Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Клеопатрою не стала, але у лікарні побувала...

Як журналіст “ВЗ” плавала у басейні єгипетської цариці

Басейн Клеопатри (або, як його ще називають, Священний басейн) — одна з дивовижних пам’яток Сходу. Антична оаза розташована поблизу знаменитого курорту Туреччини — Памуккале. Щоб відчути на собі цілющу силу термальної води, до Басейну Клеопатри щороку з’їжджаються тисячі туристів. Адже вірять, що чарівне джерело наділить їх вічною красою та силою, якою володіла єгипетська цариця...

Улітку поблизу Басейну Клеопатри особливо гамірно. Тут можна зустріти туристів з усіх куточків світу. Окрім райської краси, що навколо, вода у басейні наче чарівна. Занурившись у це природне джерело, відчуваєш, що твоє тіло вкривають тисячі дрібненьких бульбашок, які при найменшому поруху ковзають по шкірі, м’яко масажуючи її, і цим створюють неймовірно приємний ефект. Завдяки значному вмісту оксиду вуглецю на поверхні води з’являються бризки. Видається, наче купаєшся у величезному келиху шампанського. “Це термальне джерело було виявлено в давнину на території стародавнього міста Ієраполіс, заснованого в 190 році до н.е. На місці гарячого гейзера древні римляни побудували термальні лазні, — розповів “ВЗ” гід Іван Калугін. — Під дією землетрусів лазні зруйнувалися, а кам’яні блоки і різьблені колони, які оточували їх, впали у джерело. З тих пір ніхто не наважився забрати з води ці залишки античності. Адже вони наче історична нитка сполучають сучасників із духом римлян”. Колони слугують у басейні не лише дивовижним елементом екстер’єру, а й місцем відпочинку. Після плавання приємно сісти на одну із колон, перепочити і сфотографуватися на згадку.

Чому це термальне джерело називається Басейном Клеопатри? “У давнину єгипетська цариця Клеопатра приймала в дар від свого шанувальника Цезаря безліч завойованих ним земель. Однією з таких територій було джерело в Памуккале, — наголосив турецький гід Первец. — Цариця розуміла, що мінеральна вода з надр землі дуже корисна для організму, тож веліла побудувати купальню на джерелі. Клеопатра приймала ванни з мінеральних вод, що підтримувало її красу і молодість. Ця легенда звучить романтично, але історичними фактами не підтверджена...”.

Але фактом є те, що завдяки природному джерелу водіа в Священному басейні цілий рік має температуру близько 36-37 градусів за Цельсієм. Вона є цілющою завдяки високій концентрації солей і мінералів. Поруч з басейном спеціальна табличка, в якій вказані присутні у воді мікроелементи. “Унікальна мінеральна вода принесла популярність цьому місцю ще тисячі років тому. Багато жителів Римської імперії прагнули потрапити у ці цілющі води, щоб вилікуватися від багатьох захворювань, — наголошують гіди поблизу водойми. — Басейн Клеопатри в Туреччині приносить значне полегшення при багатьох захворюваннях серцево-судинної і травної систем. Ця вода допомагає у лікуванні ревматизму, хвороб легенів і опорно-рухового апарату. Вона добре розгладжує шкіру, надає їй пружності і квітучого вигляду, а також сприяє схудненню”. Наслухавшись цих порад, вирішила спробувати воду прямісінько у басейні. На смак вона гіркувато-солона, але приємна і чимось нагадує знамениту «Боржомі». Щоправда, гіди не зазначили, що надміру захоплюватись цією водою не варто, особливо, якщо пробуєш її вперше. Тому наступний день я провела у турецькій клініці під крапельницею. Але навіть це не зруйнувало приємних вражень про унікальний античний басейн, який заворожує з першого погляду.

Фото автора. Туреччина