Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Шкільного приладдя – до вибору. Але ніхто не спішить купувати

Українські знаменитості розповіли журналісту «ВЗ», як «готуються» до нового навчального року

До нового навчального року — лічені дні. Батькам залишилося дуже мало часу для того, щоб зібрати своїх дітей до школи: придбати портфелі, шкільну форму, зошити і ручки. Журналіст “ВЗ” поцікавилася у знаменитих батьків, чи вони вже у “повній бойовій готовності”, чи відкладають все на останній день.

Як кажуть батьки, не треба поспішати, бо у магазинах, на ринках і гуртівнях шкільного приладдя — до вибору до кольору. Декому треба лише підібрати шкільну форму, бо діти за літо повиростали, тому й відкладають купівлю одягу мало не на останній день.

Відома дизайнерка Оксана Караванськачерез свою зайнятість зізналася, що готуватиме дитину до школи, найімовірніше, в останній день.

— У нас уже склалася така традиція (сміється. — Г. Я.). Спочатку не доходять руки, а потім, коли вже зовсім нема часу, мушу викроїти кілька годин, щоб придбати все необхідне.

- Що нового цього року купите Марічці до школи?

— Маю намір купити їй портфель, який можна возити на колесах. Хочемо її привчати до того, щоб вона сама носила свій портфелик. А все решта купимо таке, яке їй сподобається, — зошити, ручку, альбоми, щоденник... Обов’язкової шкільної форми у нашій школі не запроваджено, тому не купуємо.

- А спортивний костюм купили?

— Дякую, що підказали. Я й забула, що ще має бути форма.

- Цього навчального року ваша донечка ходитиме у якісь гуртки?

— Марічка ходить на балет. Плануємо віддати її на музику — буде вчитися гри на фортепіано.

Співачка Андріанавсе придбала завчасно.

— Минулими роками все купувала за два-три дні до першого дзвоника, — каже Андріана. — Цього разу вдалося все придбати синові — він йде у четвертий клас. Я вибаглива мама, не купую перше, що потрапило на очі. Усе шкільне приладдя має бути якісне, добротне.

- Зошити, альбоми і щоденник мають бути з однаковими малюнками, скажімо, машинками чи казковими героями?

— Ні машинок, ні казкових героїв ми вже не купуємо, бо стали дорослими (сміється. — Г. Я.). На обкладинках мого сина — тварини, пейзажі...

- А шкільну форму у школі вимагають? Ви також купили?

— Торік на перший дзвоник ми шили піджак, цього року довелося пошити ще один, бо Віталій підріс. Намагаюся внести якісь свої дизайнерські задумки, щоб річ відрізнялася від штампованих виробів.

- Скільки витратили грошей?

— На шкільне приладдя у межах 250 гривень і піджак обійшовся у триста. Спортивний костюм маю намір пошити сама.

У народного депутата України Андрія Парубіядо школи йде донька Яринка. Пан Андрій каже, дещо встигли купити, але найголовніше — шкільну форму — тільки пригледіли.

— Для нашої Яринки, — каже Андрій Парубій, — найбільша радість йти вибирати шкільне приладдя. Вона має свою думку, і ми з дружиною дослухаємося до неї. Дещо вже придбали, але плануємо разом піти на шкільний ярмарок і добрати те, чого не вистачає.

- Наплічник також купили?

— Минулого року випадково у магазині канцтоварів побачили гарний і купили. Яринка його не носила, бо хотіла у п’ятий клас піти з новим ранцем. Кеди на фізкультуру вона має, а спортивний костюм — не проблема. Купимо до 1 вересня.

З дружиною міського голови Львова Андрія Садового— пані Катериною — не вдалося поспілкуватися. Велика родина Садових набирається сили перед новим навчальним роком у Хорватії.

На запитання, чи підготувала пані Катерина дітей до школи перед відпусткою, дружина міського голови надіслала смс-повідомлення: “Чим ближче до 1 вересня, тим частіше я нагадую собі, що “красне літо” добігає кінця і скоро до школи. Я про це постійно говорю. А Іван мені каже: “Мамо, ти так часто про це говориш, ніби цього боїшся більше, ніж ми. Не переживай. Все буде добре”. А Тадей додав: “Якщо щось не докупили, зробимо це під час навчального року”. Маю добрих і безстрашних дітей”.

Народний депутат VІ скликання Тарас Чорновілтішиться, що зараз нема дефіциту ні з чим, і придбати все необхідне для сина-восьмикласника можна за один день.

— Купили синові форму, — каже пан Тарас. — Точніше, не форму, а класичний костюм за 140 євро, коли влітку відпочивали за кордоном. Чорного кольору зі смужками. Приміряв він багато костюмів, але купили саме той, який йому сподобався. І нам також. Це, мабуть, вперше за всі роки такий збіг. Портфеля ще не купили, бо син наразі у Львові, а вже коли наступного тижня повернеться до Києва, підемо щось вибирати. А може, піде з минулорічним рюкзаком, бо він у доброму стані. Не можу сказати нічого, бо право вибору залишається за ним.

- Скільки загалом грошей плануєте витратити?

— З минулого року залишилося багато невикористаних зошитів і ручок. Не знаю, чого ще бракує, тому не можу назвати суми.

Схожі новини