Передплата 2024 «Добрий господар»

Поки літо не скінчиться, менінгіт не відступить?

Запалення мозкової оболонки провокує ентеровірус. Той самий, що викликає... харчові отруєння у теплу пору року

У Львівській області за останні два місяці до лікарень потрапило більше сотні хворих з діагнозом “серозний менінгіт” або з підозрою на нього. Стан хворих — легкої та середньої важкості.

Найвищий рівень захворюваності був зафіксований у Львові (34 випадки) та у Буському районі (27 випадків).

Епідеміологи не змогли встановити загальний фактор передачі збудників — хворі не контактували між собою. Припускають, що люди понапивалися зараженої води з водойм. Вірус могли привезти і заробітчани з Росії (у Ростовській області захворіло 189 осіб, у Липецькій — 254).

Серозний менінгіт (запалення мозкової оболонки) викликають ентеровіруси. Щоб заразитися, достатньо ковтнути заражену воду зі ставка, з’їсти немите яблуко або запхати пальці до рота. Якщо імунітет міцний, людина “відкараскається” симптомами харчового отруєння. Якщо ослаблений, недуга “вдарить” по голові. Нестерпний головний біль, висока температура, чутливість до світла, звуків та дотиків — так проявляється менінгіт.

“Серозний менінгіт традиційно діагностуємо улітку, — каже к.м.н., доцент кафедри інфекційних хвороб та дитячої імунології МАПО ім. П.Л. Шупика Федір Лапій. — У навколишньому середовищі циркулюють ентеровіруси, які мають різні підвиди (серотипи). Одні уражають кишечник, викликаючи діарею. Інші — нервову систему, провокуючи запалення мозкової оболонки. Вірусний менінгіт — менш небезпечний, ніж туберкульозний чи бактеріальний. Але й він може призвести до смерті пацієнта. У групі ризику — діти, особи з імунодефіцитом (вродженим або набутим), хворі, які приймають препарати, що пригнічують імунітет (наприклад, після транс-плантації органів)”.

“Симптоми, які повинні насторожити: висока температура тіла, блювота (без нудоти), порушення свідомості, головний біль, судоми, — перелічує лікар. — Характерні менінгіальні ознаки (розлади функції дихання, функції серця тощо) ідентифікувати зможе лише фахівець. Відразу бігти в інфекційну лікарню не раджу. Зверніться до лікаря першої ланки — дільничного терапевта, сімейного лікаря або педіатра. За потреби той скерує до інфекціоніста”.

Міністерство охорони здоров’я планує до кінця вересня розширити календар обов’язкових щеплень. Зокрема, щепити проти менінгіту. “Менінгіт може розвинутися через десятки причин. А вакцина впливає лише на одну-дві з них. Крім того, вакцина від менінгококової інфекції не пройшла усіх перевірок. В Україні її апробовують лише четвертий рік. Це замалий термін, щоб робити висновки про її ефективність”, — каже столичний лікар-педіатр Микола Фірсов.

Схожі новини