Передплата 2024 «Добра кухня»

«Погулянка» збідніє на тисячу дерев

Лісопарк «Погулянка», у якому львів’яни так люблять влаштовувати пікніки, «полисів». Там, де ще недавно були красиві, високі дерева, — голизна і пеньки. Редакцію «ВЗ» про такі паркові «новації» повідомила мешканка вул. Шафарика.

Дзижчання бензопил пенсіонерка Ольга Гриник почула з вікна своєї квартири, яка виходить на паркову зону. «Зранку почали різати дерева. Тоді я забила на сполох, подзвонила Садовому, в мене є його мобільний. Мер сказав: Ольго Михайлівно, я зараз це питання вирішу. Коли прибіг його помічник, такий в окулярах, різати перестали. Та за два дні знову почали, вже трохи далі», — розповідає пані Ольга. Жінка побоюється, аби очищена від зелених насаджень площа не стала місцем для майбутнього будинку. «Люди, які жили на тундрі (про тундру пенсіонерка знає не зі слів), її охороняли, цінували, а в нас тут що робиться?» — додає. Онучка пані Олі, яка гуляла парком, бачила, як падали дерева, як палили гілля.

У парку, обабіч заасфальтованої дороги під високовольтною лінією, й справді тепер голо, і це зовсім не маленька територія. Коли кореспондент «ВЗ» навідалась на місце зрубу, робітники «Львівобленерго» саме вантажили розрізані гілки у вантажну машину.

«Ми лише виконавці, наше завдання зрізати дерева, які попадають на високовольтну лінію, — пояснив пан Тарас, робітник з “Львівобленерго”. — Тут є 110 тисяч вольт, коли буде буревій, дерево може впасти на дріт. Це може призвести до загибелі людей. Згідно із документами (ордером на видалення зелених насаджень, підписаним в управлінні екології та благоустрою. — Авт.) зрізати необхідно близько тисячі дерев».

Пан Андрій, мешканець вулиці Вашингтона, розповів «ВЗ», що живе тут з 1961 року, та не пригадує, аби в парку вирубували дерева. «Робили тільки просічки під лінії електропередач — підрубували, підсікали верхівки, та до зрізання стовбурів ніколи не доходили. Так майже щороку чистили лінію».

Коментар для «ВЗ»

Андрій ГАЛУШКА, в. о. начальника управління екології і благоустрою Львівської міської ради

Управління й справді видало дозвіл на вирізування цих насаджень під високовольтну лінію, що проходить через лісопарк «Погулянка». Відповідно до вимог загальнодержавних нормативних документів, передбачено вирубати зелені насадження (під високовольткою) шириною 22 метри в один бік, загалом близько 50 метрів, які підлягають видаленню. Згідно із дозволом, вирубці підлягають близько тисячі дерев, які були обстежені і промарковані. У першу чергу це вимога законодавства, яку ми не можемо порушувати, в другу — безпека людей, які прогулюються парком, аби під час буревіїв і гроз вони не були вражені струмом.

Схожі новини