Передплата 2024 ВЗ

Особисті дані, номери сім-карток слід оберігати, як державну таємницю

Шахраї, полюючи на потенційних жертв, користуються інформацією, яку їм надають довірливі громадяни

Правоохоронці зазначають, що з початком літа все більшого поширення в Україні набувають так звані кіберзлочини. Громадяни втрачають гроші, навіть не виходячи на вулицю, бо самі пропонують злочинцям свої “гаманці”.

Жертвами кіберзлочинів, як правило, стають громадяни, які користуються послугами інтернет—магазинів та сайтів з оголошеннями “куплю—продам”. Обравши потенційну жертву, шахраї зв’язуються з нею або Інтернетом, або користуючись мобільним зв’язком, та називають себе, як правило, працівниками банку. Такі шахрайства, помітили правоохоронці, вчиняють колишні працівники банку, послугами якого користується жертва афери. Шахрай, представившись людині працівником банку, повідомляє, наприклад, що на її ім’я надійшов грошовий переказ (аванс від інтернет—продавця чи покупця). Та щоб покласти гроші на рахунок, отримувач мусить вже зараз повідомити клерку номер свого банківського рахунку. Оскільки шахрай при цьому правильно називає і банк, послугами якого користується жертва, і її прізвище та ім’я, людина, не вагаючись, повідомляє шахраєві, якого в очі не бачить, свої дані. Після цього з її рахунку зникають усі гроші.

Значно поширилися останнім часом і так звані телефонні шахрайства. Жертвами цих шахрайств найчастіше стають літні люди, дорослі діти яких живуть окремо, іноді в інших містах. Таким посеред ночі на мобільний телефонує невідомий “доброзичливець”. Він повідомляє, що син (донька, брат...) власника мобілки щойно потрапив у ДТП та збив на смерть людину. Щоб родича не посадили, каже співрозмовник, слід до ранку “підмастити” міліціонерів, які складають протокол про ДТП. Наступного дня, попереджає, буде запізно це робити, бо порушать кримінальну справу, яку розслідуватиме непідкупний слідчий. Гроші на спасіння сина, наказує невідомий, слід передати таксисту, який через двадцять хвилин під’їде до оселі... Лише наступного дня людина, яка “рятувала” сина, дізнається, що той всю ніч спокійно спав у своїй квартирі і до жодної ДТП відношення не має. Та на той час шахрай вже позбувається мобілки, якою користувався, чим обриває всі нитки, що тягнулися до нього.

Таким видом шахрайств, зауважили міліціонери, найчастіше займаються ув’язнені колоній, досвіду яких викликати до себе довіру могли б позаздрити й професійні психологи.

Розкрити такі злочини, попереджають правоохоронці, можна лише за умови, якщо потерпілий вчасно звернеться до міліції, а також до банку з вимогою блокувати його банківську картку. Та краще не забувати про пильність. Не варто, скажімо, надавати в Інтернет оголошення про продаж автівки чи якихось речей і вказувати при цьому потенційним покупцям номер свого мобільного телефону. Саме таку інформацію відстежують шахраї, полюючи на довірливих громадян.

Схожі новини