Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Папа Франциск: «Якщо гей прагне до Бога, хто я такий, аби його засуджувати?»

Папа Римський Франциск (на фото) заявив, що геїв слід не дискримінувати, а інтегрувати у суспільство

Розмовляючи з журналістами на борту літака по закінченні тижневого візиту в Бразилію, Папа підтвердив позицію Римо-католицької церкви, яка вважає гріховними акти одностатевої любові, — але не гомосексуальну орієнтацію як таку. «Якщо гей має добру волю і прагне до Бога, то хто я такий, аби його засуджувати?» — сказав Франциск.

Частина ОГЛЯДАЧІВ вважає, що позиція Папи Франциска щодо геїв — більш примирлива, ніж у його попередника, Бенедикта XVI. Журналіст ВВС Девід Віллі так описує подорож літаком із Папою: «У спілкуванні з журналістами Франциск більше схожий на Івана Павла II, який під час тривалих перельотів любив підсідати до репортерів і відповідати на їхні запитання шістьма мовами. Натомість Бенедикт XVI був сором’язливим теоретиком і відповідав лише на заздалегідь надіслані та відібрані питання. Франциск спілкувався з журналістами іспанською та італійською, але показав гумор, який не часто зустрінеш у глави Церкви. «Про гей-лобі у Ватикані говорять багато, але я досі нікого у Ватикані з карткою «я — гей» не бачив», — сказав Франциск».

«У катехізисі Римо-католицької церкви добре пояснено, що геї не повинні бути маргіналами, а мають інтегруватися в суспільство. Проблема не в тому, що є люди з такою орієнтацією. Маємо бути братами. Проблема, що геї лобіюють свої інтереси, як лобіюють свої інтереси жадібні люди, політики, масони тощо. І ця проблема значно серйозніша», — сказав Папа. Розмірковуючи про роль жінок у Церкві, Франциск сказав: «Не маємо зводити роль жінок в Церкві до ролі вівтарних прислуг. Треба робити більше. Але щодо висвячення в священики, то Церква говорила і говорить — ні, тут двері закриті».

Місяць тому Папа фактично визнав наявність у Ватикані «гей-лобі». «У курії є святі люди, але є і корупціонери», — сказав понтифік. Інформацію про існування у Ватикані священиків-геїв та гей-лобі публікує останніми роками італійська преса, яка найбільше знається на темі Святого престолу.

Анатолій БАБИНСЬКИЙ, експерт Релігійно-інформаційної служби України

Папа сказав, що люди з гомосексуальною орієнтацією не можуть бути відкинені Церквою. Проте ці слова не є революційними. Сама гомосексуальна схильність людини не є перешкодою для її входження чи приналежності до Церкви. Інша справа, як людина живе з цією схильністю. Якщо вона, за словами Папи, «має добру волю і шукає Бога», а значить, намагається жити християнським життям, опирається спокусі, — то хто справді візьметься її судити?

Апостол Павло у першому листі до Коринтян каже, що мужоложники і п’яниці Царства Божого не наслідують. Але п’яниця і гей можуть опиратися спокусі. Одружений чоловік може звернути увагу на іншу жінку, але поки він не реалізує своє зацікавлення в якийсь практичний спосіб, то гріха немає... Папа сказав, що слід розрізняти гомосексуальні нахили людини і гей-лобіювання. Папа говорить: осуджуючи гріх, не можна осуджувати людину, дискримінувати її.

Схожі новини