Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Вбивають не землетруси, а будинки, зведені без урахування сейсмічності»

За словами науковця Олександра Кендзери, в Україні можуть бути 8-­9-­бальні землетруси

Час від часу нас лякають стихійними лихами. Нещодавно інформація про потужний землетрус неабияк наполохала українців. Вітчизняні ЗМІ, посилаючись на румунських вчених, «спрогнозували» потужний землетрус. Богу дякувати, все минулося... Яка ж ситуація насправді і чи варто людям готуватися до земельних потрясінь, «ВЗ» розповів заступник директора з наукової роботи НАН України Інституту геофізики ім. С. Суботіна Олександр Кендзера (на фото).

­ Пане Олександре, чи існує реальна загроза виникнення землетрусу в Україні найближчим часом? Які регіони найбільш сейсмічно вразливі?

­ На жаль, така ймовірність існує. Сейсмічна небезпека чітко описана в державних будівельних нормах. Там, зокрема, розміщені карти, де вказано рівень сейсмічної небезпеки по всій території України. Навіть 8­ і 9­бальні землетруси можуть виникнути в Україні, зокрема в зоні Вранча ­ на крайньому південному заході Одеської області, в деяких районах Криму. Найпотужніші землетруси у нас були в 1977­му, 1986­му і 1990­му роках.

­ З якою точністю можна визначити час і місце землетрусу?

­ Спрогнозувати час виникнення сильного землетрусу неможливо. Навіть за 10 секунд неможливо передбачити його виникнення. Оскільки землетрус готується на великій глибині, ми не можемо побачити, що там відбувається. Найглибша свердловина в світі має 11 км, а глибина вогнищ землетрусу, які готуються в зоні Вранча, ­ 180 км. Зон, які постійно генерують землетруси, у світі три: біля Маріанської западини, біля Гіндукуша і біля нашого кордону, у Румунії. У зоні Вранча в сусідній Румунії відбуваються настільки сильні землетруси, що відчуваються по всій території України. За рік там відбувається близько сотні землетрусів.

Напевно, багато хто пам’ятає випадок в італійській Аквілі, де 2011 року стався потужний землетрус. Через неправдиву інформацію вчені потрапили за ґрати. Тоді перед землетрусом заступник міністра і група вчених дійшли висновку, що землетрусу не буде. А він відбувся. Родичі постраждалих звернулися до суду, який засудив горе-­вчених до семи років в’язниці.

Щоправда, був один випадок в Китаї у 1975 році, коли вчені передбачили землетрус. З міста евакуювали 800 тисяч людей. Землетрус справді відбувся. Його вдалося спрогнозувати за дрібними тріщинами землі, які стягувалися до магістральної тріщини. Порахували швидкість стягування і таким чином визначили час землетрусу.

­ Виходить, землетрус ­ найбільш непередбачуване явище у природі, вберегтися від якого неможливо?

­ Вбивають не землетруси, а будинки, зведені без врахування сейсмічності. Щоб захиститися від плачевних наслідків, не потрібно знати, коли буде землетрус, а побудувати такий будинок, який не зруйнується навіть за максимально сейсмічних впливів.

­ Багатоповерхівки входять до переліку потенційно небезпечних споруд, які схильні до руйнування під час землетрусу?

­ Не обов’язково. Під час землетрусу найбільший ризик руйнування тих будинків, які зведені на сейсмічно вразливому ґрунті. Будинок, зведений у належному місці, витримає найпотужніший землетрус. Наприклад, 800­-метрова вежа в ОАЕ ­ у сейсмоактивній зоні. Фахівці з сейсмостійкого проектування та будівництва розрахували її так, що за будь-­яких впливів, які можуть статися в тому місці, вона не зруйнується. Вчені можуть передбачити не тільки потужність землетрусу, а й форму коливань, їх спектральний склад, тривалість, інші параметри. Земля діє як фільтр: одні частоти пропускає, інші затримує або підсилює.

­ Вітчизняні атомні станції розміщені в сейсмостійких зонах?

­ На всіх атомних станціях проведено відповідні роботи з оцінки максимально важливих сейсмічних впливів не лише у вигляді розрахункових балів, а й акселограм, які докладно описують форми майбутніх коливань, їх спектральний склад, довжину, тривалість та інші параметри. На АЕС проводять тести­-перевірки, наскільки витривалі споруди та обладнання до таких впливів. Досвід показує, наші атомні станції в цьому плані надійні.

­ Що, крім підземних поштовхів, може спровокувати виникнення землетрусу?

­ Пусковим механізмом для виникнення землетрусу може слугувати людська діяльність. У 1976 році в Долині Івано-­Франківської області, коли добували нафту і газ, закачували воду для збільшення свердловини. Це спровокувало тектонічні коливання. Відчувалися вони на великій відстані.

Фото автора

Схожі новини