Передплата 2024 ВЗ

Гелікобактер «вигризає» дірку в шлунку...

Саме ця бактерія провокує виразки і гастрити

Гадаєте, вашу виразку спровокували хронічні стреси, цигарки і зловживання кавою? Не можете не хворіти на гастрит, бо їсте “на ходу”? Відомий професор, д.м.н., директор Українського НДІ харчування В’ячеслав Передерій переконує: ваш шлунок та кишечник нездужають, бо у їхніх “нетрях” оселилася підступна бактерія — гелікобактер пилорі. Позбудетеся інфекції — забудете про хворобу.

- Як швидко виявляються ознаки інфікування?

— Перше “знайомство” з Helicobacter pylori має ознаки гострого отруєння (або гострого гастриту), коли під разовим впливом сильних подразників запалюється слизова оболонка шлунка), — розповідає лікар. — Людина блює, її мучать сильні болі. У лікарні хворому можуть промити шлунок та потримати кілька днів, щоб виключити запалення апендикса. Ніхто не з’ясовує, що викликало отруєння. Припускають, у їжу могла потрапити кишкова паличка. Дихальний уреазний тест (“золотий стандарт” діагностики Helicobacter pylori, який дає достовірну відповідь у 100% випадків і який можна проводити дітям з п’яти місяців) у медиків непопулярний, попри те, що не складний у застосовуванні, а реактиви — не дорогі. Відповідно, зараження бактерією не виявляють.

- Чи може людина бути носієм Helicobacter pylorі, а сама — не хворіти?

— Через 3-7 днів після “гострого отруєння” (коли відбулося інфікування гелікобактером) самопочуття людини покращується. Хвороба переходить у хронічну форму і може не давати про себе знати десятками років. Людина могла заразитися у дитячому віці, а живіт у неї почав боліти лише у 45-50 років. Її кладуть в лікарню, оперують. Через півроку помирає від раку шлунка. Майже у 100% пацієнтів з раком шлунка виявляють хронічне інфікування гелікобактером. Найчастіше джерелом інфекції стають люди, які вважають себе здоровими тільки тому, що у них відсутні симптоми хвороби.

- Як гелікобактеру вдається вижити у кислому середовищі шлунка?

— Захисним щитом служить сечовина, яка присутня у шлунку у сталій кількості. Бактерія розщеплює сечовину на “хмарку” аміаку. Аміак нейтралізує соляну кислоту, забезпечуючи гелікобактеру комфортні умови.

Під час епідемії холери, коли в арсеналі лікарів не було антибактеріальних засобів, медики, аби шлунковий сік вироблявся у них активніше, кожні 15-20 хвилин їли і пили сухе вино. Потрапивши у кисле середовище шлунка, холерний ембріон гинув, так і не встигнувши “перебігти” у тонкий кишечник. На цій догмі базувалося твердження, що жодна бактерія не може вижити у шлунку, бо шлунковий сік травить усе, що трапляється йому на шляху. Пізніше з’ясувалося, що існує цілий рід бактерій Helicobacter, які не бояться соляної кислоти.

- Інфікування гелікобактером, стреси, нераціональне харчування, зловживання гострою їжею, погана спадковість — що насправді провокує виразку шлунка і дванадцятипалої кишки?

— У 93-95% випадках причиною появи виразки дванадцятипалої кишки є інфекція. 80% хворих з виразкою шлунка захворіли через інфікування гелікобактером пилорі. У решті випадків хворобу провокують медикаменти.

- І які лікарські засоби можуть дати таке небезпечне ускладнення?

— Нестероїдні протизапальні препарати, статини, ряд інших ліків. Пацієнти, які тривалий час приймають аспірин з метою профілактики інфаркту (а таке призначення роблять кардіологи), пригадають, як виробник аспіринкардіо зменшував дозу: спочатку пропонував купувати таблетки по 300 мг, потім — по 100. Чому? Бо ацетилсаліцилова кислота, яка належить до нестероїдних протизапальних препаратів (як і бруфен, ібупрофен тощо), у парі з гелікобактером може спровокувати перфорацію (прорив) виразки і шлункову кровотечу.

- Виходить, те, як харчуємося, не впливає на стан нашого шлунка?

— Якщо людина їсть раз на день або відмовляється від їжі, кислотність її шлунка буде постійно підвищеною. Гелікобактер, якщо він є, викликає запалення слизової. А надмір кислоти лише ускладнює перебіг хвороби. Нераціональне харчування призводить до низки захворювань — шлунка, дванадцятипалої кишки, підшлункової залози, печінки...

- Скільки людей у світі інфіковано гелікобактером?

— У різних країнах гелікобактером заражено від 30% до 80% населення. Чим більш розвинена країна, тим менше інфікованих. Живучи в умовах фінансової стабільності, люди мають більшу змогу стежити за своїм здоров’ям. В Україні не проводилося масштабних досліджень, скільки людей заражено гелікобактером. За нашими підрахунками — 75%.

- Чи можна уникнути інфікування, якщо захворів хтось з близьких?

— З інфікованими не можна цілуватися, їсти з однієї тарілки.

- Хто потрапляє у групу ризику?

— Усі, хто живе під одним дахом з інфікованим, товаришує з ним, працює в одному колективі.

Фото з приватного архіву В’ячеслава Передерія.