Передплата 2024 «Добрий господар»

У срібній воді — важкі метали

Шацькі озера з кожним роком стають бруднішими

Мальовниче озеро Світязь, що є центральною водоймою системи Шацьких озер Волині, втрачає свої позиції. Славу найчистішої та найгарнішої водної перлини України розвінчують гори сміття на береговій лінії та на дні озера. Вчені стверджують, що під час досліджень в Шацьких озерах виявлено цілий букет важких металів, як-от цинк, мідь, свинець, кобальт...

Попри те, що Світязь є найглибшим озером з усіх українських водойм природного походження (близько 60 м), з найбільшими запасами прісної води, — ані влада, ані жителі прибережних зон, ані відпочивальники не переймаються загрозливою екологічною ситуацією, що зависла над українським Байкалом. Потік туристів з роками лише збільшується. Особливо багато відпочивальників спостерігається на узбережжях Шацьких озер останні два тижні. Адже досі погода не тішила теплотою, тож вода в озері була прохолодною.

«Серце крається, коли бачу, як за останні 10-20 років Шацькі озера змінилися, — розповів “ВЗ” житель села Світязь Василь Коваль. — Береги водойм почали масово заростати комишем, а вода — нечистю. Пірнаючи, жахаюсь, скільки сміття на дні озера! Дещо виношу на берег, але щоб прибрати всю площу Світязя, потрібна велика група пірнальників зі спеціальним обладнанням. Особливо лякає кількість пластикових пляшок на дні озера. Пластик не розчиняється і виділяє у воду небезпечні хімікати. Свою чорну справу робить і відсутність на береговій лінії каналізаційно-очисних споруд. Мабуть, здогадуєтесь, де справляють природні потреби туристи... Вода у Світязі різко втрачає прозорість та цілющі властивості. А ще 2-3 роки тому усі ми, місцеві жителі, зранку запливали на середину озера, аби набрати там воду для споживання. Цілющі властивості волинських вод здавна були відомими далеко за межами України. Після війни на берегах Шацьких озер будували санаторії для поранених танкістів і льотчиків, лікували опіки. Промиті тутешньою водою рани швидко загоювались. Адже у своєму складі вода має срібло, йод і гліцерин”.

Не втратили своїх цілющих властивостей глини, поклади яких можна знайти поблизу берегів Світязя. Шкіра після змащування стає еластичною та м’якенькою, як у немовляти. Косметологи приїжджають, аби набрати цю природну лікувальну суміш для салонів краси.

Після декількох досліджень екологи б’ють на сполох. “Бачив, як в озерах Шацької групи лежать свинцеві акумулятори від комбайна, лежать просто у воді, меліоративних канавах. А вода із меліоративних каналів потрапляє у водойми. Це уже свинець, — розповів «Волинським Новинам» доктор географічних наук Леонід Ільїн. — За результатами досліджень Інституту гідробіології НАН України навіть зафіксовано наявність важких металів у рибі. Окрім того, в донних відкладах є пестициди кількох видів». За даними екологів, у Пулемецькому озері, що належить до Шацької групи водойм, вміст міді перевищує норму у 27 разів, цинку — у 8, свинцю — у 17.

Незважаючи на застереження екологів, відпочивальники знаходять і плюси тутешнього відпочинку. “Вода у Світязі стала менш прозорою, але її не порівняти із бруднющими водами Азовського та Чорного морів. Через піщані мілководні береги з дітьми сюди приїжджати безпечніше”, — поділилась враженнями із “ВЗ” туристка з Києва Людмила.

Через попит на тутешній відпочинок ціни з кожним роком лише зростають. За найскромніше ліжко на ніч, без санвузла у кімнаті та душу, у с. Світязь просять 70 гривень. Якщо захочете хоча б якісь мінімальні зручності, за номер доведеться заплатити не менш як 200-300 гривень за добу. Проживання у кімнатах із кондиціонером оцінюють у 400-500 гривень. А верхня межа житла у віллах готельного типу сягає 700 грн. і більше. Збільшились цьогоріч і ціни на славнозвісну копчену світязьку рибу. А от на популярні у Світязі пампушки місцеві господині ціну не змінили. Як і минулого року, запашний смаколик із згущеним молоком, маком чи ягодами коштує 5 грн. Окрім цього, волинські ґаздині запропонують вам домашні вареники, голубці, млинці, деруни, варену кукурудзу, свіженьке молоко — прямісінько на березі озера. Більш широкий асортимент страв можна знайти у місцевих кафе та ресторанах, яких поблизу Шацьких озер за останні роки повиростало як грибів після дощу.

Розширилась на берегах волинських озер розважальна програма. Окрім надувних гірок та батутів, відпочивальникам пропонують позмагатись на прицільність у пересувних тирах, покататись узбережжям на квадрациклах та конях, зробити тимчасові тату на пам’ять про відпочинок на Світязі.

Фото автора

Схожі новини