Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рахують мільйони – отримують копійки

  • 15.07.2013, 00:28
  • 3 666

Бухгалтери – одна найзатребуваніших професій в Україні, але зарплата у них одна з найнижчих

16 липня в Україні відзначають День бухгалтера. Саме в цей день у 1999 році прийняли закон «Про бухгалтерський облік», який і регулює роботу бухгалтерів у нашій країні. На сьогодні це одна з найпотрібніших професій в Україні. За даними аналітиків порталу rabota.ua, у топ-10 найзатребуваніших професій у Києві бухгалтер — на другому місці відразу після продавця-консультанта, а на восьмому місці — головний бухгалтер. Відчувається брак бухгалтерів також у Харкові, Донецьку та Дніпропетровську, натомість у Львові їх достатньо.

Утому, що вакансій для бухгалтерів удосталь, можна переконатись, зайшовши на сайт будь-якого центру зайнятості (усі пропозиції роботи є в загальній базі даних Державної служби зайнятості — достатньо лише зайти на сайт, вибрати спеціальність і місто). Утім, зарплата, яку пропонують бухгалтерам, — смішна. Зокрема у Львові бухгалтеру пропонують від 1200 до 1600 гривень на місяць, головному бухгалтеру — 2000-4000 гривень. На кадрових порталах вакансій також достатньо, і зарплату там пропонують, як правило, вищу — в середньому 3,5 тисячі гривень. Хоча є пропозиції, у яких вказано і 8000-10000 гривень зарплати. Як правило, такі гроші пропонують бухгалтерам у міжнародних компаніях. Там вимагають досвід роботи не менше п’яти років та вільне володіння англійською чи німецькою мовою.

Попри те, що вакансій бухгалтерів більш ніж достатньо, знайти роботу бухгалтеру нелегко. На сьогодні роботодавці шукають досвідчених працівників, які мають сертифікати про відвідування різних тренінгів та курсів.

«Професійний бухгалтер з досвідом роботи навряд чи матиме труднощі з працевлаштуванням. Важче молодим спеціалістам, які щойно закінчили вуз. Ідеально, якщо кандидат має економічну чи фінансову освіту та періодично підвищує свою кваліфікацію на курсах. Щодо досвіду роботи, то роботодавці переважно обирають тих, хто працював у тій же сфері, що й компанія», — кажуть аналітики rabota.ua.

Резюме випускників коледжів роботодавці навіть не розглядають. Новачки можуть знайти роботу хіба по знайомству чи обслуговувати кількох спрощенців. Податкове законодавство у нас настільки заплутане, що навіть ті підприємці, що працюють на спрощеній системі оподаткування, воліють консультуватись з бухгалтером. За такі консультації спрощенець платить бухгалтеру 200 гривень на місяць, якщо не має найманих працівників, і в середньому 500 гривень, якщо у нього є офіційні найманці.

«Не можна сказати, що кількість робочих місць для бухгалтерів збільшується, адже для цього потрібно, аби збільшувалась кількість підприємств чи зростали їхні штати чи обсяги виробництва. Нічого цього немає. Та кількість вакансій, яка є на ринку, свідчить про плинність кадрів у цій сфері. Якщо подивитись вакансії центрів зайнятості, то там постійно потребують і швачок. Але ж це не означає, що у нас розвивається легка промисловість — просто з такими умовами праці і зарплатою швеї затримуються на роботі на кілька місяців, максимум рік-два, — каже менеджер з персоналу Катерина Соріна. — Я колись сама починала бухгалтером на будівельній фірмі, але оскільки зарплата та ступінь відповідальності не були адекватними, перекваліфікувалась. Не можна платити людині, яка рахує мільйони, дві тисячі гривень, і при цьому щоб вона була матеріально відповідальною. Або вимагати, щоб бухгалтер відвідував тренінги (а вони необхідні, якщо врахувати часті зміни податкового законодавства, форм звітності, програмного забезпечення), але при цьому не виділяти на це кошти фірми. Це нонсенс».

Афоризм до теми

«Якщо ваш бухгалтер платить всі податки — хай отримує зарплату в податковій інспекції».

Станіслав Єжи Лец.