Передплата 2024 «Добре здоров’я»

100 000 книжок

представлено на ХХ ювілейному Форумі видавців. Серед них – 10 тисяч літературних новинок

Львівський палац мистецтв перетворився у вулик — ­ розпочався найбільший фестиваль української книги у світі. На ХХ ювілейний Форум видавці привезли 100 000 книжок! 220 видавництв представлять книголюбам понад 10 тисяч літературних новинок.

Організатори Форуму очікують рекордної кількості любителів книги — квитки на львівські потяги та кімнати у готелях були розібрані ще за тиждень до події. Перші гості Форуму вже мали нагоду відвідати заходи літературного фестивалю, що стартував 10 вересня. У театрах та кнайпах міста вірші читали зіркові дуети українських, польських, російських, німецьких та британських письменників. Аншлаги зібрали читання російської письменниці Олени Фанайлової та дисидента­винолюба Ігоря Померанцева, віршові бої українського бунтаря Жадана та провокативної німкені Енн Коттен.

У центрі міста видавці презентували унікальну виставку сучасних книжкових плакатів, а найвідоміший театр української діаспори у США привіз до Львова захоплюючу виставу. “Усі заплановані заходи відбуваються вчасно, попри те, що літаки із деякими іноземними гостями запізнились, — каже програмний директор фестивалю Григорій Семенчук. — Більше того, приїхали навіть ті літератори, на візит яких ми не очікували. Наприклад, відомий польський поет Анджей Сосновський, який виступив на одній сцені з нашим Олегом Лишегою”.

Кількість зірок на Форумі побила усі рекорди, найвідоміші письменники з 23 країн світу святкуватимуть ювілей фестивалю разом з Україною. Першою почесною країною­гостем стала Польща: у Львів прибула делегація з 48 учасників. “Цьогорічний акцент на Польщі ­ логічний, адже ця країна підтримувала Форум видавців з першого ярмарку, з 1994 року, ­ розповіла президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль. ­ Особливо приємно бачити у складі делегації людину, на яку Форум чекав два роки — професора Зиґмунта Баумана”. 88­річний професор Бауман прочитав у ЛНУ ім. Франка філософську лекцію, цю та інші події Форуму змогли відвідати усі охочі. Що стосується ярмарку, то сюди безкоштовно зможуть потрапити пенсіонери, вчителі, бібліотекарі, читачі львівських бібліотек, для інших вхідний квиток коштуватиме 10 гривень.

Схожі новини