Передплата 2024 ВЗ

Щитовидка й сама потребує щита...

Щоб не стати пацієнтом ендокринологічного диспансеру, їжте... яблука із зернятками!

Щитовидка — одна з найважливіших залоз ендокринної системи. Продукує гормони тироксин, трийодтиронін, тиреокальцитонін, які виконують багато функцій: регулюють обмін білків, жирів, вуглеводів, окислювальні процеси, стимулюють термогенез (вироблення тепла для підтримання стабільної температури тіла), скорочення серця і моторику шлунково-кишкового тракту, роботу центральної нервової системи, нервову-м’язову передачу, еритропоез (процес утворення еритроцитів), регулюють диференціацію тканин (особливо у період внутрішньоутробного та раннього постнатального життя, зокрема формування та дозрівання головного мозку)...

«Щитовидна залоза не болить. Виявити захворювання можна лише за певними симптомами, — пояснює завідуюча поліклінічним відділенням Чернівецького обласного ендокринологічного центру Юлія Лебухорська. — При гіпотиреозі (коли функція щитовидної залози знижується або повністю відсутня) людина почувається пригніченою, серцебиття у неї сповільнюється, набирає вагу, шкіра — суха, потріскана і потовщена (особливо на п’ятах), тиск переважно знижений, температура тіла — також (людина постійно мерзне). При гіпертиреозі (гіперфункції щитовидної залози), навпаки, хворий збуджений, його серцебиття прискорюється, худне, інтенсивно пітніє. Шкіра у нього — тонка, на дотик як оксамит. Тиск — підвищений, утримується субфебрильна температура (37-38°С), руки постійно тремтять».

“В Україні найбільш поширеними є йододефіцитні захворювання (дифузний нетоксичний зоб та гіпотиреоз). Особливо це стосується Західного регіону та гірських районів. Брак йоду — одна з причин підвищеної смертності серед немовлят, вроджених вад розвитку, вродженого гіпотиреозу, кретинізму, порушення розумового і фізичного розвитку, порушення статевого розвитку, безпліддя та анемії”, — каже лікар. Фахівець визнає — дається взнаки Чорнобильська катастрофа: “Радіоактивні ізотопи йоду склали 30% від усіх виділених радіонуклідів. Щитовидна залоза поглинає 30-35% йоду, який надходить в організм (а у вагітних та дітей — ще більше). Від Чорнобиля найбільше постраждали регіони з йододефіцитною нестачею. От і маємо результат. Внаслідок катастрофи зросла кількість аутоімунних тиреоїдитів, вузлових форм зобу та злоякісних пухлин. Кількість оперованих дітей з приводу новоутворень щитовидної залози зросла у 10 разів!“

Добова потреба йоду для дорослої людини — 200 мікрограмів. Щоб забезпечити свій організм достатньою кількістю цього елементу, лікар радить налягати на продукти з високим вмістом йоду — морську капусту, рибу (тріску, палтус), креветки та краби, хурму, болгарський перець, фейхоа, грецькі горіхи, чорноплідну горобину. Яблука їжте з зернятками. Рибу варіть, а не смажте. А от соя, арахіс, ріпа, гірчиця, брюссельська і цвітна капуста щитовидці “не смакують”, бо містять струмогенні речовини, що сприяють виникненню ендемічного зобу (перешкоджають засвоєнню йоду, що надходить в організм з їжею). Щоб знизити вміст цих речовин на 30%, фахівець рекомендує піддавати ці овочі термічній обробці, а у страви додавати йодовану або морську сіль. Але пам’ятайте: таку сіль можна зберігати лише протягом трьох місяців і присолювати нею їжу можна тільки у кінці приготування, бо при високих температурах йод руйнується. Лікуйте шлунково-кишкові захворювання: у хворих на гастрити, коліти та дуоденіти йод погано засвоюється.

Не займайтеся самолікуванням. Якщо помітили, що щитовидка збільшилася у розмірах, стало важко ковтати, не поспішайте бігти в аптеку по антиструмін чи йодомарин. Перед тим, як приймати будь-які препарати, проконсультуйтеся з фахівцем, щоб потім не довелося лікувати ятрогенний гіпертиреоз (передозування тироксином).

Якщо проживаєте в ендемічному районі, раз на рік робіть УЗД щитовидки.