Передплата 2024 «Добрий господар»

Книжкова лихоманка

Кореспондент «ВЗ» поцікавилась, що шукають на Форумі видавців зіркові гості

Як зазначив на відкритті Форуму видавців міністр культури і національної спадщини Республіки Польща Богдан Здроєвський, книги — це золото. Тому з упевненістю можна заявити, що Львів охопила книжкова лихоманка. На вулицях, у кнайпах, в транспорті тільки й чути, хто яку літературу придбав і що ще хотів би купити. За “скарбами” полюють не лише книгомани, а й видавці, політики та письменники.

А от письменник Андрій Кокотюха на літературні читання колег потрапити не встигне, каже, цього року на Форумі має дуже щільний графік. Кореспондент “ВЗ” поцікавилась, яку літературу шукатиме письменник на ярмарку. “Цікавлять новинки, пов’язані з українською гостросюжетною літературою, її я оглядаю сам для себе, ­ каже Андрій Кокотюха. ­ Плюс, буду дивитися за актуальними новинками іноземної літератури, що перекладені українською. Цікавить західна белетристика. Читання і лекції зможу відвідати тільки ті, в яких сам задіяний, бо з дев’ятої ранку і до пізнього вечора маю щільний графік роботи на Форумі. Цього року в мене вийшло аж шість книжок, і треба встигнути їх достойно презентувати читачам”.

На першому поверсі зустрічаємо київського письменника Андрія Куркова. Літератор в одній руці тримає куртку, в другій величезну полотняну торбу з емблемою Форуму. Цікавимось, що у сумці. “Дві години, як ярмарок почався, а я вже закупив купу книжок, ­ Андрій Юрійович дістає кожну книгу по черзі, хвалиться покупками. ­ Не міг встояти, а тепер доведеться важкі пакунки у Київ тягти. Тому завтра навмисне забуду гроші в квартирі, яку винаймаю у Львові. Не знаю, як хто, а я завжди купую більше, ніж можу прочитати. Потім везу непрочитані книжки в село на дачу, але й там нема часу читати ­ тільки дивлюсь на них і не можу спокійно спати. Минулого року почав читати книжок з п’ятдесят, а закінчив, на жаль, лише десять”.

Перед входом на подвір’я Палацу мистецтв здалеку видно яскраво­зелену машину “під ретро”. Навколо зібралось чимало людей, усі сміються, тримають в руках книги “Історія України”. Здогадуємось ­ це свою авторську історію презентують брати Капранови. “А­а­а! “Високий Замок”, ходімо сфотографуємось на пам’ять”, ­ весело запрошує пан Дмитро. Брати Капранови кажуть, що списку бажаної літератури не складали, усі книжкові новинки відстежують першими. “Оскільки ми професійно займаємось реалізацією літератури, то у нас на складі є книжки усіх видавництв, ­ каже Віталій Капранов. ­ Але маємо хобі — полюємо за автографами авторів. Самі теж охоче підписуємо книжки усім охочим. Тільки приїхали, а вже встигли поспілкуватись з читачами із трьох різних областей України. Де ще зустрінеш таку кількість думок про свою літературу, як не на Форумі?”. На Форум видавців Капранови привезли першу авторську історію України від Трипілля і до сьогодення, надруковану на 80­ти сторінках, з мапами та портретами. Цікавим є факт, що автором ілюстрацій став співак Юрко Журавель, відомий як лідер гурту OT VINTA.

До входу в Палац мистецтв підбігає львівська письменниця та перекладачка Наталка Сняданко. Поспішає, махає рукою, мовляв, нема часу балакати. “Купую книжки завжди спонтанно, ­ зізнається Наталка. ­ Якщо складаю список, то потім все одно купую не те, що планувала. Реклама книги для мене не головне, основне, щоб книга зачарувала: береш в руки, гортаєш і відчуваєш, що це саме те, що хотів. Тішуся, що вдалося побувати на літературних читаннях колег. Ходила послухати Жадана, була на прекрасній філософській лекції Зиґмунда Баумана в університеті ім. Франка, на польських читаннях...”.

Схожі новини