Марії Когос «Барви», як і раніше, живе і розвивається. На одній із центральних вулиць міста, Шептицького, на першому поверсі міського Палацу дітей та юнацтва завжди відчинене вікно, і звідти доноситься спів. Всі знають: ніхто, крім цього педагога, не визначить, співатиме дитина чи ні. Жінка за славою ніколи не ганялася, і якщо у дитини немає задатків, Марія Аронівна навіть за гроші не займатиметься з нею.

­ Я не розумію, ­ каже Марія Аронівна, ­ що означають слова «зробити зірку». Можна навчити співати, поставити голос…. Так само було, коли Фальоса привів до мене Кароліну. Після першої нашої зустрічі зрозуміла, що він серйозно настроєний “розкручувати” дівчину. Хоча їй тоді було 14 років. Чесно кажучи, я не зовсім розуміла того, що він робив. Сама Кароліна у мене майже не розмовляла. Я від неї чула лише “так” або “ні”. Сім’я Фальоси, особливо його дружина Оля, дуже підтримувала цю дівчинку, допомагала їй зі сценічним одягом. Вразив не стільки голос Кароліни, як її артистичність. Вона сама і сприймала пісню, і вміла її передати. Стосовно голосу, то він, звичайно, не був таким, як зараз. Навіть коли поїхала до Києва, ще не мала відшліфованого вокалу. Це ще була дитина. У Кароліни був особливий талант ­ пародіювати когось. Пам’ятаю, вона копіювала Аллу Пугачову, Ларису Доліну, Анні Веске… Причому максимально наближено до оригіналу. А як вона пародіювала індійську музику!

Зі своїм педагогом Ані Лорак не підтримує стосунків. Марія Аронівна каже, якщо Кароліна в місті, квитки на її концерт вона купує сама. П’ять років тому саме двом ученицям Марії Когос — Ані Лорак і Каті Бужинській — у Чернівцях на «Алеї зірок» відкрили зірки. А коли журналісти запитали, що рідного залишилося для Кароліни у Чернівцях, вона коротко відповіла: «Батьки, також була тут у мене одна подруга. Якщо би у мене було більше вільного часу, я б пройшлася пішки вулицею Ольги Кобилянської, як у дитинстві….». Неконцертних візитів на малу батьківщину співачка майже не робить. Кароліна Куєк залишилася тут хіба що на світлинах старих фотографів, які фотографували перші творчі кроки співачки. Але багато з тих фотографій не збереглося... Ще однією цінною річчю — першим сценічним костюмом Ані Лорак ­ володіє Чернівецький краєзнавчий музей. Це біла блузка та шкіряні короткі шорти і жилетка.

Безумовно, що у свій ювілений день народження співачка отримає масу подарунків, про які колись навіть мріяти не могла. Коли ми зателефонували до батька співачки Мирослава Куєка, він якраз збирався на потяг до Києва:

­ Донька запросила мене, бо каже, що хоче, аби ми були на її дні народження разом з її друзями. Напевно, вона запросила і свою маму. Дуже люблю пісню Кароліни «Я стану морем», тому один наш художник намалював велику картину, де Кароліна і море. І цей подарунок везу до Києва. Будемо святкувати в ресторані. Донька також повідомила, що готується до сольного концерту у Кремлі, я вже запрошений і туди.

Схожі новини