Передплата 2024 ВЗ

Ведмідь залишив чоловіка без обличчя

В Івано-Франківській області ведмеді втретє нападають на людину

До Косівської районної лікарні вранці привезли 55-річного жителя села Уторопи з діагнозом “кусані рвані рани голови зі значним дефектом обличчя, відкритий перелом лівого передпліччя, множинні рвані рани”. Під час збирання грибів у лісі чоловік зустрів ведмедя. Звір напав на людину. Стан пораненого — важкий, адже хижак практично залишив його без обличчя.

Цього РОКУ це вже третій випадок нападу ведмедів на людей на Івано-Франківщині. Два попередні напади сталися у Верховинському районі поблизу села Кривопілля. У липні цього року жертвою нападу ведмедя у цьому ж лісі стала 25-річна селянка. Разом із мамою вона пішла в ліс по ягоди. Побачила на галявині ведмежа. А через хвилину поряд із ним з’явилася його розлючена мати та кинулася на жінку. Ведмедиця порвала жінці обидві руки, поки її відчайдушним криком не відігнала мати пораненої.

У цьому ж лісі минулого тижня кілька годин довелося сидіти на дереві, рятуючись від ведмедя, селянину, який збирав гриби. Мисливствознавець з Верховинського району Володимир Гаврильчук вважає, що в обох випадках люди потерпіли від тієї самої ведмедиці, яка таким чином захищала свого малого від двоногих. Мисливствознавець порадив селянам з Кривопілля на кілька років, поки ведмежа не виросте, забути про збирання ягід і грибів у лісі.

В Україні бурі ведмеді водяться лише у Карпатах. За даними працівників Карпатського біосферного заповідника, у карпатських лісах зараз близько 200 тварин. Досвідчені мисливствознавці доводять, що влітку та восени, коли в лісі є чимало ягід, якими ведмеді годуються, ці хижаки не агресивні. Людина, кажуть фахівці, має лише дотримуватися певних правил поведінки та не провокувати звіра на напад. “ВЗ” попросив нагадати ці правила для своїх читачів.

— Не ходіть до лісу поодинці. Ймовірність нападу звіра на групу людей набагато нижча, ніж на одинака.

— Якщо ведмідь вас не помітив і спокійно продовжує поїдати ягоди, тихенько та спокійно йдіть з небезпечного місця. Та в жодному разі не тікайте. Тим більше, що втекти від цього звіра неможливо. Адже швидкість ведмедя сягає 50- 60 км на год.

— Не намагайтеся, рятуючись від ведмедя, лізти на дерево. Бо й ведмеді чудово по них лазять.

— Зустрівшись з ведмедем, не дивіться звіру в очі. Для усіх диких тварин погляд в очі — ознака агресії.

— Пам’ятайте, що несподівана зустріч зблизька (менш як 5-6 метрів) з ведмедем провокує його на напад. Отож не ходіть лісом тихенько, як індіанці. Навпаки, голосно розмовляйте, смійтеся, і таким чином попереджайте звірів про своє наближення.

— Якщо ведмідь біжить до вас, зупиніться й стійте нерухомо. Якщо ведмідь ситий і чимось не розлючений, обнюхає вас та відійде.

— Якщо ведмідь таки вирішив напасти і відкрив пащу, встроміть у неї все, що є під рукою, або киньте землю йому в очі. Після чого тікайте.

— Зустріч із ведмедицею та ведмежам — найнебезпечніша!